Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) – Informații pentru personalul medico-sanitar
(Extras din documentul elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile împreună cu Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale)
Pe baza dovezilor disponibile, virusul SARS-CoV- 2 este transmis de la om la om prin contact direct și prin picături Fluge. Persoanele cu cel mai mare risc de infecție sunt cele care sunt în contact direct cu un pacient cu COVID-19 sau care au grijă de pacienții cu COVID-19.
Măsurile de prevenire și limitare sunt esențiale atât în domeniul asistenței medicale, cât și în cel al comunității.
Personalul medical trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a se proteja și a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale. Măsurile de precauție care trebuie puse în aplicare de către personalul medical care îngrijesc pacienții cu COVID-19 includ utilizarea echipamentului personal de protecție (EPP) în mod corespunzător; acest lucru implică atât selectarea EPP adecvat cât și echiparea și dezechiparea corespunzătoare a acestuia.
- Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele EPP: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).
- Tipul de EPP utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată.
- În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli (ex. intubare, ventilație noninvazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie) personalul medical trebuie să utilizeze protecție, mănuși și halate; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.
Următoarele intervenții pot minimiza necesitatea EPP, protejând în același timp personalul medical și alte persoane împotriva expunerii la virusul SARS-CoV-2 în cadrul asistenței medicale.
- Restricționați personalul medical să intre în camerele pacienților COVID-19 dacă nu sunt implicați în îngrijire directă. Luați în considerare gruparea activităților astfel încât să minimizați numărul de persoane introduse (de exemplu, verificați semnele vitale în timpul administrării medicamentelor sau livrați alimentele în timp ce se efectuează și alte îngrijiri) și planificați ce activități vor fi efectuate la marginea patului.
- În mod ideal, vizitatorii nu vor fi permiși, dar dacă acest lucru nu este posibil, se va restricționa numărul de vizitatori în zonele de izolare a pacienților cu COVID-19; restricționarea timpului pe vizită; și oferiți instrucțiuni clare privind modul de echipare și dezechipare a PPE cât și a modului de efectuare a igienei mâinilor astfel încât vizitatorii să evite autocontaminarea.
Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/1476-utilizarea-rationala-a-ppe-in-contextul-covid-19)