Tragedia de la Spitalul Județean Neamț se poate repeta în oricare alt spital din România!
Seara de 14 noiembrie a îndoliat încă odată România. Incendiul produs la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț a făcut 17 victime, pacienți intubați, bolnavi de Covid 19. 10 persoane au decedat în urma incendiului, alte două au murit câteva zile mai târziu iar cinci sunt încă în stare critică. Unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe cei legați de paturile de spital a suferit numeroase arsuri și a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia.
În săptămâna îndoliată, Sanitas a întrerupt șirul protestelor planificate. Colegii noștri din Sănătate și Asistență socială au decis, însă, să se afle în spațiul public ”într-o acțiune a tăcerii, a doliului și a respectului față de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienți ce nu au mai putut fi salvați, fie că sunt salariați din sistem care au pierdut lupta pentru supraviețuire! Acțiunea este una care condamnă total indiferența și inconștiența autorităților care sunt responsabile de managementul instituțiilor de sănătate din România. Va fi o reacție publică de nemulțumire totală față de lipsa unei strategii naționale reale și coerente de reformare a sistemului de sănătate”, se arată în comunicatul federației.
Suntem alături de familiile care au pierdut pe cineva drag în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț și le dorim însănătoșire grabnică celor răniți, între care se află și medicul de gardă care, în noaptea aceea a făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienților, punând viața lor mai presus de cea proprie.
Din păcate, însă, situații similare pot avea loc oricând în alte instituții sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcționează în parametri normali și suprasolicitarea personalului medical existent.
”Constatăm încă odată, din păcate, că autoritățile acceptă să discute despre problemele reale și grave ale sistemului de sănătate numai atunci când au loc astfel de tragedii, iar după trecerea efectului emoțional, ”uită” de ele și nu își reevaluează prioritățile politice pentru acest domeniu. Trebuie să ne unim vocile pentru a cere celor responsabili să se trezească la realitate și să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcționarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim ”complicii” guvernanților la distrugerea sistemului medical public din România!”, atrage atenția Sanitas.
Lucrăm de o viață în spitale publice și în instituții de asistență socială și, din nefericire, ni s-a repetat de atâtea ori: ”n-avem ce face, asta-i situația, nu sunt resurse, trebuie să ne descurcăm cu ce avem” încât am preferat să găsim soluții de moment, în loc să cerem celor responsabili rezolvări pe termen lung. Și așa am ajuns să lucrăm într-un sistem public de sănătate ”bolnav cronic”, cu perspective de însănătoșire minime dacă lucrurile vor continua tot în această direcție.
SANITAS acuză public managementul defectuos și lipsa de coordonare a autorităților care răspund de buna funcționare a sistemului de sănătate, uzura fizică și morală avansată a infrastructurii tehnice, lipsa de resursă umană calificată din instituțiile sanitare, interesul scăzut pentru sănătatea și securitatea angajaților la locul de muncă, lipsa dotărilor medicale, formalismul și superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor și a procedurilor interne, insuficiența materialelor și echipamentelor medicale și de protecție.
Nu mai putem trece sub tăcere aceste probleme, căci ele se răsfrâng în egală măsură, asupra noastră, a angajaților, dar în ultimă instanță asupra pacienților și a familiilor lor.