Începând cu 3 noiembrie, în fiecare marți, SANITAS protestează în Piața Victoriei:

Nu mai avem încredere în promisiunile guvernamentale, indiferent de culoarea lor politică!

Protestul membrilor Sanitas din București și din țară se desfășoară sub numele de ”MITINGUL EPUIZĂRII” pentru că ne-au epuizat: strategiile de criză incoerente, promisiunile neonorate, deciziile politice luate fără consultarea partenerilor sociali!

Membri noștri, salariați în sistemul sanitar și în sistemul de asistență socială sunt epuizați pentru că luptă de mai bine de 10 luni pe un front în permanentă schimbare, fără a li se respecta dreptul la odihnă, la protecție, la remunerarea corectă a muncii, sunt cu atât mai epuizați cu cât pierd din ce în ce mai des colegi dragi, care nu mai fac față luptei cu virusul ucigaș din cauza stresului la care sunt supuși, stres care le slăbește capacitatea de apărare!

Pacienții noștri sunt epuizați de lipsa predictibilității în ceea ce privește posibilitățile de tratament pentru afecțiunile cronice sau urgențe, de lipsa unor măsuri coerente în ceea ce privește strategia de limitare a răspândirii noului virus, de lipsa de coerență în ceea ce privește conduita și pașii de urmat în cazul infectării cu SARS-COV-2.

Societatea în întregime este și ea epuizată din cauza bâlbelor nesfârșite ale factorilor de decizie în ceea ce privește gestionarea pandemiei la nivel național!

Deși suntem cu fiecare zi mai obosiți și mai puțini, deși lipsa aprecierii ne demobilizează cumplit, deși în loc de măsuri care să ne protejeze și să ne asigure securitatea la locul de muncă, Guvernul ia măsuri care să ne limiteze drastic posibilitatea de a ne clama și apăra drepturile, noi, reprezentanții salariaților din Sănătate și Asistență socială, pentru că am epuizat deja toate căile de dialog social, vom fi săptămânal în stradă pentru a ne apăra drepturile și pentru a ne recâștiga demnitatea!”, se arată în comunicatul federației.

În fiecare marți, câte 100 de membri Sanitas pichetează Guvernul României pentru a le arăta autorităților că așa nu se mai poate!

Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas: ”Am reluat discuțiile cu autoritățile, referitoare la problemele legate de aplicarea cadrului legal existent cu privire la drepturile salariale ale celor din Sănătate și Asistență socială. Nu cerem decât aplicarea corectă și nediscriminatorie a reglementărilor existente! Ne-am referit la voucherele de vacanță, la acordarea sporului de 55%-85%, la acordarea sporului de până la 30% și la aplicarea Legii 153/2017 a salarizării. Sporul de 55%-85% este pentru condiții deosebit de periculoase și ar fi trebuit să fie acordat colegilor noștri încă din luna martie, deci de acum 9 luni, de când a izbucnit această pandemie. Din păcate, acest spor este acordat doar în câteva spitale din România, în valori procentuale care sunt chiar și sub nivelul considerat minim de lege, cel de 55%. Nivelul maxim, de 85%, este acordat doar în două – trei spitale!

Autoritățile se gândesc la o variantă, cea a unui procent fix; se vehiculează ideea unui nivel procentual de 60%, ceea ce, din punctul nostru de vedere, va fi un avantaj pentru cei mai mulți, care nu au primit acest drept, dar cu siguranță îi va dezavantaja pe cei puțini, dar care au deja acest spor stabilit la 85%. Ori, acest lucru trebuie discutat în momentul în care ni se va prezenta draftul de act normativ și trebuie găsită o soluție, pentru că nu putem accepta ca aceștia din urmă, deși puțini la număr, să fie nedreptățiți.

Am primit asigurări că se vor acorda voucherele de vacanță până la sfârșitul acestui an iar autoritățile au spus că vor avea o teleconferință cu managerii de spitale pentru a se asigura că și acest drept va fi respectat.

Am orientat discuțiile și către un subiect foarte delicat, aplicarea Legii 153/2017 astfel încât acele categorii de angajați pentru care era prevăzută creșterea salarială treptată până în 2022 să primească aceste drepturi salariale acum, și nu peste doi ani. Dacă pentru medici și asistenți medicali s-a găsit încă din 2018 soluția acordării în întregime a creșterii salariale, trebuie să se găsească o variantă și pentru toți ceilalți colegi ai noștri. Și numesc aici personalul TESA, brancardierii, infirmierele, îngrijitoarele,  muncitorii etc. Mai mult, am pus problema raportării sporurilor la nivelul salariului de bază actual, pentru că în prezent este o anomalie: sporurile și alte drepturi financiare se calculează la nivelul salariului din 2018!

Și nu în ultimul rând, am discutat despre acel spor de până la 30% de care trebuie să beneficieze personalul din sănătate și asistență socială conform Ordinului comun 1070. Foarte important acest ”până la”, pentru că el poate reprezenta 12 sau 15 sau 17 lei pentru câteva ore și consider că este o rușine să-i oferi această sumă cuiva care toată ziua își petrece timpul într-o secție sau într-o urgență sau într-un ambulatoriu cu COVID. Varianta pe care noi, Sanitas, o susținem este ca tot personalul care lucrează  cu pacienți COVID să primească sporul de 30%.”

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas și liderul Sindicatului Sanitas din Spitalul Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”: ”În perioada asta, cel mai mult ne îngrijorează reacția autorităţilor centrale – vorbim aici despre Guvern, ministerul Sănătăţii, ministerul de Finanţe. Am avut deja două întâlniri, am avut şi o serie de promisiuni de discuții cu caracter tehnic, care să conducă la rezolvarea situaţiilor semnalate, din Sănătate și Asistență socială. Din păcate, nu s-au materializat, motiv pentru care suntem din nou în Piaţa Victoriei şi, cel mai probabil, vom continua şi săptămânile care urmează, în fiecare marţi… Principala revendicare rămâne lipsa de preocupare a Guvernului pentru situaţia lucrătorilor din Sănătate şi vorbesc aici de epuizarea fizică și psihică a personalului medical care se află în prima linie încă din luna martie. Vorbesc despre blocarea posturilor, vorbesc despre lipsa materialelor de protecţie adecvate şi suficiente în această perioadă, precum și de o predictibilitate pe care Guvernul nu o oferă lucrătorilor din Sănătate în aceste momente. Bineînţeles că sunt şi revendicări cu caracter salarial – vorbesc aici de neonorarea promisiunilor făcute de autorități.  În altă ordine de priorități, solicităm emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României, pentru că de aici derivă o serie de drepturi pentru personalul sanitar, fie că vorbim despre cele financiare, fie că vorbim mai ales despre posibilitatea reducerii programului de lucru, despre un normativ de personal specific acestei perioade de criză. Sunt foarte multe lucruri. Să nu uităm un lucru foarte important: Ministerul Muncii nici acum nu a emis metodologia de aplicare a Legii 56/2020, motiv pentru care urmaşii colegilor noştri care au decedat în această perioadă din cauza coronavirusului nu-şi pot primi drepturile prevăzute de lege.”

Sandu Romeo, vicepreședinte al Federației Sanitas și liderul Sindicatului Sanitas din Spitalul Universitar de Urgență Elias: ”Problemele care ne-au făcut să ieșim în stradă sunt probleme generale ale sistemului de sănătate și ale celui de asistență socială. Legat strict de spitale, lipsa de personal este cea mai importantă. Personalul din Sănătate, în momentul de față, a început să cadă din ce în ce mai mult și psihic, și fizic. Foarte mulți colegi de-ai noștri au început să fie pozitivi Covid, sunt spitale in București și în țară în care nu mai există medici anesteziști și de terapie intensivă pentru că s-au contaminat toți. Nu există niște protocoale medicale clare și, mai mult decât atât, în fiecare  zi apare o altă reglementare care dă peste cap tot sistemul. În plus față de aceste probleme, Sanitas a ieși în stradă pentru a atrage atenția și asupra faptului că autoritățile nu-și respectă promisiunile pe care și le-au asumat prin legile pe care ei înșiși le-au dat! Vorbim despre stimulentul de risc, vorbim despre sporul de până la 30% pentru lucrătorii care lucrează direct cu pacienți Covid. Totodată, cerem să se acorde majorarea salarială prevăzută de Legea 153/2017 pentru acei angajați din domeniu care nu au beneficiat încă de ea. Considerăm că acești colegi ai noștri sunt dublu discriminați: odată pentru că nu au primit această creștere și apoi pentru că sporurile pentru condiții de muncă se calculează prin raportare la salariul din 2018.

Cât despre Spitalul Elias, cea mai importantă problemă este lipsa de personal medical calificat. Din ce în ce mai mulți colegi din spital au început să se îmbolnăvească, au început să cedeze psihic, au început să cedeze fizic. De mai bine de zece luni, de când s-a declanșat această criză, se lucrează în regim de avarie și de urgență permanentă. Nu mai putem continua așa! Guvernarea actuală trebuie să ia în calcul deblocarea posturilor, organizarea în regim de urgență a examenelor de angajare. Iar angajarea nu trebuie să se facă pe perioadă determinată. Nu vine nimeni să se angajeze pentru o lună de zile și apoi să plece! Într-o lună nu poți să pregătești personal medical pentru performanță! Sunt proceduri care trebuie învățate pentru a fi aplicate pacienților, sunt tratamente! Personalul pentru terapie intensivă se pregătește în ani de muncă! În ceea ce privește drepturile salariale, este adevărat că la noi în spital aceste sunt acordate: și stimulentul de risc, și sporurile, și compensațiile pentru părinții care nu își pot lua liber, având în vedere ordinele emise de Comitetul pentru Situații de Urgență… Dar cea mai mare problemă rămâne cea a lipsei de personal calificat, iar autoritățile trebuie să ia urgent măsuri pentru rezolvarea ei.”

Răzvan Gae, vicepreședinte al Federației Sanitas și liderul Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan: ”Noi, Sanitas, protestăm din nou, conform deciziei luate atât la nivel local, la cel al Uniunii Sanitas București și la nivelul federației. Și vom fi aici în fiecare marți, până când legile existente referitoare la angajații din Sănătate și Asistență socială, precum și promisiunile guvernamentale vor fi onorate. Cel mai important lucru sunt cele referitoare la plățile drepturilor salariale pentru membrii noștri angajați în lupta cu virusul SARS-CoV-2: sporul de risc; sporul de până la 30% care nu a fost acordat decât în foarte puține spitale, iar acolo unde s-a acordat, a fost de maxim 15% în zona triajului si de primiri urgențe. În  spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, spre exemplu, sporurile s-au acordat doar pentru UPU, deși sunt mult mai multe secții și mult mai multe categorii de personal care lucrează cu pacienți COVID. În ceea ce privește în mod special Spitalul Sf. Ioan, suntem aici pentru atrage atenția autorităților asupra cererilor noastre legate de nevoia de personal și de problemele spitalului care a devenit spital COVID. Aceasta înseamnă că atât în spital, cât și în Maternitatea Bucur, tratăm cazuri grave și foarte grave de infectare care necesită suport de oxigen și ventilație mecanică. Lucrăm sub presiune, suntem puțini, suntem epuizați, suntem în permanență supuși infectării cu SARS-CoV-2 și ni se pare total anormal să nu ni se respecte drepturile legate de condițiile de muncă și  de salarizare. Odată cu transformarea instituției în spital COVID, s-a modificat și încadrarea întregului personal; lucrăm în condiții de muncă deosebit de periculoase și nu cerem decât respectarea legilor în vigoare, respectiv spor de minim 55% pentru întregul personal iar pentru zonele de ATI, acordarea acestui spor la nivel maxim, de 85%.”

Alexandru Giulea, lider al organizației Sanitas din D.G.A.S.P.C. sector 2 București: ”Nemulțumirile angajaților din asistență socială sunt în continuare același: condițiile de muncă în perioada de pandemie și promisiunile neonorate ale guvernanților. Este vorba de stimulentul de risc, un drept al nostru care este reglementat și care nu se acordă. Vreau să fiu clar înțeles, noi nu cerșim nimic, noi cerem să ni se acorde drepturile promise și deja reglementate. E simplu, ne vrem respectate drepturile!

Să nu se uite, în continuare, faptul că noi suntem categoria de angajați despre care putem spune că am fost arestați la locul de muncă. Regimul de lucru pentru noi a rămas același ca la începutul epidemiei, în primăvară: două săptămâni izolați la locul de muncă și două săptămâni în izolare la domiciliu. Lucrăm în condiții grele, pentru că beneficiarii noștri sunt persoane de toate vârstele, cu dizabilități fizice și psihice și nu poți să-i îngrijești și, în același timp, să păstrezi distanțarea! Suntem în centre rezidențiale, unde transmiterea comunitară este accelerată și normal că au apărut cazurile de COVID. S-a ajuns la situația în care, acolo unde aceste centre au fost declarate focare de COVID, sunt angajați care au testul COVID negativ dar stau izolați câte două săptămâni cu beneficiarii, ceea ce înseamnă că riscul să se pozitiveze este foarte mare! Ca să nu mai spun că există ordin de ministru care prevede foarte clar: personalul se testează  la șapte zile, iar beneficiarii la 14 zile. Noi suntem netestați de două săptămâni, și personalul, și beneficiarii. De ce? ”Fonduri insuficiente” este răspunsul pe care îl primim. Deci să înțelegem că autoritățile au dat niște reglementări ca să arunce praf în ochii oamenilor, știind foarte clar că nu au resurse financiare pentru așa ceva?”

Adrian Iaurum, liderul Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Urgență București: ”Cea mai mare nemulțumire a noastră rămâne lipsa de personal calificat din instituțiile medicale și, în mod deosebit, lipsa de personal de la noi din Spitalul Clinic de Urgență BUcurești. După zece luni de pandemie, epuizarea își spune cuvântul. Nu numai că suntem puțini, dar personalul care a rămas neinfectat până acum trebuie să suplinească și munca acelor colegii care, din păcate, au căzut victime virusului SARS-CoV-2 și sunt acasă sau în spitale.

Corelat cu această problemă, suntem nemulțumiți de faptul că, în toată această perioadă de criză, angajările care s-au făcut în sistemul sanitar sunt pe perioadă determinată. Situația aceasta nu este deloc atractivă pentru colegi care, evident, nu vin să lucreze în spitale în condiții de pandemie, când riscul de îmbolnăvire este crescut și nu au nicio certitudine legată de siguranța locului de muncă după ce trece perioada pentru care se face angajarea.

A doua mare nemulțumire este legată de neacordarea acelui stimulent de risc pentru tot personalul care s-a încadrat în revederile legale. Conform actelor normative emise de guvern, stimulentul trebuia acordat cel târziu în luna mai 2020, dar nu s-a primit nici acum, după mai bine de șase luni!  Nu mai spun că, în momentul de față, Terapia intensivă este suport COVID dar și pe toate celelalte secții din spital sunt pacienți COVID pozitivi. Nu mai pot fi transferați în alte spitale din cauza lipsei de locuri și singura soluție este să-i tratăm pe loc. Deci, practic, tot spitalul este COVID!

Altă nemulțumire este faptul că în Spitalul Clinic de Urgență București, angajații au cele mai mici venituri din sistemul sanitar. Și asta pentru că sporul de risc este acordat la nivelul minim prevăzut de Regulamentul de sporuri. Nu contează, se pare, nici faptul că spitalul nostru este singura unitate de acest fel de gradul 1A din România, nici numărul foarte mare de pacienți, nici complexitatea cazurilor. În consecință, cerem ca și sporurile acordate să fie aduse la nivel maxim.”