2022 va fi tot un an de pandemie, cu presiuni din ce în ce mai mari asupra personalului din Sănătate și din Asistență Socială…

Foarte mulți dintre noi am sperat că ne apropiem de finalul pandemiei și că 2022 va fi unul în care vom auzi din ce în ce mai rar de ATI-uri pline, decese, stări de alertă și restricții. Din păcate, valul 4 a fost mult mai agresiv decât primele trei iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare: virusul se pare că s-a repliat iar varianta Omicron deja a băgat spaima în autorități, a închis unele granițe și a limitat cursele aeriene.

Asta înseamnă că personalul din sănătate și din asistență socială va avea parte de încă un an de presiune, de epuizare fizică și psihică, de cerințe de muncă tot mai exigente, de mult mai multă muncă suplimentară și, implicit, de timp tot mai puțin pentru o recuperare corectă.

Iar ceea ce începe să afecteze din ce în ce mai mult este numărul ridicat de decese pe care le vezi nu numai în spital, dar și în viața de zi cu zi. Aud din ce în ce mai mulți oameni în jurul meu  care și-au îngropat părinții, rudele sau prietenii decedați de Covid. Sunt din ce în ce mai mulți colegi din organizațiile noastre Sanitas care spun ”Am obosit și parcă am îmbătrânit pe dinăuntru! Poate că timp de odihnă mai pot să fur de ici, de colo, dar am obosit să văd în jurul meu doar boală și moarte. E mult prea multă moarte, chiar și pentru noi care, în spitale, ar trebui să fim obișnuiți cu ideea de deces!”

Ce putem să facem noi, ca organizație sindicală, pentru colegii noștri care au ajuns să vadă mult prea multă moarte? Să-i susținem și să le apărăm drepturile, pentru că este în egală măsură imoral și cinic din partea autorităților să decidă măsuri care să lovească exact în profesiile care duc greul acestei pandemii. Să nu uităm că în urmă cu câteva luni, în loc să găsim sprijin și deschidere spre soluții constructive în dialog cu guvernanții, aceștia amenințau cu suspendarea contractelor individuale de muncă ale celor nevaccinați, punând astfel și mai mare presiune asupra tuturor angajaților. Nu vreau să fiu greșit înțeles, vaccinarea este importantă, eu am optat să mă vaccinez însă a fost decizia mea și consider că toți trebuie să avem LIBERTATEA DE A OPTA. Inclusiv cei care hotărăsc să nu se vaccineze. Nu este normal să condiționezi decizia de vaccinare de locul de muncă, adică de sursa de existență pentru un angajat și familia lui.

Am primit de multe ori comentarii de tipul ”țara e-n criză și voi, sindicatele, cereți încontinuu bani”. Greșit! Noi cerem pentru membrii noștri din Sănătate și Asistență socială doar respectarea drepturilor pe care le au conferite prin legile deja existente! Cerem să li se respecte dreptul la securitatea și sănătatea la locul de muncă – adică să aibă condiții normale de muncă, echipamente corespunzătoare, medicamente în cantități suficiente pentru pacienți, clădiri cu o infrastructură corespunzătoare în care să nu mai existe risc de incendii. Și, da, cerem să li se respecte dreptul la o salarizare conform legii, cerem să li se respecte toate celelalte drepturi de natură salarială – sporuri, stimulente de risc, de izolare etc. – pentru că ele sunt deja prevăzute de LEGE! Cerem să se aloce suficiente resurse financiare pentru ca instituțiile din Sănătate și Asistență socială să nu rămână fără bani pentru salarii la sfârșit de an. Cerem să li se respecte dreptul la odihnă, iar dacă starea de criză prin care trece întreaga societate impune ca personalul din sănătate să nu poată beneficia de zile de concediu, acestea să poată fi compensate financiar.

De fapt, cerem doar ceea ce este legal și corect pentru membrii noștri, iar sindicatele sunt singurele care pot face acest lucru. Angajatul, de unul singur, nu se poate bate cu un întreg sistem administrativ și politic, dacă sistemul și-a propus să îi ignore un drept. În schimb, cei 100.000 de angajați membri Sanitas pot să însemne o voce suficient de puternică pentru a determina sistemul să facă ceea ce este legal și corect. Iar 2022 fi cu siguranță un an cu multe provocări de acest fel.

Guvernul Ciucă, recent instalat, a venit cu un program de guvernare plin de bune intenții, dar asta nu e o noutate. De promisiuni frumoase am avut parte la fiecare schimbare guvernamentală și am văzut câtă încredere putem avea în ele… Vrem să vedem și rezultate, căci de spitale construite pe hârtie, angajamente de bani gârlă și asigurări privind digitalizarea și integrarea bazelor de date suntem sătui!

(Viorel Hușanu, președinte USSB)