Robert Radu, vicepreşedinte al Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, preşedintele Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucureşti:

Contractul colectiv de munca este cea mai sigura forma de protectie a drepturilor angajatului in relatiile de munca

Pot spune că în 2022 şi 2023 noi, Sanitas, am atins un obiectiv esenţial în reprezentarea interese­lor angajaţilor din Sănătate: am negociat şi am semnat cele două Contracte colective de muncă ce asigură drepturile salariaţilor din toate unităţile sanitare unde avem organizaţii. CCM-ul negociat şi semnat de U.S.S.B. în august 2022 este acoperitor pentru colegii noş­tri din spitalele aflate în administra­rea sau subordinea A.S.S.M.B., iar cel negociat şi semnat de Federaţia Sanitas cu Ministerul Sănătăţii pre­vede drepturile angajaţilor din in­stituţiile sanitare subordonate sau coordonate de acest minister. Acum ne-am mutat atenţia asupra celuilalt sector de negociere colec­tivă unde suntem reprezentativi, Asistenţa socială, Federaţia Sanitas demarând deja procedurile de ne­gociere cu Ministerul Muncii.

Am auzit de foarte multe ori comentarii de tipul: ce ne trebuie CCM în instituţiile publice, atât timp cât salariile sunt stabilite prin­tr-o lege separată, există un Cod al muncii care reglementează relaţii­le de muncă, normele de sănăta­te şi securitate în muncă sunt cla­re, aşadar ce mai poate reglemen­ta un CCM? Întrebările de acest fel vin fie din necunoaştere, fie din rea-voinţă. Iată cel puţin două mo­tive: printr-un contract colectiv de muncă se pot negocia şi agrea de către părţile semnatare prevederi suplimentare faţă de legislaţia gene­rală. În plus, atunci când există deja un CCM la nivel de sector de nego­ciere colectivă, discuţiile între sin­dicat şi managementul unităţii por­nesc obligatoriu de la prevederile acestuia. Astfel, contractul colectiv la nivel de spital va avea fie preve­deri cel puţin similare cu cele ale CCM-ului valabil la nivel de grup de unităţi sau sector de negociere, fie pot fi negociate şi semnate pre­vederi mai favorabile angajaţilor, însă niciodată mai puţin favorabi­le, deoarece acest lucru ar fi ilegal. Practic, CCM-ul la nivel superior este „umbrelă” şi punct de plecare pentru CCM-ul la nivel inferior.

Da, este adevărat că niciunul dintre cele două CCM-uri nu are prevederi salariale, acestea fiind prevăzute de legea salarizării, însă am obţinut o serie de alte avantaje pentru angajaţi, precum: zile supli­mentare libere – de Ziua Mondială a Sănătăţii sau cu ocazia unor eve­nimente familiale; zile în plus de concediu; posibilităţi multiple de reprezentare a angajaţilor, la cere­rea acestora, în situaţii de încălcare a unor drepturi sau în cazul pre­zentării la comisii de disciplină şi multe altele.

Este adevărat că toate prevederi­le negociate de Sanitas devin drep­turi ale tuturor salariaţilor, nu nu­mai ale membrilor noştri de sindi­cat, pentru că aşa prevede legea. De aceea este şi foarte uşor, ca angajat, să spui: „ce face sindicatul pentru mine?”. Însă acelaşi angajat „desco­peră brusc” importanţa sindicatului atunci când constată că i s-a făcut o nedreptate în relaţiile de muncă sau atunci când nu i se respectă un drept în raport cu angajatorul. Dincolo de aceste situaţii singulare, rămâne în sarcina noastră, a sindicatului, să gă­sim posibilităţi de a asigura beneficii exclusiv pentru membrii noştri, în plus faţă de ceea ce prevede CCM-ul şi atunci se vede clar diferenţa în­tre membru şi ne-membru Sanitas.