România sub asediu: Cronica unui război perfid sau Cum poate testa un virus rezistența unui sistem de sănătate și de asistență socială…
26 februarie 2020 – Primul caz de infectare cu Covid 19 este confirmat în România – un tânăr de 20 de ani, din județul Gorj, contact al unui cetățean italian venit în vizită în perioada 18-22 februarie și care a fost confirmat pozitiv după ce s-a întors în țara sa natală. Un echipaj de la ISU Dolj, cu o autospecială cu izoleta pregătită, îl preiau pe tânăr de la domiciliu, unde fusese izolat timp de două zile și îl transportă în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș”. Din acest moment, pentru colegii noștri din spitalele din România începe un război de durată, cu o miză excepțională – viața pacienților și, pe termen lung, șansa de a reîntoarce comunitățile la normalitatea vieții de zi cu zi.
3 martie – SANITAS BUCUREȘTI cere dotarea cu echipament de protecție complet a angajaților din unitățile sanitare și cele de asistență socială astfel încât aceștia să rămână sănătoși și capabili să îngrijească atât populația infectată cu SARS-COV-2 cât și populația cu orice alt fel de afecțiuni; testarea cu prioritate și periodică a personalului medical și de îngrijire, astfel încât să evităm transformarea unităților sanitare în focare de infecție. Această solicitare va fi reluată pe toate canalele de comunicare, și formale și informale, cu toate autoritățile și factorii decidenți în gestionarea pandemiei.
10 martie – SANITAS București solicită Ministerului Sănătății respectarea drepturilor salariale și acordarea sporurilor corespunzătoare pentru personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele care au pacienți infectați cu noul Coronavirus, dar și pentru toți salariații DSP-urilor care efectuează anchete epidemiologice sau care iau contact cu posibile persoane purtătoare de COVID-19 în aeroporturi, puncte de trecere a frontierei etc. (aici adresa pdf)
14 martie – intră în vigoare Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Angajații din sănătate și asistență socială pot beneficia de acest drept doar cu acordul angajatorului. Din păcate, o săptămână mai târziu, O.U.G. nr. 30/2020 modifică Legea nr. 19 și interzice acest drept angajaților din Sănătate.
16 martie – Președintele României, Klaus Iohannis semnează Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pe o durată de 30 de zile. Conform acestuia, serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat, costurile fiind suportate din bugetul FNUASS; spitalele pot face achiziții directe de materiale și medicamente necesare în perioada pandemiei; serviciile publice de ambulanță intră în subordinea operațională a inspectoratelor pentru situații de urgență iar în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator, precum și alte categorii de personal contractual.
17 martie – SANITAS BUCUREȘTI caută sponsori pentru a sprijini spitalele în lupta cu noul coronavirus. Împreună cu Carrefour România și EMAG, am distribuit către 15 unități medicale aeroterme pentru încălzirea corturilor medicale folosite la triaj, precum și mașini de spălat și uscat, pentru ca echipa medicală să își poată igieniza uniformele în deplină siguranță, fără să le mai ducă acasă, echipamentele fiind posibil purtătoare de virus. Vom continua să căutăm soluții în sprijinul echipelor medicale din București!
17 martie – Echipa SANITAS București achiziționează și distribuie materiale de protecție și dezinfectanți pentru unitățile sanitare care au declarat stocuri zero. Nu sunt cantități mari, ci mai degrabă materiale de urgență pentru ca activitatea spitalelor respective să nu se blocheze!
17 martie – La ședința Consiliului Național Tripartit, președintele Federației SANITAS, Leonard Bărăscu, cere analizarea următoarelor probleme grave: lipsa generală de materiale de protecţie pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar (măşti, soluţii dezinfectante, combinezoane, chiar şi săpun); testarea cu prioritate a personalului medical suspect şi a cazurilor apărute în rândul pacienţilor deja internaţi în spitale, astfel încât să expunem cât mai puţin personalul medical; gestionarea personalului din instituții sanitare și de asistență socială, astfel încât să nu ajungem în vârful crizei cu tot personalul suprasolicitat şi un procent mare de contaminări /persoane aflate în izolare/carantină / decese.
18 martie – Se limitează orice tip de activitate care ar putea favoriza transmiterea COVID-19. Astfel, prin Ordonanța Militară nr. 1 se suspendă pe durata stării de urgență activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise. Se suspendă activitatea localurilor publice: restaurante, hoteluri, cafenele care pot comercializa doar produse alimentare și băuturi care nu presupun rămânerea clienților în aceste spații. Evenimentele în spații deschise se pot desfășura numai dacă participă maxim 100 de persoane, organizatorii fiind obligați să asigure o distanță de siguranță de minim un metru între participanți.
Pentru a asigura necesarul de materiale sanitare și de protecție atât de necesare în spitale, Ordonanța Militară interzice transportul dispozitivelor medicale și materialelor sanitare care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, precum și al medicamentelor cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), în vederea distribuirii în afara teritoriului României.
Totodată, Ordonanța menține suspendarea zborurilor spre și din Italia către România și se adaugă aceeași interdicție pentru Spania. Sunt permise, însă zborurile efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizările tehnice necomerciale.
21 martie – Intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 2, prin care se limitează circulația persoanelor în afara locuinței – ne deplasăm numai în intervalul 6.00 – 22.00, individual sau în grupuri de maxim trei persoane și numai cu respectarea măsurilor generale de răspândire a noului coronavirus. După ora 22.00, circulația este permisă doar în interes profesional, medical sau pentru motive justificate precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. Pentru verificarea motivului deplasării, autoritățile pot cere fie legitimația de serviciu, fie o adeverință eliberată de angajator, fie o declarație pe proprie rsăpundere.
Ordonanța Militară suspendă temporar activitățile în cabinetele de medicină dentară, cu excepția intervențiilor stomatologice de urgență. Totodată, se suspendă activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
23 martie – În condițiile în care organizațiile membre SANITAS semnalează o mulțime de situații grave existente în instituțiile sanitare și de asistență socială, situații care necesită reacții imediate și soluții operative iar ministerul de resort ignoră, în fapt, regulile dialogului social, Federația SANITAS cere Ministerului Sănătății să precizeze care este cea mai rapidă cale de comunicare și cine este reprezentantul ministerului delegat să primească solicitările federației și să le analizeze în timp util.
24 martie – Prin Ordonanța Militară nr. 3 se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază: deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, în scopul donării de sânge sau în scop umanitar / voluntariat; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. Se limitează, totodată, la intervalul orar 11.00 – 13.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Pentru verificarea motivului deplasării, autoritățile pot cere persoanelor în cauză o adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere.
24 martie – SANITAS cere imperios Ministerului Sănătății să redeschidă canalele de comunicare instituțională cu partenerii sociali, comunicare esențială în contextul economic și social generat de pandemia cu noul coronavirus.
24 martie – SANITAS cere președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii să găsească o soluție echitabilă în situația angajaților din sănătate și asistență socială care au copii ce trebuie supravegheați pe perioada în care școlile și grădinițele sunt închise din cauza pandemiei cu coronavirus, în condițiile în care Legea nr. 19/2020 nu le dă dreptul să beneficieze de zile libere pentru supravegherea minorilor, la fel ca alți părinți. SANITAS atrage atenția că părinții care sunt unici întreținători de minori sau familiile în care ambii părinți lucrează în spitale sau în centre rezidențiale de îngrijire au o problemă reală în a-și supraveghea copiii. Legea a dat naștere unei discriminări la care autoritățile trebuie să găsească rezolvare.
25 martie – Pentru toate persoanele care intră în România, Ordonanța Militară 3 instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, a carantinării, pentru o periaodă de 14 zile.
25 martie – Ministrul Sănătății declară public că urmează să se deruleze un proiect-pilot în care toți bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, pe modelul folosit în Coreea de Sud. Testarea ar urma să se facă cu echipe mobile, primii fiind personalul medical și pacienții, urmați de populația în vârstă și persoanele cu risc.
26 martie – Ministrul Sănătății, Victor Costache, își dă demisia, în locul său fiind numit Nelu Tătaru. Greu de spus care a fost motivul real: declarațiile făcute cu o zi în urmă privind testarea populației Capitalei, declarații care se pare că au deranjat spațiul politic? Incapacitatea ministerului de a asigura resursele necesare funcționării spitalelor, în special a materialelor de protecție pentru personalul medical aflat în prima linie a luptei cu COVID-19? Oricum, rămâne o ”pată neagră” această demisie în plină criză, care seamănă mult cu o dezertare…
28 martie – Este emis Ordinul nr. 74534/2020 privind stabilirea modului de detașare/delegare a personalului medical și auxiliar pe perioada stării de urgență, în baza căruia, în această perioadă, personalul medical de specialitate (medici primari, specialiști sau rezidenți), personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar și personalul sanitar cu studii superioare (chimiști, biologi, biochimiști, fizicieni, farmaciști și balneofiziokinetoterapeuți), angajați ai unităților sanitare publice pot fi detașați/delegați la alte unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea. Dacă mutarea se face în alte localităţi, autorităţile au obligaţia de a le asigura cazarea şi hrana. Detaşarea în alt judeţ se poate face doar prin dispoziţia unui secretar de stat din Ministerul Sănătății sau prin ordin al comandantului acţiunii.
Același ordin mai prevede coordonarea serviciilor de ambulanţă de către ISU pe perioada stării de urgenţă.
28 martie – SANITAS BUCUREȘTI discută cu Ministerul Turismului și Sportului posibilitatea de a primi dreptul de a utiliza una sau mai multe unități hoteliere din București, în care să se poată caza personalul medical. Sunt colegi din spitale care fie nu au domiciliul în București, fie decid să nu mai locuiască acasă, pentru o perioadă de timp, pentru a nu-și supune familia la riscul infectării cu COVID-19.
29 martie – Ordonanța Militară nr. 4 prevede obligativitatea ministerelor cu rețea sanitară proprie și autorităților administrației publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare să asigure, la cerere, spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora.
SANITAS BUCUREȘTI a perfectat deja un acord în acest sens cu Ministerul Turismului și Sportului. USSB va lua în folosință trei unități hoteliere din București, în care se va putea asigura cazarea personalului medical.
29 martie – Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în exteriorul locuinței/gospodăriei, numai dacă deplasarea se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare, cele ale familiei/susținătorilor sau mijloacele de transport sanitar.
30 martie – Ordonanța Militară nr. 5 prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate spre și din Spania și Italia.
30 martie – SANITAS reia demersul către Președintelui României cerându-i o soluție de reparare a discriminării generate de Decretul nr. 195/2020, care interzice personalului din sănătate și asistență socială să beneficieze de zilele libere acordate părinților de Legea nr. 19/2020 pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Solicitările anterioare ale federației au fost redirecționate de Administrația Prezidențială către guvern și ministerele Sănătății și Muncii, argumentând că este de competența acestora. Într-o manieră perfect funcționărească, Executivul și ministerele și-au pasat reciproc responsabilitatea unei soluții iar în ultimă instanță au comunicat că singurul în măsură să aducă amendamente unui Decret prezidențial este însuși emitentul, respectiv Președintele României.
30 martie – Prin Ordonanța Militară nr. 6, prima localitate din România intră în carantină: municipiul Suceava, împreună cu opt comune din zona limitrofă. În zona carantinată este permisă intrarea și ieșirea numai pentru transportul de marfă, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației. Singurele persoane din afara zonei carantinate, care au drept de circulație aici sunt cele care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
În același timp, toate celelalte unități teritorial-administrative din județul Suceava intră într-o așa-numită zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate.
31 martie – Se publică în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Noul act normativ limitează dialogul social și, implicit, posibilitatea organizațiilor sindicale de a-și apăra drepturile celor pe care îi reprezintă.
31 martie – Ministrul Turismului și Sportului semnează Acordul prin care USSB preia în administrare, pe perioada stării de urgență, trei unități hoteliere din București unde va fi cazat personalul medical neinfectat cu COVID-19. Este o măsură în sprijinul celor care nu vor să locuiască, în această perioadă, la domiciliul propriu, pentru a limita riscul de a duce virusul acasă. Cei care locuiesc aici se autogospodăresc, pentru că hotelul va pune la dispoziție doar personal de pază și serviciul de spălătorie pentru curățarea lenjeriilor de pat.
31 martie – SANITAS cere Ministerului Sănătății ca, în cazul detașării / delegării personalului sanitar, să se țină seama de situația cadrelor medicale care au peste 65 de ani și / sau prezintă comorbidități și trebuie să fie expuse cât mai puțin riscului de infectare. Totodată, SANITAS cere ministerului să găsească forme de a obliga unitățile spitalicești care primesc personal delegat / detașat să asigure acestora echipamente de protecție, substanțe medicale dezinfectante, inclusiv obligarea managementului acestor instituții să prezinte rapoarte periodice.
31 martie – Federația SANITAS solicită Ministerului Sănătății emiterea în regim de urgență a unui document și transmiterea sa către toți managerii unităților sanitare publice, document care să cuprindă instrucțiuni / recomandări privind reorganizarea programului și a permanenței personalului medical în regim de ture și gărzi, conform prevederilor Ordinului Comandantului Acțiunii nr. 74527/23 martie 2020.
Art. 3 al acestui document prevede: ”Conducerile unităților spitalicești pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului prin introducerea activității medicale, în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului”. Numeroase apeluri ale membrilor noștri de sindicat au semnalat o aplicare improprie a acestei prevederi, ceea ce poate afecta calitatea serviciilor medicale de îngrijire a pacienților, sănătatea personalului și utilizarea rațională a materialelor de protecție și a echipamentelor medicale.
1 aprilie – Federația SANITAS protestează împotriva modificărilor aduse de O.U.G. nr. 34/2020, care impune ca, ”Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări. (art. 331)” În adresele transmise Administrației Prezidențiale și premierului României, SANITAS argumentează că prevederea Ordonanței de Urgență intră în contradicție cu art. 35 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, unde se specifică clar că în această perioadă ”Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective” (art.35). Ori, CCM-ul în vigoare la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE prevede atât dreptul organizațiilor sindicale de a participa la toate la toate ședințele de interes general la nivel național, regional și județean unde se discută eventuale decizii care ar putea afecta drepturile și libertățile angajaților (art. 169), cât și obligația Ministerului Sănătății de a nu promova și susține proiecte de acte normative care ar conduce la diminuarea drepturilor ce decurg din contractele colective de muncă.
1 aprilie – SANITAS cere Ministerului Sănătății să adopte o ordonanță de urgență prin care să se instituie acordarea unui spor de 85% din salariul de bază actual pentru tot personalul încadrat în unități sanitare publice, D.S.P.-uri și alte instituții cu atribuții în limitarea efectelor pandemiei cu COVID-19
1 aprilie – Grupul de Comunicare Strategică transmite că, din datele centralizate până la această dată, la nivelul țării, sunt infectate cu noul coronavirus 357 cadre medicale. În București sunt înregistrate 60 de cazuri: 19 medici, 16 asistenți medicali, 6 infirmiere și 19 persoane din rândul personalului auxiliar.
2 aprilie – începe construcția Unității de Suport Medical Bucureștii Noi. Centrul, care asigură 350 de paturi pentru bolnavii noncritici, este un proiect de transformare și echipare a unui spaţiu de 7.500 de metri pătraţi. Începând cu 25 aprilie, aici vor fi primiți, triați, cazați și tratați preliminar bolnavi infectaţi cu coronavirus, iar cazurile mai grave vor fi transferate către alte unităţi spitaliceşti. Iniţiativa construcției aparţine Auchan Retail Romania, împreună cu Leroy Merlin România, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). După finalizarea echipării, clădirea va fi predată autorităţilor medicale decise de Guvernul României.
3 aprilie – conform agenției internaționale de presă Bloomberg, România este țara est-europeană cu cele mai multe infecții cu COVID-19 în rândul personalului medical,
4 aprilie – Intră în vigoare Ordonanța militară nr. 7, care extinde măsura de interzicere a zborurilor internaționale din și către alte opt țări: Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran. Se suspendă, totodată, transportul rutier internațional de persoane pentru cursele efectuate spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență. În același timp, o a doua localitate a României intră în carantină – orașul Țăndărei, din județul Ialomița.
Luca Niculescu, ambasadorul României în Republica Franceză: ” Am mai scris aici despre fratele meu cel mic, asistent medical la Victor Babeș, aflat, alaturi de colegii săi, în prima linie a luptei cu pandemia. Mi-a spus însă azi că se numără printre cei diagnosticați cu Covid 19. A avut echipament corespunzător, s-a protejat conform normelor, a respectat toate regulile stricte din spital și din afara lui. Dar, după cum știm, virusul e foarte contagios. Și aici, în Franța, sunt atinși mulți medici, asistenți, infirmiere. În seara asta, Petre e internat în salonul de care se ocupa până acum, se simte bine și are o mare dorință : să se însănătoșească rapid, ca să îi îngrijească din nou pe «paciențîi lui»” (sursa: Facebook, 4 aprilie, https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2978859342176470&id=100001573010976)
6 aprilie – Federația SANITAS revine asupra solicitării adresate Ministerului Muncii de a asigura cantitățile necesare de echipamente de protecție, materiale de curățenie și dezinfectanți pentru personalul din centrele rezidențiale de din structurile D.G.A.S.P.C. din București și din țară, testarea personalului pentru verificarea stării de sănătate și evitarea infectării beneficiarilor, precum și izolarea sau carantinarea beneficiarilor noi sau a celor transferați. Să nu uităm că în sistemul rezidențial public sunt îngrijite peste 7400 de persoane, majoritatea cu comorbidități, extrem de vulnerabile în contextul pandemiei cu COVID-19. La acestea se adaugă cei peste 17.000 de minori instituționalizați, expuși și ei unui risc ridicat de infectare în condițiile coabitării unui număr mare de beneficiari sub același acoperiș.
7 aprilie – de Ziua Mondială a Sănătății, membrii noștri de sindicat din spitalele și centrele de asistență socială ale Capitalei transmit aceleași mesaje: ”Noi suntem în linia 1, dar asigurați-ne MATERIALE DE PROTECȚIE!”; ”Pentru binele vostru și al nostru, vă rugăm, STAȚI ACASĂ!” ”Noi rămânem în linia 1, dar avem nevoie de LOC și TIMP DE ODIHNĂ!”
7 aprilie – In spitalele din București, zeci de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus: la Spitalul ”Victor Babeș”, cel puțin 50 de angajați au ieșit pozitivi iar la Spitalul Universitar de Urgență 35 de medici, asistenți și infirmieri. Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” anunță 39 de cadre medicale aflate în aceeași situație.
7 aprilie – Prin Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74553, pe toată perioada stării de urgență, se suspendă internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate, din toate unitățile sanitare cu paturi, publice și private, precum și consultațiile și tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât și private. Aceste interdicții nu se aplică automat, ci în baza analizei medicului curant de specialitate, care trebuie să justifice necesitatea unei eventuale internări a unui pacient sau a realizării unui tratament în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă acest tip de asistență medicală. Decizia nu se aplică femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, nici pacienților cu afecțiuni oncologice cronice, care trebuie să se prezinte, periodic, pentru monitorizare, investigații sau tratament, nici activităților legate de vaccinarea obligatorie a copiilor, care trebuie să fie realizate în continuare în unitățile medicale, publice sau private.
Măsura este motivată de prezervarea capacității de internare spitalicească și de necesitatea de a reduce aglomerația pacienților și, implicit, riscul de transmitere a infecției COVID-19, păstrând posibilitatea de a acorda îngrijirile imediate, ce nu pot fi amânate.
7 aprilie – Se publică Ordonanța de Urgență nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență. Printre prevederile ordonanței se numără și: distribuirea unor produse de igienă persoanelor vârstnice, copiilor și persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate în centre rezidențiale; decontarea din fonduri europene a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistică medicală, capabilități/formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19; acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat.
9 aprilie – Ordonanța militară nr. 8 permite circulația în afara gospodăriei a celor care desfășoară activități de pescuit, acvacultură și apicultură, în baza declarației pe proprie răspundere unde se menționează clar traseul necesar pentru derularea acestor activități. Piețele agroalimentare rămân deschise, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Se prelungește, totodată, suspendarea zborurilor din și către Spania, iar punctele de trecere a frontierei de stat rămân închise.
9 aprilie – SANITAS cere premierului României clarificări referitoare la stimulentul de risc în cuantum de 2500 lei/ lună care, potrivit O.U.G. nr. 43/2020, trebuie acordat pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.
În același timp, SANITAS atrage atenția asupra faptului că există o serie de prevederi legale ANTERIOARE O.U.G. 43/2020 care obligau unitățile la acordarea anumitor sporuri salariale personalului, în ipoteza unei epidemii – sporul de până la 85% pentru condiții deosebit de periculoase (Legea 153/2017, art. 7, alin. (1), lit. b) din Capitolul II, Anexa II); sporul de 55% până la 85% din salariul de bază, prevăzut de H.G. 153/2018 (Anexa II lit. a, punctele 1 și 9), ce ar trebui acordat personalului medico-sanitar care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave.
SANITAS cere ca întregul personal medico-sanitar să beneficieze de toate sporurile salariale astfel cum sunt ele reglementate de Legea nr. 153/2017 și H.G. 153/2018 iar acordarea lor să se facă cu începere cel puțin de la data instituirii stării de urgență.
Totodată, SANITAS solicită respectarea dispozițiilor legale privind obligativitatea dialogului social și cere o procedură urgentă de consultare prin orice mijloc de comunicare la distanță, atunci când subiectul îl reprezintă un act normativ cu efecte la nivelul tuturor salariaților din sistemul sanitar și de asistență socială.
9 aprilie – SANITAS cere Guvernului României respectarea și asigurarea dialogului social în procesul de legiferare derulat pe perioada stării de urgență. Este absolut obligatorie redeschiderea dialogului social cu organizațiile sindicale reprezentative la nivelul sectorului sanitar, aceasta fiind singura garanție pe care guvernul o poate oferi că drepturile și interesele personalului medical vor fi respectate.
11 aprilie – La Spitalul de Urgență ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota” se instituie regimul de carantină, după ce un pacient în vârstă de 60 de ani, ofițer în rezervă al Ministerului Afacerilor Interne, care era internat aici a infectat mai multe persoane cu noul coronavirus. Pacienţii şi personalul unităţii medicale rămân izolați timp de 14 zile în unitatea sanitară, toți fiind supuși procedurii de testare.
14 aprilie – Federația SANITAS solicită Ministerului Muncii inițierea demersurilor legale necesare pentru: schimbarea algoritmului de testare a personalului care lucrează în centrele de asistență socială, respectiv testarea lui la intrarea în autoizolare la locul de muncă, pentru evitarea oricărei infectări din afară; asigurarea echipamentelor de protecție și a materialelor de curățenie și dezinfectare, în cantități suficiente, pentru întreg personalul din aceste centre; plata stimulentului de risc de 2.500 lei, conform OUG 43/2020, art. 8, tuturor salariaților nevoiți să se autoizoleze la locul de muncă.
15 aprilie – Intră în vigoare Decretul Președintelui României nr. 240 din 14 aprilie 2020 privind prelungirea cu încă 30 de zile a stării de urgență pe teritoriul României.
15 aprilie – SANITAS reia subiectul discriminării induse prin Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, lege care nu se aplică personalului din unitățile sanitare publice și celui din servciile sociale rezidențiale, alături de alte categorii profesionale care deservesc domenii esențiale ale societății în perioada de criză. Deși SANITAS a cerut în mod repetat Președintelui României, guvernului și ministerelor de resort să găsească soluții pentru ca minorii din familiile în care părinții activează în domeniul sanitar sau al asistenței sociale să beneficieze de drepturi și ocrotiri identice celor ai căror părinți au alte profesii, NICIO AUTORITATE A STATULUI NU A OFERIT O REZOLVARE! Înțelegem că este important ca angajații din Sănătate și Asistență socială să fie la datorie, însă nu trebuie să ignorăm soarta unor minori care nu sunt cu nimic vinovați că părinții lor sunt parte a echipelor medicale din spitale sau că sunt izolați la locul de muncă pentru 14 zile, în centrele rezidențiale de îngrijire a persoanelor asistate social!
15 aprilie – Federația SANITAS atenționează Ministerul Muncii că personalul angajat în centrele rezidențiale de servicii sociale este discriminat de prevederile Ordonanței Militare nr. 8, coroborate cu cele cuprinse în Decretul nr. 240/2020, în condițiile în care: acesta este carantinat pentru 14 zile/lună la locul de muncă sau în locuri special amenajate; nu beneficiază de zile libere pentru supravegherea copiilor minori pe perioada în care unitățile de învățământ sunt închise; nu pot solicita și obține în mod unilateral încetarea raporturilor de muncă prin demisie. În consecință, angajații din centrele de asistență socială nu beneficiază de drepturi identice cu cele ale părinților care lucrează în alte domenii și pot să-și supravegheze și să-și educe copiii în această perioadă. Situația este cu atât mai gravă în cazul familiilor monoparentale sau în cele în care ambii părinți lucrează în sistemul de asistență socială. De aceea, SANITAS cere Ministerului Muncii să facă, în regim de urgență, toate demersurile administrative și legislative necesare pentru remedierea situațiilor semnalate.
16 aprilie – Intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 9, care prelungește suspendarea zborurilor internaționale din și către țările din zonele roșii și galbene, cu excepția zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare și medicale. Totodată, Ordonanța impune obligativitatea testării pentru COVID-19 a personalului navigant de pe navele maritime care intră în porturile României și carantinarea acestuia în spații special amenajate la bordul navei sau izolarea la domiciliu, dacă prezintă simptome asociate infectării.
16 aprilie – Numărul cazurilor de personal medical infectat cu noul coronavirus a ajuns la 981, conform raportărilor primite de către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu. Numai în București sunt 131 de colegi care se luptă pentru propriile vieți.
17 aprilie – Spitalul militar mobil ridicat în curtea Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni începe preluarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Spitalul este compus din corturi medicale și containere care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare. Totodată, în incinta institutului funcționează o tabără cu peste 130 de spații de cazare, destinată formelor ușoare și medii pentru pacienții infectați cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcționează Unitatea de Primiri Urgențe și se regăsesc spațiile de cazare pentru personalul care lucrează în spitalul mobil.
18 aprilie – ASSMB anunță că 16 cadre medicale şi trei angajați TESA de la Spitalul Clinic Colentina au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19. Toate persoanele infectate sunt asimptomatice şi sunt internate în acest moment în spital. Oficialii ASSMB spun şi că la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, unitate aflată în prima linie a tratării pacienţilor cu Covid 19, sunt 34 de cadre medicale infectate, toate fiind acum fără simptome. În acelaşi timp, o asistentă medicală de la Institutul Fundeni și o infirmieră de la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” au fost testate pozitiv cu SARS-Cov-2, cea de-a doua persoană fiind internată la Spitalul „Victor Babeş”. Institutul Național de Sănătate Publică anunță, la rândul său, că sunt 1031 de cadre medicale infectate cu COVID-19 în toată țara, cele mai multe cazuri fiind în Suceava (462) și București (149).
20 aprilie – SANITAS BUCUREȘTI continuă să caute soluții pentru a veni în sprijinul personalului medical cazat în cele trei hoteluri din București, în baza Acordului de colaborare semnat cu Ministerul Tineretului și Sportului. Găsim sponsori dispuși să asigure alimente de bază – paine, apa, lapte. Mulțumim Carrefour, Emag, Selgros.
21 aprilie – SANITAS solicită explicații Ministerului Fondurilor Europene în privința unei adrese pe care acesta a trimis-o tuturor managerilor de spitale din țară, comunicare prin care ministerul stabilește modalitatea de acordare și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească personalul medical pentru a beneficia de stimulentul de risc. Ținând cont că plata stimulentului de risc se face întotdeauna de unitatea angajatoare iar sumele provin din Fondul Național Unic de Sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății, intervenția Ministerului Fondurilor Europene și încercarea de a stabili anumite reguli este cel puțin inoportună. MFE va avea un rol doar într-o etapă ulterioară acordării acestor stimulente, respectiv în momentul decontării lor din fonduri aferente Programului Operațional Capital Uman. Așadar, dacă era nevoie de stabilirea numitor reguli sau transmiterea unor lămuriri privind modalitatea de acordare a stimulentului de risc, acestea pot veni exclusiv de la autoritatea responsabilă – Ministerul Sănătății.
Gladys Diaconu, asistent medical principal, vicepreședinte al Sindicatului SANITAS din Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ”Maria Sklodowska Curie”: ”În primele zile ale pandemiei, spitalul avea în stoc doar mănuși, măști, halate și botoși de unică folosință. Odată cu declararea pandemiei și creșterea prețurilor, au existat sincope în aprovizionarea cu echipament de protectie, dar lucrurile s-au rezolvat in timp, în acest moment existând un stoc suficient pentru a se asigura protecția intregului personal.”
21 aprilie –Până la această dată, conform datelor făcute publice de Ministerul Sănătății, 1.033 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, înregistrându-se și şase decese în rândul acestora.
22 aprilie – Președintele Klaus Iohannis declară că restricțiile impuse de autorități pentru limitarea infectării cu COVID – 19 se vor relaxa după data de 15 mai. De la această dată nu vor mai fi necesare declarațiile pe proprie răspundere, însă toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun.
22 aprilie – SANITAS cere Ministerului Muncii să răspundă la următoarele întrebări venite din partea organizațiilor membre din Asistența socială: În ciclul al doilea de izolare preventivă la locul de muncă trebuie să fie cuprins și personalul administrativ din centre (contabil, referent specialitate, inspector salarizare etc.), în condițiile în care acesta nu interacționează cu beneficiarii sau cu angajații care îi îngrijesc? Care este modul de pontare / retribuire a personalului aflat în izolare preventivă la locul de muncă, în condițiile în care se realizează un număr asimetric de ore de lucru pe parcursul lunii? Măsura izolării preventive la domiciliu, dispusă prin Ordonanța Militară nr. 8, se extinde și asupra membrilor de familie? Totodată, SANITAS solicită:
- testarea întregului personal care intră / iese din izolarea preventivă la nivel de centre anterior datei de 25 aprilie, când are loc schimbul;
- tot personalul din centrele rezidențiale, care se află în izolare preventivă în unitate începând cu data de 11 aprilie, să beneficieze de sporul de 100% pentru plata orelor de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale;
- tot personalul aflat în izolare preventivă la locul de muncă să primească un stimulent de natură financiară sau, după caz, un spor de 75% din salariul de bază pe perioada cât se află sub incidența Ordonanței Militare nr. 8.
”O veste foarte bună. După aproape trei săptămâni de stat la pat, fratele meu cel mic s-a vindecat – a fost testat de doua ori negativ. Petre vă mulțumește tuturor celor care v-ați gândit la el și i-ați urat să scape cât mai repede de virus. Iar eu le mulțumesc colegilor săi de la Victor Babeș – medici, asistente, infirmiere – care l-au îngrijit. Foarte curând li se va alătura și va avea și el grija din nou de cei care au atâta nevoie”
(sursa:Facebook, Facebook, 22 aprilie, https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3018201431575594&id=100001573010976)
23 aprilie – Prof. Adrian Streinu-Cercel este demis de la conducerea Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID-19, din Ministerul Sănătății. Decizia ministrului Sănătății este legată de planul făcut public de prof. Streinu-Cercel privind carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.
24 aprilie – Prima zi de la declararea pandemiei în România, când numărul persoanelor nou infectate în țară este mai mic decât cel al pacienților declarați vindecați.
25 aprilie – Se întorc în țară cei 15 medici și asistenți medicali care au fost voluntari mai bine de două săptămâni în spitale din Italia, în lupta cu COVID-19.
25 aprilie – Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat în vizită de lucru la Spitalul Județean de Urgență din Sf. Gheorghe, explică prevederea legislativă care a generat atâtea comentarii în spațiul public: orice persoană care lucrează într-un spital dedicat COVID și care a avut legătură cu o persoană infectată COVID, de la poartă până la ieșire, va beneficia de stimulentul de risc de 2500 de lei. Conducătorul unității sanitare este cel care are sarcina de a nominaliza personalul care beneficiază de acest drept.
Georgiana Matei, medic ATI, membru al misiunii umanitare din Republica Moldova: ”Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli – neoplasme, leucemie.” (sursa: republica.ro, https://republica.ro/marturia-unui-medic-roman-intors-din-misiune-la-chisinau-za-fost-groaznic-sa-vad-spitale-intregi-goale)
27 aprilie – Intră în vigoare Ordonanța militară nr. 10, care extinde la șase ore / zi (7.00 – 11.00 și 19.00 – 22.00) timpul în care persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au voie să circule în afara locuinței / gospodăriei, însă numai pentru motive precum: asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie; deplasări scurte în apropierea locuinței / gospodăriei, legate de activitatea fizică a pesoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie; îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; decesul unui membru de familie. Sunt, în continuare, suspendate zborurile internaționale, cu excepția celor de transport marfă, umanitare și medicale de urgență.
27 aprilie – Angajații Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan din București protestează, nemulțumiți de modul în care managementul spitalului înțelege să acorde bonusul prevăzut de 2.500 de lei. Ei spun că banii se vor acorda în baza unei liste pe care nu se regăsesc infirmierele sau brancardierii. „Spitalul nu tratează pacienţi cu COVID, dar vin persoane confirmate. Nu mi se pare normal faţă de personalul auxiliar și de suport care ia contact cu aceşti pacienţi. Mai mult de 10 colegi au fost confirmaţi pozitiv. Aceste liste au fost realizate de personalul de conducere”, a declara un asistent medical pentru România TV. (sursa: https://www.romaniatv.net/protest-la-spitalul-sfantul-ioan-din-capitala-medicii-acuza-guvernul-nu-ne-a-dat-banii-promisi_519144.html?fbclid=IwAR00gFr1AJX9p3TXMX-i5gbdlxnZXzYRjcg2qRCeiLee2Z_TPL8OGB4xg2w)
27 aprilie – SANITAS înaintează Președintelui Camerei Deputaților și Comisiei pentru muncă și protecție socială solicitarea de a adopta un proiect de lege (trecut deja de Senat) care reașează în grila de salarizare categoriile profesionale fiziokinetoterapeut / kinetoterapeut / profesor CFM, logoped, sociolog, asistent social potrivit nivelului studiilor și compleității muncii lor. Profesiile respective au fost omise la ultima modificare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar iar discriminarea trebuie urgent reparată. Totodată, SANITAS cere adoptarea unui amendament potrivit căruia personalul din sistemul sanitar (care ocupă funcțiile potrivit Anexei II) să beneficieze începând cu data de 1 iulie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.
27 aprilie – La solicitarea Federației SANITAS, Ministerul Sănătății a procedat la prima consultare on-line a partenerilor sociali, de la instituirea stării de urgență! Consultarea a avut ca subiect o serie de proiecte de documente legislative: Planul național de paturi pentru 2020 -2022; prelungirea termenelor de aplicare a programelor naționale de sănătate și a pachetelor de servicii şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.
În plus, la cererea SANITAS, s-au discutat și probleme legate de: aplicarea OUG 43/2020 (stimulentul de risc) astfel încât tot personalul implicat să poată beneficia de stimulent; modificarea legislației astfel încât angajații spitalelor, care au concediu medical în contextul COVID-19, să fie plătiți cu 100% pentru toată perioada, iar boala să fie declarată ”BOALĂ PROFESIONALĂ”; asigurarea unor reglementări unitare privind organizarea timpului de muncă; aplicarea legislației în vigoare privind sporurile pentru perioada pandemiei.
Eufrosina Șerban, asistentă medicală la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București: ”A fost o perioadă destul de grea. A fost foarte multă muncă, alături de colegii mei din spital, și mult stres, pentru că era ceva necunoscut. Apoi m-am îmbolnăvit. Nu mi-a fost frică deloc. Știam că se poate întâmpla așa ceva, având în vedere că aveam grijă de bolnavi cu COVID-19. … Le-am spus copiilor mei că, indiferent de situație, le voi spune tot timpul adevărul despre starea mea. Le-am spus tot timpul cum mă simt. Nu e ceva ce poți ascunde și nici nu am vrut.” … După ce s-a vindecat de infecția cu noul coronavirus, Eufrosina Șerban a devenit candidatul ideal pentru colectarea de plasmă hiperimună COVID-19. Ea a învins boala și a dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2. ”Am donat. M-am oferit să donez pentru că eu cred așa: dacă poți să faci un bine, fă-l cu drag. Nu se știe niciodată la cine ajunge și poate o anumită persoană chiar are nevoie și poate fi salvată.” (Sursa: Hotnews.ro, 28 aprilie, https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23943271-poveste-din-prima-linie-infectat-timp-trata-pacienti-covid-19.htm?fbclid=IwAR0nmDgES74f-LXZSBPyLYBYnDtkfeTWN5a6EKIHVUWsNIn6U2VFWFv4WVA#.XqvGPpRVmNd.facebook)
29 aprilie – SANITAS transmite o Scrisoare deschisă președintelui și premierului României, prin care solicită aplicarea corectă, unitară și nediscriminatorie a prevederilor O.U.G. nr. 43/2020 atât pentru personalul medical, cât și pentru:
– toți angajații implicați în măsuri privind limitarea efectelor pandemiei (angajații direcțiilor de sănătate publică și alt personal delegat/detașat în cadrul acestora),
– personalul care a participat la transport (tot personalul operativ din serviciile de Ambulanță și ambulanțieri/șoferi de autosanitare angajați ai spitalelor publice care au transportat probe biologice ale persoanelor suspecte/confirmate cu COVID-19),
– tot personalul angajat în spitalele suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-COV-2,
– tot personalul care a desfășurat activități de triaj, investigare, tratament și îngrijire, în spitalele non-covid, a pacienților confirmați ulterior cu COVID-19
– angajații din asistența socială, care sunt la fel de expuși contaminării, iar prin măsurile de izolare a acestora, 14 zile la locul de muncă urmate de 14 zile la domiciliu, acestora li se limitează drastic și dreptul la viața privată.
Raluca Mihaela, medic rezident, Spitalul Victor Babeș: ”Unii abia au început rezidențiatul și au venit în linia I încercând să învețe din mers ce se întâmplă; alții suntem puțin mai experimentați, fiind în ani mai mari de rezidențiat și incercăm să dăm o mână de ajutor colegilor specialiști, coordonatorilor și mentorilor noștri care ne-au format până acum și care ne învață în continuare cum să abordam această noua provocare. Nu mai există examene pentru moment. Există ceva mai greu de atât. Incercăm să citim, să aplicăm, să ne gândim că asistăm la scrierea unei file de istorie medicală. Și noi facem parte din ea. Ne consolăm cu gândul că avem acasă oameni dragi care ne înconjoară de la distanță cu dragostea și susținerea lor. și mergem înainte. Este greu, frumos, palpitant. Un ansamblu de trăiri. Cand “am intrat la COVID” cum spunem noi, fiecare a lăsat ceva în urmă pentru o perioadă de timp: oameni dragi, unii chiar copii, părinți sănătoși sau…chiar bolnavi. Practic suntem ancorați în două lumi. Este uimitor cum un virus a reușit să facă atât de mult rău și totuși să scoată și ceea ce este mai bun din noi. Cand nu ai multe opțiuni, ca să reziști trebuie să valorifici orice poate fi în favoarea ta și să privești cu optimism. Și cu credință. Și asta vreau să cred. Că după această experiență nimic nu va mai părea dificil. Că noi vom fi uniți ca acum și când vom reveni la …normal.” (Sursa: Facebook, 29 aprilie, https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2917647045018773&id=100003205179810)
1 Mai – Sărbătoarea internațională a muncii se află sub semnul noului coronavirus. Dacă în anii trecuți, 1 Mai era prilej de sărbătoare publică, de manifestații și de petreceri câmpenești, de astă dată, muncitorii au fost nevoiţi să găsească o altă modalitate de a se face auziţi. Aşa că mulţi dintre cei care încă mai au joburi au anunţat că nu se vor prezenta la muncă astăzi sau îşi vor exprima nemulţumirile în online, pe reţelele de socializare.
6 mai – Consiliul Internațional al Asistenților Medicali anunță că, potrivit estimărilor organizației, cel puțin 90.000 de angajați din sistemul sanitar ar fi fost infectați cu noul coronavirus la nivel mondial, însă numărul real ar putea dublu
7 mai – Ministrul Sănătății declară, într-un interviu acordat unui post de televiziune, că noile ”zone roșii” ale epidemiei de Covid-19 ar putea fi reprezentate, pe de o parte, de corpul medical și, pe de altă parte, de căminele instituționalizate de bătrâni sau de asistați neuro-psihic. Avantajul este că acestea pot fi controlate rapid, pentru că pot fi depistate cu ușurință.
Bianca Gabriela Tănase, asistent medical principal, președinte al Sindicatului SANITAS din Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ”Maria Sklodowska Curie”: ”Experiența confruntării cu COVID-19 ne-a învățat multe. Ne-a arătat cât sunt de importante pretriajul și triajul pacientilor, pe cât posibil în afara spitalului, prin montarea de corturi destinate acestui scop. Ne-a demonstrat că sunt absolut necesare circuite și protocoale viabile pentru pacienții infectați și suspecți. Iar ceea ce este la fel de important – pretriajul personalului și testarea lui periodică.”
11 mai – Federația SANITAS protestează public împotriva indiferenței guvernului față de angajații din asistență socială. ”Ordonanța militară nr. 8/2020 instituia, în data de 10 aprilie, izolarea salariaților din asistența socială, fie la locul de muncă, fie acasă.
Autoritățile române au adoptat această strategie anti COVID-19, peste noapte, fără a pregăti în niciun fel nici personalul ce urma să fie izolat, nici condițiile necesare unei izolări decente, nici măsurile necesare unei bune desfășurări a activităților curente în situația dată!
Mai mult decât atât, curând după instituirea noilor măsuri, ministrul Muncii promitea că se discută acordarea unui stimulent echivalent celui din sănătate și salariaților din asistență socială, aflați și ei în prima linie a luptei cu noul virus și ținuți 28 de zile departe de familii, obligați să locuiască de multe ori în condiții improprii și să muncească ore suplimentare!
Cu toate acestea, după o lună de activitate în regim de izolare, salariații din asistență socială nu au încă nicio certitudine: nu știu ce se va întâmpla după 16 mai, nu știu cum vor fi pontați pentru toată această perioadă și nu știu nici dacă vor primi sau nu stimulentul promis în viitor, pentru că, pentru luna aprilie, cu siguranță, nu au primit”.
11 mai – încetează măsura de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița.
11 mai – Institutul Național „Matei Balș” anunță că toţi pacienţii vor face în curând teste serologice de tip Elisa, mult mai bune decât testele rapide și care dau mai puţine rezultate fals pozitive sau fals negative în identificarea infectării cu COVID-19
13 mai – se ridică carantina instituită în orașul Suceava și alte 8 comune limitrofe.
14 mai – Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență nr. 70/2020 care reglementează o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. Cele mai importante prevederi sunt aplicabile în Sănătate și Asistență socială sunt:
- Se păstrează majorarea salarială cu 75% pentru îngrijirea copilului minor până la încheierea anului școlar 2019-2020 pentru salariații din sănătate și asistență socială, iar majorarea se suportă din bugetul Fondului național unic de sănătate și nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% pentru sporuri;
- Decontarea serviciilor medicale pentru unitățile sanitare cu paturi se face în continuare fără a fi necesară regularizarea trimestrelor II și III, la nivelul valorii aferente indicatorilor realizați în limita valorii de contract/la nivelul cheltuielilor efectiv realizate/la nivelul indicatorilor realizați/la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, după caz;
- sanatoriile/secțiile sanatoriale își reiau activitatea și pot contracta servicii cu Casa de asigurări de sănătate;
- influențele financiare determinate de creșterile salariale se suportă din bugetul Fondului prin transferuri;
- DSP-urile aprobă modificarea structurii unităților sanitare cu consultarea ordonatorului principal de credite;
- Ministerul Sănătății coordonează în continuare organizarea și funcționarea tuturor unităților sanitare și exercită inclusiv atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități.
15 mai – este promulgată Legea nr. 56/15 mai 2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. De drepturile reglementate prin această lege beneficiază personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar, paramedici, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 (categorii denumite generic, în lege, personal medical).
Prevederi importante pentru membrii noștri:
- Urmaşii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul Covid-19 beneficiază de următoarele drepturi:
- a) dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fară a depăşi vârsta de 26 de ani;
- b) pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda defuncţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului;
- c) dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea;
- d) scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.
- Personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază pe perioada stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.
- În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie ziua de 11 martie ca ”Ziua personalului medical”.
Vasile Neagovici, președinte SANITAS Covasna: ”Pandemia a debutat la începutul lunii martie 2020, sistemul public sanitar fiind total surprins de gravitatea situației și de multiplele necunoscute ale acestei noi afecțiuni; dar cel mai grav – de lipsa unor echipamente de protecție corespunzătoare și conforme și de lipsa dezinfectantelor. Echipamentele de protecție în prima etapă au lipsit cu desăvârșire sau erau în cantități foarte redus! Această situație precară s-a regăsit pe toată perioada lunii martie 2020, situația remediindu-se treptat în cursul lunii aprilie; abia acum, în luna mai, acestea se află în posesia unitățiilor sanitare, în cantități normale. Aș spune că, în luna martie, personalul medical și auxiliar sanitar a fost expus deosebit de mult, a fost practic neprotejat și, în multe situații, infectat cu COVID. Cele mai multe situații dramatice, grave și cu consecințe uneori nefericite pentru personalul medical s-au consumat în luna martie, în condițiile în care nicio unitate sanitară publică nu a fost pregătită să facă față unor asemenea provocări! Iar lipsa unor instruiri prealabile a agravat situația. Trist este că cele constatate ca și slabiciuni ale sistemului de sănătate ar trebui să fie corectate urgent, însă istoria celor 30 de ani de la revoluție ne-a dovedit mereu că nu suntem niciodată pregătiți. Oare de data aceasta să se întâmple o minune?”
16 mai – Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții comunică situația răspândirii epidemiei COVID-19 în sistemul de asistență și protecție a copilului la finalul stării de urgență: 122 de vârstnici și adulți cu dizabilități au decedat (adică 0,2% din totalul beneficiarilor); nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor; sunt infectate 657 persoane, dintre care 17 copii; există 360 de angajați infectați și s-a înregistrat 2 decese; există 436 de beneficiari vindecați; principalele județe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistență socială și protecție a copilului sunt: Suceava, Galați, și Neamț. (sursa: ANDPDCA, http://andpdca.gov.ro/w/situatia-raspandirii-epidemiei-covid-19-in-sistemul-de-asistenta-si-protectie-a-copilului-la-finalul-starii-de-urgenta/)
18 mai – În România, starea de urgență este înlocuită cu cea de alertă. Legea nr. 55/2020 a fost adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial, astfel că, pentru următoarele 30 de zile se vor relaxa o serie de restricții, în schimb altele rămân în vigoare pentru a preîntâmpina o nouă creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19. Purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise și păstrarea distanțării sociale devin obligații pentru fiecare cetățean. Deplasările în afara localităților sunt în continuare interzise, Hotărârea de guvern specificând clar care sunt excepțile de la această regulă.
Rămâne suspendată activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri. Sunt exceptate, însă, activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate și care respectă condițiile de siguranță sanitară. Toate instituțiile publice, operatorii economici și orice alte organizații care își (re)încep activitatea sunt obligate să asigure, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic (prin luarea temperaturii) și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru toți cei care intră în clădirile respective.
Reglementări importante pentru sistemul de sănătate și asistență socială:
- Ministerul Sănătății coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în cadrul unităților sanitare publice, după caz.
- Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, pot fi suspendate din funcții persoanele cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Sănătății și din unitățile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea Ministerului Sănătății. Posturile devenite astfel vacante temporar pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs, prin ordin al ministrului Sănătății. Suspendarea/numirea din funcție, astfel dispuse, încetează de drept la încheierea stării de alertă.
- Pe durata stării de alertă, detașarea se poate face NUMAI CU ACORDUL PREALABIL AL ANGAJATULUI și al angajatorului care detașează, cu condiția ca angajatorul la care se face detașarea să fie din același domeniu de activitate.
- Pe durata stării de alertă, angajatorul poate dispune, CU CONSIMȚĂMÂNTUL ANGAJATULUI, desfășurarea activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuțiilor acestuia.
- Pe durata stării de alertă, în funcție de specificul activității și de nevoi, conducătorii instituțiilor publice implicate în combaterea pandemiei de COVID-19, precum și a efectelor acesteia POT DISPUNE UNILATERAL întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii și pentru formare profesională ale personalului angajat și reluarea activității pentru personalul propriu.
- Conducătorii centrelor de asistență socială au obligația de a asigura măsurile de continuitate a activității pe durata stării de alertă, având dreptul să stabilească programul de lucru al angajaților, în condițiile legii.
- Valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective de muncă se prelungește pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. Părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă, în condițiile legii.
- Pe durata stării de alertă, pentru angajații din sistemul public, angajatorul poate stabili, CU ACORDUL ACESTORA, executarea unor lucrări sau sarcini de serviciu urgente, în legătură cu prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă, indiferent de natura atribuțiilor de serviciu, CU ASIGURAREA MĂSURILOR DE PROTECȚIE A ANGAJATULUI.
- Instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă.
- Pe durata stării de alertă se interzic declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sanitare și de asistență socială.
- Prin derogare de la prevederile art. 81 alin. (4) din Codul Muncii, în cazul personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială termenele de preaviz nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de alertă.
18 mai – Ministerul Fondurilor Europene răspunde demersurilor Federației Sanitas, confirmând că se vor acoperi din fonduri europene sumele necesare acordării stimulentului de risc de 2500 lei, NUMAI DUPĂ ce beneficiarii direcți ai finanțării europene – Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate – vor îndeplini condițiile impuse pentru decontarea acestor cheltuieli. Așadar este în sarcina celor două instituții să analizeze și să aprobe listele cu numele celor care vor beneficia de acest stimulent, însă respectivele liste se întocmesc de către conducătorii instituțiilor sanitare!
Augustin Petrescu, asistent medical, președintele Sindicatului SANITAS din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”: ”Infecția COVID-19 este un mare examen planetar în materie de boli infecțioase și nu numai. Întreaga comunitate medicală a trebuit să reconsidere agravarea morbidităților simple sau mai complexe, în contextul unui atac viral de tip nou. Am redescoperit importanța sistemului imunitar și modul în care, voit sau nu, reușim să-l… desconsiderăm! Am reușit să înțelegem că sănătatea noastră este dependentă de foarte multe lucruri simple dar care, în unele cazuri, s-au dovedit vitale. Întreaga planetă a fost prinsa pe picior greșit din punct de vedere al materialelor de protecție, al tehnicilor de utilizare și chiar al calității acestora. Desigur, un „motor” de o asemenea anvergură este greu de pornit chiar și in statele cu un sistem medical puternic. Unii au reușit să-l pornească…alții încă se mai luptă (politic sau nu) să-l stabilizeze măcar la „o turație” acceptabilă. Cele mai expuse au fost cadrele medicale și din pacate, prin lipsa sau insuficiența cantitativă a unor materiale de protecție ori chiar a instructajului, au fost și vor mai fi îmbolnăviri în rândul lor. Ca să folosesc termeni economici, oferta nu a fost, nu este și nu va fi prea aproape de necesitățile obiective în asemenea situații! Cei cu experiența anilor 1988-1995 au mai trecut odată prin asta, odată cu explozia cazuisticii Hiv-SIDA. Ei sunt și cei mai dezamăgiți!…pentru că nu s-a învățat nimic în atâția ani. Și nu e vina cadrelor medicale, ci doar a celor din spațiile decizionale, indiferent de nivel! Sunt unul dintre cei care au trecut prin trauma psihică a acelor ani iar acum am încercat să-i linistesc și să-i învăț pe cei care n-au mai trecut prin trauma unei lupte cu un inamic invizibil, parșiv și necruțător. Când COVID-19 a izbucnit în România, mi-am permis chiar o glumă pe care puțini au înțeles-o. Le-am spus colegilor că <> Cine a înțeles de ce am spus că-mi dau lacrimile…a înțeles că era vorba, ca și atunci, că suntem complet nepregătiți!…Și iar s-a dovedit că nici nu se vrea să se facă prea multe în sensul asta! Când vom învăța că uniforma Albă e uniformă – la fel ca cea Albastră sau Kaki, vom ști că pentru ”armata în alb” trebuie să se asigure măcar minimul de „muniție” și „instrucție” pentru situații extreme!”
18 mai – Ministrul Sănătății anunță că s-a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19, conform OUG 43/2020. Conform calculelor instituției pe care o conduce, ”pentru luna aprilie 2020, 14.355 de angajați din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut.
Sumele, în valoare de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unitățile să poată efectua cât mai rapid plățile. Sumele vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alți 29.719 angajați din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste 74 000 000 lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.” (sursa: Hotnews, https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24003009-peste-44-mii-angajati-din-sistemul-sanitar-care-ingrijit-pacienti-coronavirus-vor-primi-stimulentul-risc-2-500-lei-brut-aferent-lunii-aprilie.htm)
18 mai – Primarul Capitalei reia subiectul testării bucureștenilor, proces care, potrivit declarațiilor sale, se va desfășura în două etape: prima este una voluntară. Bucureștenii se vor înscrie pe o platformă și vor fi contactați, în ordine, pentru a se prezenta fie la un spital de stat, fie la o clinică privată. A doua etapă este testarea pe un eșantion stabilit de INSP. În total, vor fi realizate 20.500 de teste.
19 mai – Grupul de comunicare strategică anunță că, la nivel național sunt infectate cu coronavirus 2.625 de persoane din rândul cadrelor medicale și al personalului auxiliar.
Angela Ilie, asistent medical, liderul Sindicatului SANITAS din Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”: ”Astăzi am anunțat o pacientă că poate să plece acasă. Boala a ținut-o la noi, pe patul de spital, mai bine de două săptămâni… Pur si simplu a izbucnit în lacrimi, a început să ne îmbrățișeze și încerca să ne sărute mîinile! Deși spunem că am văzut multe în profesia noastră și suntem ”călite”, de data aceasta și noi aveam ochii în lacrimi…. Spitalul ”dr. Carol Davila” este spital „suport COVID”. Avem pacienți infectați, tot personalul medical știm care sunt riscurile, dar aceasta ne este profesia. Avem materiale de protecție, ele au existat din primul moment în care am intrat la pacienții COVID, sunt foarte bine administrate și gestionate! Avem personal desemnat pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea personalului medical, se asigură cazare și hrană caldă pe toată durata turei de 14 zile, cu program de 4h lucru/8h pauză/ 4h lucru, apoi 12 h liber.”
19 mai – Se publică în Monitorul Oficial Ordinul CNAS nr. 540/2020 prin care se aprobă Metodologia de acordare a stimulentului de risc, în valoare de 2500 de lei, personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19. Sun incidența Ordinului CNAS intră numai unităţile sanitare aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate!
21 mai – Solicitărilre repetate ale Federației SANITAS dau rezultate: guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care recunoaște și răsplătește eforturile și sacrificiul salariaților din asistența socială, din perioada stării de urgență.