Interviu cu domnul Cristian Popescu, asistent medical, președinte al Sindicatului SANITAS din Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon

”Împreună cu echipa de conducere a sindicatului, facem tot ce este posibil pentru ca oamenii din spital să înțeleagă că reprezentăm un sprijin atunci când drepturile lor în relațiile de muncă trebuie susținute!”

Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, funcția de lider al organizației SANITAS din Spitalul ”Sf. Pantelimon”?

Cristian Popescu: Înseamnă în primul rând încredere: încrederea oamenilor care m-au ales și, în același timp, încrederea mea în ei, faptul că suntem o echipă, că suntem ca o familie, că înțelegem și ne acceptăm atât realizările, cât și neîmplinirile. Iar SANITAS a ajuns să fie, la nivelul Bucureștiului și al țării, cea mai mare organizație sindicală, tocmai pentru că oamenii au încredere în felul în care sunt reprezentați. Apoi înseamnă continuitate. Am preluat organizația în 2012, într-un moment mai puțin favorabil: numărul membrilor scăzuse mult, se instalase o stare de apatie combinată cu neîncredere. După aproape opt ani, organizația a ajuns la puțin peste 400 de membri SANITAS, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât la începutul activității mele. Împreună cu echipa de conducere am muncit mult și muncim în continuare pentru ca oamenii din spital să înțeleagă că reprezentăm un sprijin, că suntem o mână întinsă atunci când drepturile lor în relațiile de muncă trebuie susținute.

De când funcționează organizația SANITAS din spital?

Cristian Popescu: La începutul lui 1991, în spital s-a înființat Sindicatul Independent “Umanitatea”, președinte fiind domnul Vasile Boiangiu, asistent medical. În toamna aceluiași an, în septembrie, sindicatul s-a afiliat la SANITAS. Erau vremuri de început, de entuziasm sindical, aș putea spune. În 1996, prin hotărâre judecatorească, Sindicatul ”Umanitatea” se desființează și devine Sindicatul Sanitas ”Sf.Pantelimon”, la acel moment fiind președinte doamna Adriana Dragu. În 1999 a fost aleasă lider doamna Elena Duțulescu, iar din 2012 prin decizia membrilor de sindicat, conducerea organizației mi-a fost încredințată mie și colegilor din Biroul Executiv.

Legislația României impune ca drepturile negociate de un sindicat pentru membrii lui să se extindă și la ne-membri. Atunci de ce ar adera un angajat la SANITAS?

Cristian Popescu: Este adevărat că există această prevedere legală, care nu ne avantajează pe noi, ca organizație sindicală. Unii oameni sunt înclinați să ceară socoteală numai pentru drepturi, fără să țină seama că apartenența la o organizație, indiferent de felul ei, înseamnă și obligații. Și aceștia sunt  primii care, atunci când se văd cu un drept câștigat – de obicei salarial, dar nu numai – îl văd ca pe unul dat de la guvern, de la minister, de la managementul spitalului, de oriunde numai să nu recunoască eforturile sindicatului pentru ca acea lege să fie dată într-o formă avantajoasă.

Din fericire sunt și oameni care-și asumă apartenența la SANITAS, cu drepturi și obligații: cu ei participăm la mitinguri, la pichetări, ei sunt primii care semnează pentru grevă… De fapt, pe ei se bazează organizația și lor trebuie să le mulțumesc pentru că se implică. De ce vin membri noi în Sanitas? Este vorba de încredere, dar și de o serie de avantaje. Pentru că, dincolo de ceea ce obține sindicatul, prin negociere, pentru toți angajații, sunt și drepturi pe care le au numai membrii de sindicat. De exemplu, în cazul unui conflict pe care îl are membrul meu cu managementul spitalului, sau dacă este o reclamație la locul de muncă, sindicatul este cel care îl poate reprezenta, la cererea acestuia. Dacă nu ești membru de sindicat, nu beneficiezi de acest drept. Mai sunt ajutoare pe care le oferă sindicatul în situații dificile, sunt cursuri de pregătire pentru care costurile sunt suportate de sindicat, parțial sau total…. Sanitas București are funcțional un CAR numai pentru membri. S-au obținut, tot la nivel de USSB, anumite facilități de ordin comercial pentru membrii de sindicat – reduceri de prețuri, care vor continua, din câte știu, pe măsură ce USSB va încheia alte convenții cu diferite lanțuri de benzinării, supermarket-uri etc. Tot în urma demersurilor Sanitas, membrii călătoresc gratuit pe mijloacele de transport în comun, cele de suprafață…

Cum funcționează colaborarea cu managementul spitalului ”Sf. Pantelimon”?

Cristian Popescu: Nu are cum să funcționeze rău, atât timp cât măsurile pe care le ia conducerea spitalului sunt în beneficiul angajaților și nu le încalcă drepturile la locul de muncă. Am găsit întotdeauna deschidere la domnul manager cu orice problemă am venit să o discutăm. Bineînțeles că eu îmi doresc mai mult pentru cei pe care îi reprezint, iar conducerea are impuse o serie întreagă de restricții legale, dar discutăm și găsim soluția de mijloc, cea mai favorabilă oamenilor. Nu am avut niciodată situații conflictuale în spital, în cei opt ani de când conduc organizația SANITAS, care să presupună intervenția sindicatului. (A consemnat Luminița Ciocan)       

Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS din Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”

Cristian Popescu  – președinte
Anca Logofătu – vicepreședinte
Daniela Ignat – Apostol – cenzor