Rectificarea bugetară este singura soluție pentru asigurarea resurselor financiare la sfârșit de an în Sănătate și Asistență socială

Nu este prima dată când se apropie sfârșitul de an iar guvernul trebuie să apeleze la o nouă rectificare bugetară pentru a asigura banii necesari funcționării instituțiilor publice. Numai că de data aceasta guvernul Cîțu, interimar fiind, știe că problema va fi ”în curtea” noului guvern.

Organizațiile Sanitas membre din țară au început să semnaleze, încă din luna octombrie, lipsa fondurilor necesare pentru desfășurarea activității la nivelul D.G.A.S.P.C.-urilor (ex. Călărași, Constanța, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Sibiu, Tulcea), atât pentru funcționarea curentă, cât și pentru plata salariilor. Apoi au început să apară în spațiul public declarații ale miniștrilor interimari care anunțau tot felul de consecințe în lipsa unei rectificări bugetare, inclusiv faptul că ”74.000 de salariați din sistemul sanitar public se află în pericol de a nu-și putea primi salariile pentru lunile noiembrie și decembrie”. Evident, nu ofereau nicio explicație pentru faptul că ar fi fost obligația lor permanentă (fără nicio legătură cu interimariatul) să asigure fondurile bugetare pentru buna defășurare a activităților instituționale în domeniile pe care le gestionau în calitate de miniștri!

Știm că schimbarea la Palatul Victoria a fost întotdeauna prilej de contre politice, declarații virulente și reglări de conturi între partidele câștigătoare și cele perdante. Însă trebuia să ne asigurăm că disputele politice nu vor merge până acolo încât să lase fără resurse financiare la sfârșit de an instituțiile publice din Sănătate și Asistență socială. Astfel că Sanitas a început presiunile pentru ca noul guvern să treacă pe lista de urgențe, cu prioritate, rectificarea bugetară: adrese oficiale, discuții cu reprezentanții partidelor parlamentare, declarații publice, tot ceea ce legal poate să facă o federație sindicală pentru a determina luarea unei decizii politice.

Pe lângă rectificare, federația a solicitat găsirea rapidă de soluții pentru:

  • Acordarea drepturilor restante tuturor angajaților din Sănătate și Asistență socială (sporuri, stimulente de risc etc.);
  • Acordarea la timp a drepturilor salariale pentru personalul medical implicat în campania de vaccinare;
  • Reglementarea activității personalului medical din medicina școlară în colaborare cu reprezentanții acestora;
  • Acordarea zilelor de concediu restante salariaților care nu au putut beneficia de acestea pe toată perioada pandemiei.

Guvernul Ciucă a depus jurământul la Palatul Cotroceni pe data de 25 noiembrie, iar o zi mai târziu a fost publicată în Monitorul Oficial O.U.G. nr. 122 care majorează bugetul de stat pe anul în curs cu sumele necesare pentru cele două domenii de activitate în care lucrează membrii noștri. Continuăm presiunile pentru ca și celelalte solicitări ale membrilor noștri să fie rezolvate.