Robert Radu, vicepreşedinte al Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, preşedintele Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucureşti:
”Contractul colectiv de munca este cea mai sigura forma de protectie a drepturilor angajatului in relatiile de munca”
Pot spune că în 2022 şi 2023 noi, Sanitas, am atins un obiectiv esenţial în reprezentarea intereselor angajaţilor din Sănătate: am negociat şi am semnat cele două Contracte colective de muncă ce asigură drepturile salariaţilor din toate unităţile sanitare unde avem organizaţii. CCM-ul negociat şi semnat de U.S.S.B. în august 2022 este acoperitor pentru colegii noştri din spitalele aflate în administrarea sau subordinea A.S.S.M.B., iar cel negociat şi semnat de Federaţia Sanitas cu Ministerul Sănătăţii prevede drepturile angajaţilor din instituţiile sanitare subordonate sau coordonate de acest minister. Acum ne-am mutat atenţia asupra celuilalt sector de negociere colectivă unde suntem reprezentativi, Asistenţa socială, Federaţia Sanitas demarând deja procedurile de negociere cu Ministerul Muncii.
Am auzit de foarte multe ori comentarii de tipul: ce ne trebuie CCM în instituţiile publice, atât timp cât salariile sunt stabilite printr-o lege separată, există un Cod al muncii care reglementează relaţiile de muncă, normele de sănătate şi securitate în muncă sunt clare, aşadar ce mai poate reglementa un CCM? Întrebările de acest fel vin fie din necunoaştere, fie din rea-voinţă. Iată cel puţin două motive: printr-un contract colectiv de muncă se pot negocia şi agrea de către părţile semnatare prevederi suplimentare faţă de legislaţia generală. În plus, atunci când există deja un CCM la nivel de sector de negociere colectivă, discuţiile între sindicat şi managementul unităţii pornesc obligatoriu de la prevederile acestuia. Astfel, contractul colectiv la nivel de spital va avea fie prevederi cel puţin similare cu cele ale CCM-ului valabil la nivel de grup de unităţi sau sector de negociere, fie pot fi negociate şi semnate prevederi mai favorabile angajaţilor, însă niciodată mai puţin favorabile, deoarece acest lucru ar fi ilegal. Practic, CCM-ul la nivel superior este „umbrelă” şi punct de plecare pentru CCM-ul la nivel inferior.
Da, este adevărat că niciunul dintre cele două CCM-uri nu are prevederi salariale, acestea fiind prevăzute de legea salarizării, însă am obţinut o serie de alte avantaje pentru angajaţi, precum: zile suplimentare libere – de Ziua Mondială a Sănătăţii sau cu ocazia unor evenimente familiale; zile în plus de concediu; posibilităţi multiple de reprezentare a angajaţilor, la cererea acestora, în situaţii de încălcare a unor drepturi sau în cazul prezentării la comisii de disciplină şi multe altele.
Este adevărat că toate prevederile negociate de Sanitas devin drepturi ale tuturor salariaţilor, nu numai ale membrilor noştri de sindicat, pentru că aşa prevede legea. De aceea este şi foarte uşor, ca angajat, să spui: „ce face sindicatul pentru mine?”. Însă acelaşi angajat „descoperă brusc” importanţa sindicatului atunci când constată că i s-a făcut o nedreptate în relaţiile de muncă sau atunci când nu i se respectă un drept în raport cu angajatorul. Dincolo de aceste situaţii singulare, rămâne în sarcina noastră, a sindicatului, să găsim posibilităţi de a asigura beneficii exclusiv pentru membrii noştri, în plus faţă de ceea ce prevede CCM-ul şi atunci se vede clar diferenţa între membru şi ne-membru Sanitas.