De cinci luni, SANITAS protestează pentru respectarea drepturilor legale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială!

Protestele Sanitas începute în luna noiembrie 2020 se reiau în acest an, pentru că noul guvern instalat continuă, din păcate, practica celui anterior: ignorarea problemelor grave din sistemul sanitar public și din cel de asistență socială, probleme pe care Sanitas continuă să le semnaleze; inexistența dialogului cu partenerii sociali din domeniu; lipsa de transparență decizională.

Atragem atenția guvernanților care au ales să comunice cu organizațiile sindicale doar prin declarații publice, anulând astfel principiile dialogului social și dreptul salariaților la informare și apărare, că riscă declanșarea unei avalanșe de reacții spontane, incontrolabile ale angajaților din Sănătate și Asistență Socială care ar putea periclita întregul efort de stopare a pandemiei de COVID-19 și ar putea aduce cele două sisteme în colaps!

Pentru buna funcționare a sistemului de Sănătate și a celui de Asistență socială, cerem autorităților:

  1. Alocarea, în 2021, a unui buget pentru Sănătate de minim 9% din PIB. Un buget care să susțină investițiile în infrastructura sanitară, pentru dotarea materială corespunzătoare a instituțiilor sanitare, pentru asigurarea resurselor de tratament pentru pacienți și, nu în ultimul rând, pentru asigurarea unei salarizări corecte a resursei umane. Alocarea unui buget corect pentru Asistența socială, domeniu care trece, în prezent, printr-un proces complex de restructurare.
  2. Aplicarea corectă a Legii 153/2017: respectarea creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2021 și repararea inechităților generate de această lege față de categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistemul de Sănătate și de Asistență socială!
  3. Raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată în anul 2021 pentru toți angajații din sistemul sanitar.
  4. Acordarea stimulentului de risc pentru angajații din asistența socială!

12 ianuarie 2021 – Sanitas București protestează în fața guvernului iar organizațiile județene Sanitas pichetează sediile prefecturilor!

1 februarie 2021 – În ziua în care Federația Sanitas împlinește 31 de ani de la înființare, membrii Consiliului Național al Federației Sanitas sunt în Piața Victoriei, protestând față de nerespectarea drepturilor angajaților din Sănătate și din Asistență socială, față de lipsa de transparență instituțională a autorităților, față de promisiunile politice neonorate. În cele două sisteme este criză de materiale și de echipamente, este criză de resurse, lipsă de personal calificat iar politicul nu oferă soluții la toate problemele pe care noi le semnalăm de atâta timp!

11 februarie 2021 – Pichet Sanitas în fața Guvernului României

12 februarie 2021 – Pichet Sanitas la Ministerul Sănătății și la Ministerul Muncii

15 februarie 2021 – Peste 100 de colegi din organizațiile Sanitas din țară au venit la București să protesteze față de un proiect de buget de stat absolut insuficient pentru domeniile noastre. Cerem Ministerului Finanțelor să modifice proiectul și să asigure finanțarea necesară Sănătății și Asistenței sociale în an de pandemie! Aceeași solicitare publică o adresă și parlamentarilor acestei țări, pentru că proiectul legii bugetului ajunge astăzi în comisiile parlamentare.

23 februarie 2021 – Membrii Sanitas din întreaga țară sunt din nou în fața Parlamentului pentru un buget care să finanțeze corect sistemul public de sănătate și de asistență socială din România.

2 martie 2021 – Protest Sanitas în fața Parlamentului României, în ziua votului în plen pentru aprobarea bugetului de stat.

Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas din România: ”Plenul Parlamentului a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește dezbaterea și votarea bugetului de stat pentru acest an. Sperăm ca  domnii parlamentari să dea dovadă de mai multă înțelepciune decât echipa guvernamentală care construit proiectul bugetar. Ne doream un altfel de buget, care să corespundă și intereselor pacienților, și beneficiarilor de servicii sociale, și spitalelor, și angajaților din Sănătate și din Asistență socială. Suntem în fața celui de-al treilea val al pandemiei, spitalele vor atinge din nou acea limită de rezistență ca în toamna trecută, personalul lucrează în continuare sub presiune și nu era momentul ca guvernul să facă economii tocmai de la Sănătate. Sunt categorii de angajați direct afectate de deciziile guvernului actual de înghețare a creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2021, și mă refer aici la brancardieri, infirmiere, liftiere, personalul TESA, îngrijitoare etc. Din păcate, opinia noastră nu a fost ascultată, lipsa de interes a guvernanților pentru un dialog social normal își spune cuvântul. Mai mult, ca răspuns la protestele noastre legitime, domnul premier a ieșit în spațiul public cu atacuri directe la sindicate, fapt care nu-i face cinste deloc.

Suntem responsabili de soarta celor pe care îi reprezentăm și discutăm aici de categorii profesionale care muncesc în prima linie, categorii profesionale în rândul cărora virusul a făcut victime, sunt deja peste 100 de colegi de-ai noștri care au decedat. 

Și nu în ultimul rând, ne gândim la serviciile pe care le poate oferi pacienților un sistem sanitar cu o infrastructură învechită, care trebuie reînnoită pentru a nu mai înregistra dezastre precum cel recent petrecut la Institutul ”Matei Balș” din București. Pentru toate acestea este nevoie de un buget pe măsură, ori ceea ce s-a prezentat spre aprobare Parlamentului este insuficient, nu suntem nici măcar la media europeană!”

Iulian Pope, prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România, președintele Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof.Dr. Alexandru Obregia”: Suntem în fața Parlamentului  pentru a atrage atenția asupra problemelor sistemului sanitar și ale celui de asistență socială. Suntem aici pentru că, de la cel mai înalt nivel, premierul României amenință sindicatele și nu-și dorește un dialog real. S-a erijat în purtătorul de cuvânt al societății civile și amenință în continuare sindicatele, deși istoria ne spune că cea mai bună cale este calea dialogului! Ne dorim o Sănătate nouă, dorim un buget de nivel european alocat sistemului sanitar din România dar lucrul acesta, din păcate, vedem că nu se întâmplă. Cu o valoare procentuală de sub 6% din PIB alocată sănătății suntem departe de media europeană, de fapt suntem țara europeană aflată pe ultimul loc din acest punct de vedere. Astăzi, fiind ziua votului în Parlament pentru bugetul României, bugetul reprezintă principalul nostru motiv. Dar totodată nu uităm revendicările noastre, adică aplicarea etapizată a legii salarizării. Colegii noștri cu cele mai mici venituri trebuie să beneficieze de creșterea salarială prevăzută de lege. La fel cum colegii noștri din asistență socială, care au fost izolați la locul de muncă anul trecut, de Paște, nici în apropierea Paștelui din 2021 nu și-au primit binemeritatul stimulent. Iată, deci că sunt câteva motive serioase pentru care astăzi ne aflăm în fața Parlamentului, forul legislativ al României și ultima speranță a lucrătorilor din sistemul sanitar și al pacienților români deopotrivă.”

Romeo Sandu, vicepreședinte Federația Sanitas din România, președinte al Sindicatului Sanitas din Spitalul Universitar de Urgență Elias: Nu putem să fim de acord cu alocările bugetare pentru Sănătate și Asistență socială din acest an, atât timp cât ele subfinanțează cele două sisteme. Sunt afectați nu numai angajații care, să nu uităm, se află în prima linie a luptei împotriva pandemiei de mai bine de un an. Sunt afectați pacienții sistemului sanitar și beneficiarii serviciilor de asistență socială. Și vorbim de toate categoriile de pacienți, nu numai bolnavii de COVID. Sunt programe naționale de sănătate care trebuie finanțate, instituțiile medicale au nevoie de echipamente, medicamente, consumabile, trebuie refăcută infrastructura spitalicească pentru că nenorociri precum cea de la Spitalul Județean din Piatra Neamț sau de la Institutul ”Matei Balș” se pot repeta în oricare dintre spitalele din țară. Și, contrar declarațiilor publice ale premierului Florin Cîțu, care este, se pare, foarte deranjat de protestele sindicale, noi, Sanitas, suntem în fața Parlamentului pentru a atrage atenția politicienilor că sunt pe cale să ia o decizie greșită!

Răzvan Gae, vicepreședinte Federația Sanitas din România, președinte al Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” București: ”Astăzi le cerem parlamentarilor încă odată să-și revizuiască atitudinea vis-a-vis de procentajul din PIB pe care îl alocă atât bugetului Sănătății, cât și Asistenței sociale. Le cerem să fie lucizi, să înțeleagă – în special cei care sunt la Putere în acest moment – că nu se poate restructura pe termen lung un sistem sanitar decât dacă există un buget satisfăcător, un buget care să fie cât mai aproape de media europeană, adică de 10% din PIB l României. Trebuie să țină cont că sunt trei componente esențiale în sistemul sanitar românesc: resursa umană, infrastructura spitalicească și dotarea materială. Cea mai importantă este resursa umană, respectiv personalul medical care trebuie să fie bine pregătit și, în același timp, remunerat corespunzător. Apoi este vorba de infrastructura propriu-zisă a spitalelor care trebuie remediată, recalibrată în toate spitalele de stat din România. Și în al treilea rând, trebuie să se găsească soluția prin care să se închidă acele ”robinete de scurgere” în procesul de achiziție a materialelor sanitare, a medicamentelor, a echipamentelor medicale și a consumabilelor absolut necesare pentru funcționarea normală a unui spital și pentru  tratamentul pacienților.

În afara țării, sindicatele europene cu care avem relații de colaborare nu reușesc să înțeleagă logica pentru care România este singura țară, cel puțin din Uniunea Europeană, care are un buget de austeritate în plină pandemie! Pentru acest an, bugetul alocat sănătății în țara noastră nu numai că nu se apropie de valoarea procentuală de 6,3% pe care o are ultima țară din UE, dar este și mai mic comparativ cu cel de anul trecut, adică suntem undeva sub 5,6%. Pentru ei, acest lucru este de neconceput, în condițiile în care toate țările UE au majorat bugetul pentru sănătate, pentru a finanța soluțiile de ieșire din pandemie.”