CE PREGĂTESC AUTORITĂȚILE PENTRU PERSONALUL MEDICAL?

Alba-neagra între instituțiile statului, pe seama testării obligatorii anti-Covid, pe banii angajaților… Urmează vaccinarea obligatorie?

De mai bine de trei luni, în spațiul public se tot vehiculează o mulțime de mesaje referitoare la vaccinarea anti – COVID și la testarea periodică a personalului medical, unele generate de declarațiile diferiților oficiali, altele puse pe agenda publică de media.

Ideea obligativității testării periodice a fost lansată la mijlocul lunii iunie de ministrul Sănătății care a declarat că ”personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii…”. Motivul anunțat de doamna ministru – binele și siguranța pacientului – a fost atât de bine construit încât orice angajat din Sănătate care ar fi îndrăznit să fie împotrivă ar fi fost imediat arătat cu degetul pentru comportament profesional neetic. Două săptămâni mai târziu, aceeași voce oficială afirma că proiectul de ordin de ministru este deja pregătit pentru a fi prezentat premierului.

Ca o coincidență, la câteva zile după acest anunț, ministrul Sănătății ”își aduce aminte” că, de la începutul mandatului, nu a avut nicio întâlnire cu sindicatele, în ciuda solicitărilor repetate ale acestora de a discuta problemele grave din sistemul public de sănătate… Are loc prima discuție cu Sanitas și cu celelalte organizații sindicale reprezentative, în care doamna Ioana Mihăilă reiterează intenția autorității de a impune testarea periodică, pe banii angajaților.

Reacția Sanitas a fost imediată și foarte tăioasă: nu suntem împotriva testării periodice anti-COVID, înțelegem că este utilă și conferă o anumită siguranță că nu există risc de îmbolnăvire – atât pacientului, cât și celui care îl tratează. Însă nu suntem și nu vom fi niciodată de acord cu aruncarea plății testării în sarcina angajatului. Am anunțat public faptul că ne vom opune prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție și vom merge inclusiv în instanță pentru membrii noștri.

Demersurile noastre n-au rămas fără rezultat. După aproape două luni de declarații în spațiul public, de adrese către spitale, de petiții și argumentări în fața diverselor autorități, ministrul Sănătății a anunțat că renunță la ideea de a semna Ordinul prin care personalul sanitar ar fi trebuit să se testeze periodic, pe banii proprii. Însă la nici trei zile după aceasta, premierul reia subiectul și afirmă că ideea testării nu este chiar rea și ar trebui suportată din fondul de sporuri salariale. Evident, mesajele se bat cap în cap, ceea ce mă face să mă întreb dacă nu știe stânga ce face dreapta. În speță, premierul neagă declarațiile ministrului Sănătății? Sau este o altă față a ”războiului surd” între partenerii de guvernare PNL și USR-PLUS?

Până la urmă, credem că am reușit să stopăm un demers al autorităților care ar fi afectat grav veniturile multor categorii profesionale din Sănătate. Personal medical nu înseamnă numai medici sau asistenți, ci și biologi, chimiști sau fizioterapeuți; înseamnă personalul sanitar auxiliar – infirmiere, brancardieri, înseamnă o mulțime de categorii profesionale pentru care plata a două teste pe săptămână înseamnă aproape jumătate din salariul lunar.

Și vom face la fel pentru orice altă intenție de reglementare care ar mai pune încă o povară financiară pe spatele acestor oameni care, și așa, au sporurile și salariile inghețate de aproape doi ani!

În ceea ce privește al doilea subiect public – obligativitatea vaccinării – aici discuția intră în sfera încălcării drepturilor findamentale ale cetățeanului. Deocamdată, nicio instituție nu spune clar că dorește un act normativ în acest sens, deși exemplele din alte țări ale UE sunt tentante. Însă teama de o reacție publică vehementă este cu mult mai mare, căci mediul politic din România este fragil – o coaliție guvernamentală destul de instabilă, alegeri interne cu miză mare atât la PNL cât și la USR etc. Așa că vaccinarea obligatorie este un ”cartof fierbinte” care se aruncă constant în spațiul public pentru a verifica intensitatea reacțiilor pro și contra.

Impunerea vaccinării încalcă drepturi și libertăți fundamentale ale cetățeanului – libertatea conștiinței, dreptul la tratament egal în relațiile de muncă. Este recunoașterea implicită a impotenței autorității publice de a-și convinge proprii cetățeni de necesitatea vaccinării. Campaniile de informare și de conștientizare inițiate de instituțiile publice odată cu apariția primului vaccin, indiferent de calitatea mesajelor, au o problemă esențială – vin din partea unor entități în care oamenii nu mai au de multă vreme încredere. Iar ultima inițiativă anunțată de premierul Cîțu, aceea de a acorda vouchere de 100 de lei și a organiza tot felul de loterii pentru cei care se vaccinează, nu cred că aduce niciun plus de valoare acestor campanii.

Și nu în ultimul rând, este cel puțin ciudată decizia de a impune vaccinarea exact în rândul categoriilor profesionale în care deja s-a atins cea mai mare rată de vaccinare din România. Conform datelor Sanitas, confirmate și de comunicatele Ministerului Sănătății, în luna iulie personalul medical era deja vaccinat în proporție de peste 60%.

Se pare că următorii vizați sunt angajații din învățământ, mai ales că începe anul școlar. Dar n-am auzit în declarațiile oficiale nicio trimitere la vaccinarea obligatorie a funcționarilor publici și a angajaților din administrația publică, inclusiv a celor din Parlament sau din guvern. Oare ei nu vin în contact direct cu cetățeanul, nu prezintă risc de contaminare? Ați văzut, cumva, în primării sau la ghișeele Fiscului angajați care lucrează în combinezoane de protecție, cu viziere medicale și cu mănuși de unică folosință? Eu nu!

Și subliniez încă odată, ca să nu existe comentarii: sunt pro-vaccinare, dar total împotriva obligativității; vaccinarea trebuie să fie o decizie individuală, luată fără constrângerea legii.

(Viorel Hușanu, președinte USSB)