INTERVIU CU DOMNUL LEONARD BĂRĂSCU, PREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI SANITAS DIN ROMÂNIA

Cum reparăm legea salarizării bugetare?

Legea salarizării bugetare a rămas un subiect fierbinte în dialogul dintre SANITAS și autorități. De la începutul pandemiei, federația solicită guvernanților să pună în aplicare prevederile acestei legi în mod echitabil, pentru toate categoriile profesionale. Suspendarea creșterilor salariale a afectat exact angajații cu cele mai mici salarii din sistem: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, personal TESA.

Care sunt principalele nemulțumiri ale Federației Sanitas în ceea ce privește Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice?

Leonard Bărăscu: Încă din pandemie, când autoritățile s-au folosit de situația de criză pentru a suspenda creșterile salariale anuale prevăzute de Legea salarizării bugetare pentru o serie de categorii profesionale din Sănătate și Asistență socială, Federația Sanitas a avut două solicitări principale.

Prima este o corecție a legii și se referă la transferarea din Anexa VIII a legii în Anexa II a personalului TESA angajat în instituțiile sanitare și de asistență socială. Anexa II conține modul de salarizare a tuturor funcțiilor bugetare cuprinse în familia ocupațională „SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ”. Considerăm că este normal, corect și echitabil ca acei colegi care lucrează în spitale, în centre de asistență socială, în centre medicale și medico-sociale fiind încadrați ca personal tehnic, economic și socio-administrativ să fie salarizați pe aceleași principii ca personalul medical și medical auxiliar. De aceea, locul acestor funcții este în Anexa II, destinată sistemului de sănătate și asistență socială.

Dintr-o eroare sau dintr-o necunoaștere a realității, la construcția legii întregul personal TESA, indiferent de instituția în care lucrează – deci și cel din spitale, centre medicale sau instituții de asistență socială – a fost inclus în Anexa VIII. Această anexă se referă la salarizarea funcționarilor publici, a personalului contractual din administrația publică centrală sau locală, deci locul colegilor noștri – personal TESA – nu este aici!

A doua cerință a Federației Sanitas este aplicarea corectă, completă și nediscriminatorie a Legii 153. Știu că pare cel puțin ciudat să ceri autorităților să respecte legea pe care ei înșiși au dat-o, dar asta este realitatea!

Încă de la început, Legea salarizării bugetare a fost gândită diferit pentru angajații din sănătate și din asistență socială. Acordarea creșterilor salariale a fost proiectată pe patru ani, până în anul 2022; două categorii profesionale – medici și asistenți medicali – au primit această creștere într-o singură tranșă, în 2018, urmând ca pentru celelalte categorii de angajați creșterea să se aplice etapizat, în fiecare an, până în 2022. Folosindu-se de pretextul pandemiei, guvernanții au suspendat acordarea creșterilor salariale pentru anul 2021. Nici în acest an, deși am ajuns aproape la jumătatea lui, autoritățile nu se grăbesc să respecte prevederile legii. Sunt afectate exact categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din sistem: infirmiere, îngrijitoare, brancardieri și personalul TESA.

Cu un an în urmă au existat mai multe declarații publice ale autorităților care doreau să construiască o nouă lege a salarizării bugetare. Sanitas susține această intenție?

Leonard Bărăscu: Ceea ce cerem noi în acest moment este aplicarea legii existente și corectarea ei în sensul pe care l-am expus. Știm din experiențe anterioare ce înseamnă construcția unei noi legi a salarizării și nu dorim repetarea lor: întârzieri, lipsă de consultare și de dialog social real din partea autorităților, sume mari de bani cheltuite pe tot felul de experți financiari internaționali și consultanți, fără rezultate conforme cu realitatea societății românești… De aceea nu vrem o nouă lege, vrem modificarea acesteia și aplicarea ei corectă și echitabilă pentru toate categoriile de angajați din sănătate și asistență socială.

Există o nemulțumire exprimată în repetate rânduri de Federația Sanitas, legată de faptul că anumite categorii profesionale nu au primit încă creșterile salariale corespunzătoare legii. De când nu s-au mai dat acești bani?

Leonard Bărăscu: Pe de o parte, cele mai afectate categorii sunt infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, adică exact angajații cu cele mai mici salarii din sistem, ceea ce este nu numai o stare anormală, dar și o lipsă totală de considerație pentru munca acestora și pentru contribuția lor la buna funcționare a unui spital! Conform legii, în 2021 ei trebuiau să primească a treia tranșă de creștere salarială, iar în 2022 a patra tranșă, creștere pe care guvernanții au suspendat-o. Procentual, creșterea anuală trebuia să fie de 25%. S-a acordat anul acesta 12,5%. Practic, oamenii aceștia au primit ”un sfert dintr-un sfert”,  ceea ce  înseamnă o medie de 67 – 70 de lei pe lună. Este o creștere mincinoasă, este o jignire, este nimic față de problemele la care trebuie să facă față un om în societatea noastră, în vremurile pe care le trăim.

În aceeași situație de neacordare a creșterilor salariale anuale se află și personalul TESA, atât cel din Sănătate, cât și cel din Asistență socială. Ei n-au primit nici măcar ”sfertul din sfert”! În plus, trebuie să mai semnalez o problemă pe care autoritățile nu vor să o rezolve. În sistemul de salarizare practicat în sectorul nostru de activitate, o parte importantă a venitului lunar este format din sporuri. Ei, bine, pentru aceleași categorii profesionale care nu au beneficiat de creșterile salariale cuvenite, sporul pentru condiții de muncă se calculează prin raportare la salariul din 2018, și nu la cel din 2022 așa cum ar fi normal și cum se calculează la alte categorii de angajați.

De aceea spunem că salariații din Sănătate și Asistență socială au nevoie de aplicarea corectă, completă și nediscriminatorie a Legii 153/2017, nu de firimituri!

Ce se va întâmpla dacă, cu toate presiunile făcute de Sanitas, nu veți obține o aplicare corectă a prevederilor Legii 153 pentru categoriile profesionale afectate?

Leonard Bărăscu: În ultima perioadă am apelat la toate formele de dialog – și cu premierul Ciucă și cu premierul Cîțu, și cu miniștrii sănătății, și cu cei ai muncii. Am explicat, am transmis petiții, propuneri, puncte de vedere, dar se pare că autoritățile nu sunt dispuse să găsească o soluție pentru o revenire la normalitate în aplicarea Legii 153. De aceea, vom apela la toate celelalte instrumente legale de protest pe care le are la dispoziție o organizație sindicală. Vom avea curând o decizie a Consiliului Național al federației, care se va reuni pe data de 12 mai. Nu știm dacă vom mai organiza acțiuni de pichetare, însă cu siguranță va fi un miting unde ne așteptăm să participe peste 15.000 de membri Sanitas, așa de mare este nemulțumirea angajaților din Sănătate și din Asistență socială!

Iar etapa următoare este greva. Suntem conștienți că trecem printr-o perioadă de criză, atât sanitară cât și economică, cu griji mari, cu facturi uriașe, cu un război la granițele țării… Dar pe de altă parte, nu putem permite ca angajații pe care îi reprezentăm să fie tratați în felul acesta de cei aflați la conducere. Aceleași autorități care, în pandemie, cereau personalului din spitale să facă tot ceea ce este omenește posibil pentru a salva cât mai mulți pacienți, acum nu găsesc soluții pentru a aplica în mod echitabil o lege? În schimb, pentru alte categorii de angajați, care nu au deloc salarii mici, au găsit rezolvare? Nu cerem niciun avantaj financiar peste lege, cerem doar respectarea ei în totalitate.

După calculele Federației Sanitas, la acest moment câți angajați din Sănătate și din Asistență socială sunt afectați de neacordarea creșterilor salariale prevăzute de Legea – cadru 153/2017?

Leonard Bărăscu: În jur de 20 – 25 de mii de persoane anagajate în cele două sisteme. La acestea adăugăm și personalul TESA. Ceea ce ne interesează pe noi, Sanitas, este ca legea să fie aplicată pentru toți. Guvernanții trebuie să înceteze cu această discriminare între categoriile profesionale care deja poate fie considerată o batjocură la adresa celor din sistemul de sănătate și al celor din asistență socială. Este inadmisibil să se mai apeleze la tot felul de subterfugii precum stimulentele sau alte variante financiare pe care le-am văzut în perioada pandemiei și care nu fac decât să agraveze diferențele între categorii de angajați. Pentru că realitatea este următoarea: rămân în continuare dezavantajați cei cu salarii mici, iar cei care se bucură de o superioritate financiară obțin tot mai mult. Nu este o situație normală și noi, Sanitas, nu nu vom lăsa lucrurile să rămână așa!

(A consemnat Luminița Ciocan)