2020 – Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei
La cea de-a 72-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a avut loc la Geneva în toamna anului 2019, s-a anunțat că 2020 este declarat Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei. Este pentru prima dată când națiunile lumii decid să celebreze în același timp două profesii esențiale pentru întregul sistem medical și pentru asigurarea sănătății populației de pe toate meridianele globului. Fără îndoială că nu este o simplă întâmplare, tot în 2020 se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale.
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS (OMS) a declarat că ”“OMS este mândră să nominalizeze anul 2020 ca fiind Anul Asistentului Medical și Moașei. Aceste două profesii din domeniul sănătății sunt de neprețuit pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni. Fără asistenți medicali și moașe nu vom putea atinge obiectivele pe cae ni le-am asumat, de dezvoltare durabilă a fiecărei țări sau acoperirea universală cu servicii medicale”.
În comunicatu OMS se atrage atenția că, potrivit estimărilor, cele două profesii vor înregistra un deficit de forță de muncă de până la 50% în următorii 10 ani, în condițiile în care, în multe țări, asistentele medicale și moașele reprezintă peste 50% din totalul forței de muncă din domeniul medical.
În aceste condiții, Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei este un eveniment major care va permite, pe lângă celebrarea contribuțiilor acestor profesioniști la îmbunătățirea sănătății pe plan global, și evidențierea provocărilor cu care se confruntă asistenții medicali și moașele în acordarea serviciilor de îngrijire, precum și nevoia de investiții sporite în pregătirea profesională a acestora.