Modalitatea de calcul a sporului Covid prevăzut de H.G. nr. 1035/2020
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1035/2020 s-a modificat Anexa II la H.G. nr 157/2018 – Regulamentul de acordare a sporurilor, prevăzăndu-se următoarele:
Anexa II lit. A) – spor de la 55% la 85% din salariul de bază:
pct 9 – “Pe durata stării de alertă şi de urgenţă instituite, în condiţiile legii, pentru situaţia de risc epidemiologic determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, precum şi pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgenţă, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, mărimea sporului este de la 75% până la 85% din salariul de bază, cu excepţia personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din serviciile de ambulanţă publice pentru care mărimea sporului este de 80%.”
Se observă din modalitatea de redactarea textului legal că nu s-a prevăzut un mod diferit de calcul al acestui spor față de celelelalte sporuri din categoria sporurilor deosebit de periculoase menționate la anexa II.
Prin urmare, este necesara analizarea condițiilor de acordare a sporurilor descrise în cuprinsul Regulamentului, acesta prevăzând următoarele:
Art. 8
(1) Sporurile pentru condiţii de muncă se acordă corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă prevăzute în regulamentul-cadru.
(2) Personalul altor unităţi care îşi desfăşoară activitatea la unul dintre locurile de muncă prevăzute în anexele la prezentul regulament-cadru beneficiază de sporul prevăzut la locurile de muncă respective proporţional cu timpul cât prestează activitate la aceste locuri de muncă.
(3) Personalul care în cadrul programului de lucru îşi desfăşoară activitatea fracţionat la mai multe locuri de muncă prevăzute în anexele la prezentul regulament-cadru, cu sporuri diferite, vă beneficia de sporul prevăzut pentru fiecare loc de muncă, în funcţie de timpul efectiv prestat în aceste locuri. Evidenţa timpului lucrat efectiv, în ore şi în zile, în diferite locuri de muncă unde se acordă spor în procente diferite, precum şi certificarea efectuării acestuia se realizează de către şeful fiecărui/fiecărei compartiment/secţîi/laborator/structuri.
(4) Sporul prevăzut în anexa nr. 2 la articolul unic lit. A pct. 9 teza a II-a, acordat pentru situaţia de risc epidemiologic determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, nu se poate acorda cumulat cu alte sporuri pentru condiţîi de muncă deosebit de periculoase. În situaţia în care, pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, ar putea fi acordate sporuri pentru condiţîi de muncă ce nu se pot cumula, personalul vă beneficia de sporul al cărui cuantum este mai mare”.
Condițiile de muncă deosebit de periculoase sunt prevăzute la Anexa 2 ( literele A-D) din Regulament.
Din interpretarea textului de lege rezultă că sporurile pentru condiții de muncă ce nu se pot cumula sunt:
- sporurile de muncă deosebit de periculoasa (conform Anexa 2 lit A pct 9)
dar și
- sporurile prevăzute în anexele 1-6 și 8, (conform art 4 din Regulament).
Având în vedere dispozițiile nou introduse în Regulament ca urmare a situației generate de pandemia Covid, apreciem că sporul Covid de la anexa 2, A pct 9 se acorda astfel:
– în situația în care locul de muncă implică tratarea, în cadrul programului de lucru, atât a pacienților Covid (inclusiv suspecți) cât și a pacienților fară Covid, ar trebui să se acorde sporul al cărui cuantum este mai mare. Daca acest spor este cel Covid, el se calculează la salariul lunar realizat.
Din punctul nostru de vedere, acest mod de lucru ar fi just să se aplice și în cazul în care personalul este desemnat să asigure tratament pacienților/suspecților Covid în perioade fracționate, alternative, determinate precis, dintr-o luna. Aceasta intucat alineatul 4 al art 8 este adăugat în mod special în contextul Covid (este evident că riscul infectării subzistă și în situația în care salariatul prestează munca în modul de lucru expus anterior, scopul sporului fiind acela de a remunera corespunzător personalul expus la risc). (S.C.A. MAN&PARASCHIV)