Senatul a decis modificarea O.U.G. nr 25/2020

Spitalele private nu mai au posibilitatea să deconteze de la bugetul de stat cheltuielile pentru îngrijirea pacienților care apelează la serviciul privat de urgență

Senatul a dezbătut la finele lunii februarie, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Senatorii au votat textul ordonanței respectând amendamentele propuse de Comisia pentru sănătate publică. Astfel, spitalele private nu mai au posibilitatea să deconteze de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică, ce apelează la serviciul privat de urgență (așa cum permitea O.U.G. 25/2020!)

Tot în baza modificărilor adoptate de Senat, coplata (contribuția personală) pe care va trebui să o susțină asiguratul, în spitalul privat, pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorul privat și tarifele decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate intră în vigoare abia de la 1 aprilie 2025!

Mai departe, votul decident aparține Camerei Deputaților. Dacă Guvernul României și-a propus să scurtcircuiteze funcționarea sistemului public de sănătate și adoptă modificări la Legea 95/2006 în defavoarea spitalelor publice, fără a respecta nici cea mai elementară normă de dialog social, SANITAS cere Camerei Deputaților să dea dovadă de responsabilitate și să păstreze Legea de adoptare a O.U.G. 25/2020 în forma adoptată de Senat, astfel încât să permită funcționarea instituțiilor medicale de stat în parametri normali, fără să alimenteze concurența neloială între public și privat!