Așteptăm noul guvern pentru a relua dialogul social. Sau protestele…?
Nu știm dacă protestele membrilor Sanitas i-au făcut pe guvernanți să înțeleagă că problemele sistemului public de sănătate și ale celui de asistență socială sunt din ce în ce mai grave sau schimbările politice din luna decembrie i-au determinat să reia dialogul cu reprezentanții federației. Cert este că fosta echipă guvernamentală condusă de Ludovic Orban și-a asumat o serie de soluții, iar cele două acte normative adoptate în ultima săptămână din noiembrie au și pus în practică o parte dintre ele.
Din lista de revendicări pentru care Federația Sanitas a declanșat programul de acțiuni de protest, vom aduce pe masa viitorului guvern următoarele:
- Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată, respectiv:
A. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
Fostul ministru al finanțelor, Florin Cîțu, a confirmat că sumele pentru acordarea stimulentului de risc au fost alocate încă din luna aprilie dar că, până în prezent, s-au cheltuit mai puțin de 2/3. La momentul discuției, autoritățile și-au asumat evaluarea situației acordării acestui drept și deblocarea lui acolo unde încă nu s-a acordat. Se pare că evaluarea ”a rămas în aer”, deci va trebui să apelăm la alte mijloace legale pentru a ne câștiga acest drept!
B. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost izolat la locul de muncă.
Autoritățile și-au asumat rezolvarea situației cel mai târziu la următoarea rectificare bugetară. Sanitas va urmări în mod special dacă sumele primite de asistența socială prin rectificare acoperă și acest spor.
C. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii 56/2020 și a Ordinului MS, MAI și MFP nr. 1070/94/2087/2020.
D. Acordarea pensiei de urmaș pentru copiii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19, în conformitate cu Legea 56/2020. Fostul premier a promis că va urgenta emiterea normelor metodologice de către Ministerul Muncii. Promisiunea nu a fost onorată, așa că problema va deveni subiect de dialog cu noul ministru.
E. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
Autoritățile au recunoscut că acordarea voucherelor de vacanță reprezintă cheltuială efectivă și este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate pentru spitalele COVID-19 faza I-II și suport. Insistăm, în continuare, ca acest drept al membrilor noștri să fie acordat până la finele acestui an.
- Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
- Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
- Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
Nu mai avem de mult încredere în promisiunile autorităților; indiferent de culoarea politică, fiecare guvernare ”ne-a învățat” că o decizie favorabilă angajaților din Sănătate și Asistență socială va fi adoptată doar dacă răspunde unui interes politic ori dacă presiunea publică este suficient de mare încât să constate că nu au încotro. Deși știm cât preț putem să punem pe o promisiune politică, dreptul de reglementare se află la ei și alt partener de negociere și dialog social nu există. Așa că așteptăm ca noul guvern ”să-și intre în pâine” și vom relua dialogul cu noul premier și cu cei care vor ocupa fotoliile de miniștri. Deocamdată, Consiliul Național Sanitas a suspendat programul de proteste, însă ele pot fi reluate în orice moment. Pentru că nu vom renunța să obținem tot ceea ce este posibil și necesar pentru cei pe care îi reprezentăm!