Concediul pentru creșterea copilului

Perioada de concediu pentru creșterea copilului se consideră vechime în muncă? Este o întrebare pe care și-o pun foarte multe dintre colegele noastre, iar răspunsul este esențial pentru o mamă care trebuie să se decidă când se va întoarce la serviciu, după naștere.

Art . 22 alin. (c) din O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede că perioada concediului pentru creșterea copilului constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea. Astfel, concediul pentru creșterea copilului se va lua în calcul la stabilirea tuturor drepturilor care sunt condiționate de vechimea în muncă.

Printre acestea se numără: majorarea salarială; încadrarea într-un anumit mod de calcul al compensațiilor de concediere; acordarea unui număr suplimentar de zile de concediu de odihnă; eligibilitatea pentru promovare / ocuparea unui loc de muncă.

O altă întrebare des întâlnită este: pot fi concediată în perioada concediului de creștere a copilului?

            Concediul pentru creșterea copilului se numără printre situațiile de suspendare a contractului individual de muncă din inițiativa salariatului și are ca efecte întreruperea temporară a prestării muncii și implicit a plății salariului de către anajator.

Din punct de vedere legal, în toată această perioadă salariatul nu poate fi concediat, excepție făcând situația în care angajatorul este în reorganizare judiciară sau în faliment. Aceeași prevedere este valabilă și pe perioada stimulentului de inserție. Întrucât salariații pot beneficia de stimulent de inserție până când copilul împlinește 2 ani (sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap), interdicția de a dispune încetarea contractului individual de muncă se păstrează până la împlinirea acestei vârste.

Așadar, conform Codului muncii, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

  1. Salariatei / salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  2. Salariatei / salariatului care se află în plata stimulentului de inserție;
  3. Salariatei / salariatului care se află în concediu fără plată în perioada în care celălalt părinte beneficiază de concediu pentru creșterea copilului de cel puțin o lună.

(Sursa: Consilier – Codul Muncii, publicație editată de RENTROP & STRATON, nr. 6/266, iunie 2021, C26, pag. 12 – 15)