Programul de lucru la locul de muncă

Programul de lucru reprezintă ”modalitatea concretă de repartizare zilnică și săptămânală a timpului de lucru.” În mod obișnuit, timpul de muncă este de 8 ore pe zi, dar sunt și situații în care acesta se scurtează sau se prelungește, în condiții bine precizate de lege, Oricum, însă, timpul de muncă trebuie repartizat zilnic și săptămânal, cu luarea în considerare atât a intereselor organizației angajatoare – în funcție de specificul activității, cât și ale salariatului însuși.

Atenție, programul de lucru nu trebuie confundat cu durata muncii – care poate fi cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă.

Programul de lucru în cadrul săptămânii de lucru poate fi; normal (uniform); inegal; comprimat, individualizat. Îndiferent cum este structurat, conform Codului muncii, art. 117, ”programul de muncă și modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoștință salariaților și sunt afișate la sediul angajatorului”.

Intră în sarcina angajatorului nu numai să organizeze programul de lucru, ci și să țină evidența orelor de muncă ale angajaților. Art. 119 alin. (1) din Codul muncii prevede că angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru.

Spre exemplu, evidența orelor lucrate poate fi ținută cu ajutorul condicii de prezență, document în care salariații vor semna la sosire și la plecare. O altă posibilitate este cea a cartelelor de acces, cu ajutorul cărora este monitoriztă ora de începere și ora de încheiere a activității.

Modul în care se ține această evidență este recomandat să fie prevăzut în regulamentul intern al organizației angajatoare.

Atenție, salariații care vin la locul de muncă înainte de ora de începere a programului sau pleacă din instituție după sfîrșitul programului nu se pot baza pe această evidență pentru a solicita plata de ore suplimentare. Și aceasta pentru că orele suplimentare se prestează la solicitarea angajatorului! (Codul muncii, art. 121).

(Sursa: Consilier – Codul Muncii, publicație editată de RENTROP & STRATON, nr. 6/266, iunie 2021, T33 / T37, pag.1)