INTERVIU CU DOAMNA ELENA NICULESCU, LIDERUL SINDICATULUI SANITAS DIN INSTITUTUL NAȚIONAL DE MEDICINĂ LEGALĂ ”MINA MINOVICI”

Legea salarizării bugetare din 2017 a produs atâta discriminare între categoriile profesionale, încât am decis să ne organizăm într-un sindicat

Discriminările și omisiunile legii salarizării personalului din sistemul bugetar sunt cele care i-au determinat pe angajații  Institutului  Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” București să decidă înființarea primei organizații sindicale din această instituție.

De profesie biolog, doamna Elena Niculescu, și-a asumat în paralel cu activitatea profesională, în urmă cu trei ani, conducerea Sindicatului Sanitas din Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”.

Organizația  sindicală funcționează din toamna anului 2018. Suntem un sindicat nou, unul dintre cele mai tinere din Uniunea Sindicală Sanitas București. La începutul anilor ’90 a existat o tentativă de înființare a unui sindicat, dar nu a avut sorți de izbândă. Legea salarizării din 2017 care a produs discrepanțe între anumite categorii de salariați ne-a determinat să ne organizăm în sindicat. Oamenii s-au simțit lipsiți de orice protecție, s-au simțit ai nimănui. O colegă spunea că înainte de 2017 ne simțeam ca-ntr-un cuib, protejați de toate intemperiile, pericolele și deodată ne-am trezit că puteam fi azvârliți afară din cuib, fără să știm ce să facem. Atunci m-am gândit foarte mult și toate drumurile duceau către aceeași soluție: constituirea unui sindicat. Am simțit că trebuie să mă implic în această activitate și  am pornit pe această cale împreună cu câțiva colegi și, cu ajutorul USSB, ne-am organizat. Am fost foarte bine primiți în marea familie care este  USSB, am fost sprijiniți, îndrumați și așa am reușit să ne integrăm repede. În prezent suntem în jur de 90 de membri de sindicat, din toate categoriile profesionale” explică liderul organizației Sanitas, doamna Elena Niculescu.

Deși o parte dintre prevederile Legii 153/2017 au fost modificate, nici acum n-au fost rezolvate toate discriminările. Problemele au pornit de la faptul că unele categorii de salariați au primit încă de la început întreaga creștere salarială prevăzută de lege, iar pentru alte categorii profesionale s-a decis aplicarea etapizată, care în decembrie 2020 a fost întreruptă printr-o ordonanță de urgență dată de fostul guvern.

Nici acum, după patru ani, problemele generate de această lege nu s-au rezolvat în totalitate, cu toate eforturile depuse. Din punctul nostru de vedere este o lege care nu ține seama de responsabilitățile fiecărei categorii profesionale, de pregătirea și de profesionalismul specific fiecărui loc de muncă. Iar la acestea s-au adăugat alte nemulțumiri legate de modul de calculare a sporurilor de muncă și de blocarea creșterilor salariale pentru colegii care erau îndreptățiți prin lege să le primească în 2021.

În anul 2019 am reușit să obținem reprezentativitate și anul acesta am negociat și am semnat pentru prima dată în istoria institutului un contract colectiv de muncă valabil pentru  perioada 2021 – 2023, cu posibilitate de prelungire pentru încă 12 luni. Ceea ce negociază sindicatul este valabil și pentru cei care nu sunt membri Sanitas, însă dincolo de ceea ce obținem pentru angajați cea mai  importantă este protecția și siguranța pe care le coferă un contract colectiv de muncă.

”Există o foarte bună colaborare cu conducerea institutului și suntem consultați în toate deciziile privind aplicarea legislației muncii.”

”Datorită acestor reușite, membri de sindicat au început să aibă încredere în organizația noastră, în Biroul Executiv, în Uniunea Sindicală Sanitas București și implicit în Federația Sanitas din România.

Sindicatul Sanitas reprezintă interesele tuturor salariaților și luptă pentru fiecare  om în parte, însă organizația sindicală  poate să facă acest lucru numai dacă este puternică și are sprijinul tuturor membrilor săi.

Oamenii au multe așteptări de la organizația noastră sindicală, mai ales când consideră  că sunt nedreptățiți, că există riscul unor încălcări ale drepturilor lor ca angajați. ”Vor să fie reprezentați, să fie informați, să fie ajutați, consiliați, îndrumați când au diferite probleme,” explică Elena Niculescu. ”Trebuie să găsim resurse, posibilități, soluții pentru rezolvare multiplelor și diverselor probleme apărute. De exemplu, când membrii de sindicat au avut nevoie de asistență medicală, de internări în spital i-am ajutat, i-am îndrumat și am încercat să găsim o cale cât mai rapidă și ușoara pentru rezolvarea acestor probleme. Conform prevederilor din statut și din contractul colectiv de muncă sindicatul acordă sprijin financiar în cazul unor situații personale dificile – îmbolnăviri, decese etc.

De asemenea, am avut grijă ca membrii Sanitas să se cunoască mai bine, să participe împreună la spectacole de operă, teatru și alte activități. Nu am omis nici copiii membrilor de sindicat care de 1 iunie au beneficiat de o zi minunată la Opera Comică pentru Copii. În continuare ne dorim să organizăm cât mai multe asemenea activități. Toate eforturile  depuse  sunt pentru binele angajaților, fie ca sunt sau nu membri Sanitas.”

Pandemia de Covid a adus probleme noi și pentru organizația Sanitas din INML. ”Oamenii erau derutați, cu sarcini în plus, cu măsuri de protecție în plus și cu o implicare emoțională covârșitoare. ”În toamna anului trecut, triajul epidemiologic se desfășura în spațiile special amenajate din afara clădirii institulului, iar colegii noștri stăteau în frig. Pentru siguranța și protecția lor am achiziționat două termoscannere. Tot în acest context am cumpărat soluții dezinfectante, materiale de protecție, mașini de spălat rufe, frigidere etc.” își amintește liderul de sindicat. Calitatea de membru de sindicat îți asigură o formă de protecție în relațiile de muncă, îți oferă beneficii, dar presupune și anumite responsabilități, iar implicarea și solidaritatea sunt doar două dintre ele. Este un lucru pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă!(A consemnat Luminița Ciocan)

Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS din Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”

  • Elena Niculescu, președinte
  • Alina – Gabriela Anghel, membru
  • Malina – Alina Rațiu, membru
  • Aritina – Alexandrina Tudorache, membru
  • Denisa Achim, casier
  • Cristina Trandafir, cenzor