Am făcut încă un pas și nu ne oprim aici!
Cu două săptămâni înainte de alegeri, am reușit să convingem guvernul Orban să facă un gest de normalitate față de sistemul sanitar și de asistență socială, înainte de a-și încheia mandatul la Palatul Victoria. Presiunile voastre, acțiunile de protest și discuțiile din ultimele două luni au, în fine, rezultate, atât pentru domeniul sănătății publice, cât și pentru asistență socială.
Să fie o ușă lăsată deschisă de politicieni pentru negocierile cu Sanitas ale viitorului guvern care se va constitui după alegeri? Să fie o reparație parțială a promisiunilor guvernamentale neonorate de la începutul crizei sanitare? Cert este că au fost adoptate două acte normative care reglementează acordarea sporului de 75-85% începând cu 1 Decembrie 2020!
Conform acestora:
Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 va beneficia de un spor de epidemie cuprins între 75% și 85% din salariul de bază, ceva fi acordat pe durata stării de alertă și de urgență instituite, precum și pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgență.
Așadar, tot personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele nominalizate COVID-19, precum și din secțiile și compartimentele din celelalte spitale, implicate în activitățile descrise mai sus, va primi acest spor. Mai mult, reglementarea anterioară prevedea un spor de 55%-85% iar acum am reușit să ridicăm pragul minim de la 55% la 75%, ceea ce creează posibilitatea creșterii reale a veniturilor atât pentru colegii noștri care nu au primit acest spor, dar și pentru cei care l-au primit la nivelul de 55%.
Sporul de 75 – 85% nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută de Legea cadru nr. 153/2017 (în deja ”celebrul art. 25”) şi are asigurată și sursa de finanţare, respectiv Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Și personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanţă va beneficia de un spor de până la 25%, din salariul de bază, începând cu data de 01 decembrie 2020, pe perioada stării de alertă și de urgență, precum şi pentru o perioadă de 2 luni de la data încetării stării de alertă sau de urgență.
Pentru colegii noștri din asistență socială, am reușit ca, la ultima rectificare bugetară, să fie asigurate toate sumele necesare pentru plata salariilor angajaților, până la sfârșitul acestui an.
Deși avem câteva puncte rezolvate din lista de revendicări pentru care am început protestele acum mai bine de două luni, nu ne vom opri aici! Dacă ne uităm la toate disfuncționalitățile și inechitățile care există în sistemul de sănătate și asistență socială, ne este clar că mai sunt multe de făcut. Dar guvernul acesta și-a încheiat mandatul pe 6 decembrie, așa că de la el nu mai avem așteptări.
Va fi investit un altul și, indiferent de culoarea lui politică, imediat ce va deveni funcțional, vom fi la Palatul Victoria pentru a discuta pentru a găsi soluții la problemele grave din Sănătate și din Asistență socială. Vom fi la masa negocierilor sau în Piața Victoriei!
Depinde de noua echipă guvernamentală dacă preferă dialogul social sau nu. Pentru că sunt 10 luni în care colegii noștri sunt angajați într-o luptă contra cronometru contra unui inamic nevăzut care forțează limitele de rezistență: și ale pacienților, și ale personalului, și ale sistemului ca atare. Suntem, practic, într-un război în care frontul s-a mutat în spitale, iar finalul lui nu se anunță a fi aproape…. Un război pentru care nu ne-a pregătit niciun manual, dar pe care colegii noștri îl învață ”din mers” și îl duc cu profesionalism și devotament. Pentru toată implicarea și pentru tot sacrificiul lor, nu vom accepta să le fie încălcate drepturile în relațiile de muncă și vom continua să luptăm pentru ele!
(Viorel Hușanu, președinte USSB)