ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral: Persoanele afectate de un AVC trebuie să aibă șansa de a trăi o viață cât mai aproape de normalitate!

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune extrem de gravă, care poate pune în pericol viața unui om. În acest moment, reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din patru oameni va suferi un AVC la un moment dat în viață.

”Asociația ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ a fost înființată din dorința de a promova și apăra drepturile și interesele persoanelor care suferă ori au suferit un accident vascular cereberal ori care sunt predispuse la un accident vascular cerebral.

Având în vedere consecințele grave ale acestei afecțiuni, faptul că în România peste 70 de mii de oameni suferă anual un AVC și că prea puțini dintre ei ajung în timp util la spital pentru a beneficia de tratamentul necesar, considerăm că este absolut necesară o implicare imediată în promovarea unor campanii de conștientizare asupra pericolului pe care îl reprezintă AVC. Este important să avem o comunitate educată pentru a recunoaște semnele unui atac cerebral, pentru că acest lucru poate salva vieți”.

Liliana Curea, cea care a susținut mult necesitatea înființării ALIA, este președintele asociației, dar și jurnalistul PRO TV acreditat pe sănătate. ”Datorită job-ului am reușit să aflu care sunt principalele probleme pe care le întâmpină pacienții care suferă un atac cerebral, dar și medicii care îi tratează. M-am alăturat demersurilor medicilor neurologi din Spitalul Universitar de Urgență București de a îmbunătăți tratamentul AVC în România. Astfel, cu sprijinul Ministrului Sănătății, pe parcursul ultimilor 3 ani, numărul centrelor care tratează AVC prin tromboliză a crescut de la 11 la 43. Iar în 2020, tot în urma unui proiect inițiat de noi, s-a dat un ordin de ministru prin care s-a adoptat în București un program pilot numit PRENOTIFICARE, prin care medicii din spitale sunt anunțați înainte de sosirea unui caz cu AVC. Acest lucru duce la aplicarea tratamentului chiar și cu 30 de minute mai devreme, ceea ce înseamnă enorm pentru un pacient cu AVC.

În ultimii ani a crescut numărul bolnavilor cu AVC tratați în unitățile sanitare, iar asta se datorează implicării personalului medical din spitale (doctori și asistenți medicali), a celor din Serviciile de Ambulanță – în special SABIF, dar și a specialiștilor din Ministerul Sănătății. Tocmai de aceea cred că împreună putem dezvolta rețeaua de STROKE din România, astfel încât pacienții să primească cele mai bune îngrijiri medicale”.

Este absolut necesar ca autoritățile din România să cunoască nevoile pe care le au medicii care tratează astfel de bolnavi, dar și care sunt necesitățile unui pacient după externarea din spital.

În acest sens, misiunea Asociației ALIA este îndreptată atât către ceea ce înseamnă conștientizarea opiniei publice cu privire la prevenirea unui AVC, la recunoașterea acestuia și la înțelegerea pașilor ce trebuie urmați în cazul în care suntem lângă o persoană care are o astfel de problemă, cât și către autoritățile care au puterea de a sprijini la buna desfășurare a programelor de tratare a accidentului vascular cerebral.

ALIA inițiază, dezvoltă și derulează activități de lobby și advocacy pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor care au suferit un AVC, dar și a familiilor care îi sprijină. Acțiunile asociației noastre au un scop umanitar, acela de a crește calitatea vieții persoanelor afectate de un accident vascular cerebral. Este însă necesar sa mobilizăm atât pacienții, cât și familiile acestora să sprijine și să promoveze inițiativele noastre, pentru a reprezenta o voce puternică în fața celor care pot lua decizii în ceea ce privește acesul la tratamente și servicii medicale de calitate”, explică Liliana Curea.

‘’Asociația ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ a fost înființată la începutul anului 2021. În doar câteva luni a devenit membru ‘’SAFE STROKE – Alianța STROKE Pentru Europa’’, care a fost înființată în 2004 de Parlamentul European. Este pentru prima data când Romania face parte din această Alianță, iar acest lucru ne ajută să fim conectați la nivel european cu ceea ce înseamnă dezvoltarea programelor de tratament pentru accidentul vascular cerebral.

Liliana Curea ne vorbește despre eforturile unei asociații nou-înființate, despre proiectele inițiate și în special despre campania internațională ”FAST HEROES”,  un proiect de educație medicală dedicat copiilor cu vârste între 5 și 9 ani, implementat  în 20 de țări. ”Deși suntem la început de drum, ALIA este partener al campaniei ‘’FAST HEROES’’ (‘’EROII FAST’’). Prin lecțiile desfășurate în cadrul acestei campanii, copiii învață să recunoască semenle unui AVC și să înțeleagă ca atunci când o persoană suferă un atac cerebral trebuie să sune la 112. Asociația ALIA a încheiat protocoale cu Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru promovarea campaniei ‘’EROII FAST’’ în școlile și grădinițele din toată țara. Până acum, proiectul a fost implementat în 1280 de clase din peste 850 de unități de învățământ din toate județele țării, ajungand astfel la peste 30 de mii de copii. De curând, campania globală ‘’FAST HEROES’’ a obținut un titlu de RECORD MONDIAL în Guinness Book, prin albumul foto online cu oameni care poarta masca de supererou.

În paralel, Asociația ALIA lucrează la o campanie de conștientizare a riscului unui AVC, care se va desfăsura la nivel național și care va fi promovată în televiziuni, radio și pe internet. Campania a obținut deja avizul Ministerului Sănătății, iar parteneri sunt Societatea de Neurologie din România, Asociația Națională Română de Stroke, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘’Carol Davila’’ București, Serviciul de Ambulanță București Ilfov și Angels România. Campania, prin intemediul căreia oamenii vor fi învâțați să recunoască semnele unui AVC și să conștientizeze importanța apelului la 112 în caz de atac cerebral, va fi lansată în a doua parte a lunii mai 2022.

Cele mai bune estimări disponibile arată că anual, în România, un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 persoane un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană.