Transferul – în interesul serviciului sau la cererea persoanei
Odată cu izbucnirea pandemiei și în condițiile în care criza de personal medical calificat se adâncește de la o zi la alta, apar tot mai multe discuții legate de condițiile în care se poate face transferul de pe un post pe altul. Iată ce prevede legea:
Potrivit art. 32 alin. (1) din Legea nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, ocuparea unui post vacant în sistemul bugetar se poate face și prin transfer, dacă se realizează de pe un post din sistemul bugetar, similar sau echivalent.
Transferul poate avea loc după cum urmează:
- a) în interesul serviciului, numai cu acordul scris al persoanei care se transferă;
- b) la cererea persoanei, în urma aprobării cererii de transfer de către conducătorul autorității sau instituției publice la care se solicită transferul și de la care se transferă.
Postul similar reprezintă un post de același nivel ierarhic – de execuție, respectiv de conducere – din cadrul autorităților sau instituțiilor publice care implică aceleași condiții de studii, aceleași/aceeași grad/treaptă profesională, după caz, ținând cont de vechimea în funcție sau vechimea în specialitate.
Postul echivalent reprezintă postul cu aceeași denumire, din cadrul autorităților sau instituțiilor publice, care implică aceleași cerințe ale postului, prevăzute în fișa postului în care se realizează transferul.
Aceste prevederi legale reglementează transferul ca mod de ocupare a posturilor vacante din sistemul bugetar, acestea fiind aplicabile și personalului contractual din sectorul bugetar.
Totodată, precizăm că ordonatorul de credite, în raport cu cerinţele postului, stabileşte criterii de selecţie proprii de transfer, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, acolo unde nu sunt astfel de organizaţii sindicale.
Menționăm că, potrivit Legii nr. 53/2003 Codul muncii, transferul nu este reglementat nici ca modalitate de modificare a contractului individual de muncă, nici ca modalitate de încetare a acestuia, iar Legea-cadru nr. 153/2017 nu conține precizări cu privire la regimul juridic al transferului în cazul personalului contractual.
Odata ce au fost întocmite și aprobate documentele de transfer a unui salariat de la o instituție la alta, ar fi recomandabil ca instituția de la care pleacă salariatul să-i înceteze contractul de muncă (eventual cu acordul părților), iar instituția unde a fost transferat să încheie un contract de muncă în baza prevederilor Codului muncii și ale art. 32 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017.
Prin urmare, apreciem că în decizia de transfer se pot menționa doar prevederile art. 32 din Legea nr. 153/21017, cu modificările și completările ulterioare, dacă în cuprinsul acesteia se face vorbire exclusiv despre transferul respectivului salariat, urmând a se întocmi o altă decizie prin care, având în vedere transferul salariatului, să înceteze contractul individual de muncă în cadrul instituției din care este transferat, iar pe de altă parte să fie emisă o decizie privind încheierea unui nou contract individual de muncă la nivelul instituției unde a fost transferat, în temeiul dispozițiilor din Codul muncii și al dispozițiilor Legii nr. 153/2017.
(Mirela Drăgan, consilier juridic)