Deși suntem în situație de criză, Drepturile salariaților trebuie respectate!
Sub acest combinezon este o mamă!
Sub acest combinezon este un tată! Sau un frate, sau o soră…
Nu avem materiale medicale și de dezinfectanți în cantități suficiente, în toate centrele medicale și de asistență socială din țară!
Presiunea continuă, din cele peste trei luni de stare de urgență și de alertă ne-au adus în situație de epuizare fizică și psihică!
Drepturile salariale nu sunt respectate!
Legislația dată în ultimele trei luni pentru sistemul sanitar este doar parțial aplicabilă, este incompletă și incoerentă!
Dialogul social, atât de necesar pentru această perioadă, este practic anulat de autorități!
Sunt numai câteva dintre problemele pe care membrii SANITAS le-au adus în atenția guvernanților, într-o manieră inedită, ținând cont că restricțiile legale ale acestei perioade nu permit organizarea demonstrațiilor publice!
”În acest combinezon, cu masca și viziera pe figură lucrează, în ture de câte 6-8 ore, un coleg de-al nostru. Și nu poate să și-l dea jos fără ajutor, nici măcar pentru a se duce la baie, deoarece riscă să se infecteze la atingerea cu suprafața lui, deja contaminată după câteva ore de stat în apropierea bolnavilor de COVID… Sau îi poate infecta pe cei din jur!” declara Cristian Piscureanu, angajat la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca).
În 22 iulie, angajați din Sănătate și Asistență socială, îmbrăcați în combinezoane și purtând măști, viziere și mănuși au format un lanț uman în jurul clădirii Guvernului și au depus petiții la instituția executivă. 83 de oameni, 83 de petiții… Ca să înțeleagă guvernanții că ignorarea drepturilor angajaților și anularea dialogului social nu sunt soluții de rezolvare a crizei!
Impactul public a fost suficient de mare pentru ca premierul să accepte, chiar în aceeași zi, o discuție cu reprezentanții SANITAS. Câteva zile mai târziu, în 28 iulie, într-o întâlnire oficială cu premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, am primit garanţii ferme că o serie de solicitări ale noastre vor fi soluţionate în cel mai scurt timp. Printre acestea:
Reluarea dialogului social instituționalizat la toate nivelurile.
Adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală. Guvernul a oferit garanţii că toţi salariaţii din sistemul sanitar vor primi echipamente de protecţie conforme şi suficiente, iar în acest sens vor emite noi reglementări avizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte reducerea timpului de lucru a personalului din spitalele faza I, faza II şi suport COVID-19, autoritățile au promis că vor căuta soluţii inclusiv pentru adaptarea normativului de personal la condiţiile specifice.
Creşterea salariilor pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică implicaţi direct în activităţile de limitare a efectelor pandemiei şi crearea posibilităţii de plată a orelor suplimentare pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar, inclusiv pentru funcţionarii publici din cadrul direcţiilor de sănătate publică. În acest sens, Guvernul României va emite o ordonanţă de urgenţă în cel mai scurt timp.
Se va suplimenta cu 1.000 numărul de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi din serviciile de ambulanţă publică.
Amendarea art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul creşterii plafonului pentru sporuri de la 30% la 35% pe ordonator principal de credite. Federaţia Sanitas consideră necesară exceptarea sistemului sanitar de la acest plafon pe perioada pandemiei declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În ceea ce priveşte detaşarea personalului medical în această perioadă, părţile au convenit cumularea sporului de detaşare (50%) cu celelalte drepturi salariale. În acest sens, Guvernul va emite un act normativ care să reglementeze condiţiile de detaşare.
Cu privire la acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2020, reprezentanţii Guvernului au oferit garanţii că acestea se vor acorda conform legislaţiei în vigoare, managerii unităţilor sanitare urmând să facă demersurile necesare.
Creşterea salarială la nivelul anului 2022 pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar public (infirmiere, personal TESA, brancardieri, îngrijitoare etc.). Ministerul Sănătăţii şi-a asumat ca în cel mai scurt timp să calculeze impactul bugetar, urmând ca, împreună cu reprezentanţii Federaţiei SANITAS să stabilească data de aplicare. Organizaţia noastră a reiterat că această solicitare rămâne una dintre cele mai importante în această perioadă.
În ceea ce priveşte aplicarea Legii nr. 82/2020 – acordarea stimulentului de 2.500 de lei – părţile au convenit identificarea sursei de finanţare şi a soluţiilor tehnice pentru acordarea unitară a acestuia.
În prezența delegației SANITAS, din care a făcut parte și președintele USSB Viorel Hușanu, premierul Ludovic Orban a declarat: Pentru mine, prioritară este asigurarea resurselor umane pentru funcționarea sistemului de sănătate și pentru a putea trata pacienții.
Pe de altă parte, există mai multe categorii de personal care nu au beneficiat de creșterea în avans a salariului, în baza Legii salarizării: infirmieri, brancardieri, personal TESA și, în măsura în care vom avea resurse, suntem deschiși unei discuții de a asigura creşterea anticipată, la nivelul anului 2022. […] Vom creşte salariile în Direcțiile de Sănătate Publică, în special pentru cei din inspecție, medicii care sunt funcționari publici, celelalte categorii de angajați care au salarii mult mai mici în raport cu salariile similare din alte structuri ale sistemului de sănătate.”
Vom vedea în continuare care dintre problemele asumate își vor găsi cu adevărat rezolvarea…