Dar pe eroi cine-i salvează, când rămân fără puteri?
Toată lumea se luptă în aceste zile cu un inamic invizibil STÂND ACASĂ. Toata lumea, mai puțin voi, cei care, de mai bine de două luni, sunteți în spitale și centre de asistență socială, SALVÂND VIEȚI!
Voi sunteți stâlpii neclintiți ai curajului, ai credinței, ai răbdării, ai profesionalismului și ai devotamentului față de semenii voștri.
Voi sunteți cei care intrați în tură întrebându-vă dacă veți avea materialele de protecție și echipamentele medicale necesare pentru a vă trata pacienții.
Voi sunteți cei care știți că trebuie să răspundeți la întrebările, așteptările și speranțele pacienților și aparținătorilor, fiind conștienți că nu întotdeauna răspunsurile vor fi cele așteptate.
Voi sunteți cei care trăiți zilnic bucuria fiecărui pacient vindecat și durerea fiecărei familii căreia trebuie să-i spuneți că a pierdut pe cineva drag.
Voi sunteți cei pe care, în ultimele două luni, mass-media vă numește ”salvatori” și vă apreciază public spiritul de sacrificiu (”uitând” că, până la apariția noului coronavirus, vă puneau la zid pentru lipsurile din spitale și prezentau felurite cazuri izolate de derapaje de la etica medicală profesională pentru a arunca cu noroi în tot personalul din spitale!!!)
Voi sunteți astăzi eroii unei țări întregi! Dar și eroii rămân, la un moment dat, fără puteri. Și atunci, pe eroi cine îi va salva?
Astăzi, când ne unește o frică colectivă, ne punem toată încrederea în mâinile personalului medical din linia întâi. Dar va veni și un ”mâine”, când cu siguranță se va găsi un tratament, va fi realizat un vaccin, chiar dacă ”mâine” va fi peste șase luni sau peste un an. Atunci vom ”trage linie” și va trebui să ne întrebăm: ce am învățat din această perioadă? Ce am învățat ca oameni, ca cetățeni, ca profesioniști, ca și conducători de instituții, de orașe sau de țări…? Căci lumea noastră de zi cu zi nu va mai fi aceeași, cuvântul ”normalitate” va avea, probabil și alte conotații, iar noi am da dovadă de o nerozie fără margini dacă nu am învăța nimic din această perioadă!
Epidemia de coronavirus ne pune la grea încercare întreaga societate! Ne aduce ”sub microscop” întreg sistemul de sănătate și de asistență socială, resursele și capacitatea de a reacționa la situații de criză… Iar diagnosticul nu arată bine! COVID-19 a lovit acolo unde doare cel mai tare și a scos la iveală neajunsuri și slăbiciuni; ne-a demonstrat că sistemul are ”picioare de lut” și că a fost construit din cârpeli și pe principiul ”las´ că merge și așa”…
În multe spitale și așezăminte sociale, în condițiile unei lipse grave de resurse, de echipament medical și de materiale de protecție, de proceduri și de management coerent, singurul ”combustibil” care a făcut ca mecanismul să funcționeze a fost EROISMUL personalului aflat la datorie – medici și asistenți medicali, infirmiere și brancardieri, paramedici, chimiști și biologi, asistenți sociali și îngrijitori, farmaciști și laboranți – anonimi pe care istoria acestei perioade îi va consemna simplu: ANGAJAȚII DIN SISTEMUL DE SĂNĂTATE ȘI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ!
Ei bine, poate cea mai mare lecție a acestei perioade va fi cea a responsabilității, a faptului că nu mai merge și așa!! Reconstruiți și revalorizați sistemul de sănătate! Asigurați-le echipamente și materiale celor care lucrează aici, pentru a le putea cere performanță! Scoateți incapabilii și politrucii de la conducerea instituțiilor de sănătate și asistență socială! Lăsați sistemul pe mâinile profesioniștilor! Asigurați un sistem coerent de pregătire profesională, cu standarde corespunzătoare și filtre de evaluare reale, care să aducă în sistem oameni bine pregătiți și cu respect față de profesia aleasă. Doar așa veți putea să-i salvați pe eroii de azi, atunci când nu vor mai avea puteri!
Iar voi, cei care sunteți acum în linia întâi,
Cei care vă aplecați asupra pacientului cu zâmbetul pe buze, fără să lăsați să se vadă teama sau oboseala,
Cei care ați pus pe primul plan datoria profesională, izolându-vă de familii și riscând în fiecare moment infectarea,
Primiți, vă rog, tot respectul și toată aprecierea celor care contează pe voi în speranța unei reveniri la normalitate. Să aveți sănătate şi putere de muncă în continuare, să puteți salva cât mai multe vieți! Vă mulțumim și ne înclinăm în fața eroismului vostru de zi cu zi! Aveți grijă, vă rugăm, de pacienți, dar și de voi!
(Viorel Hușanu, președinte USSB)