Nu vrem avantaje nemeritate pentru membrii noștri, cerem respectarea Legii salarizării bugetare!
Camera Deputaților are în lucru, începând cu luna aprilie 2022, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Pentru că proiectul reglementează și unele aspecte importante de aplicare a legii salarizării bugetare, Federația Sanitas a transmis următoarele propuneri de modificare și completare a viitorului act normativ:
- Respectarea Legii 153/2018 și acordarea tranșei de creștere salarială aferentă anului 2021 tuturor categoriilor de salariați din sănătate care sunt îndreptățile de legea salarizării bugetare (infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA, muncitori etc.)
- De această prevedere trebuie să beneficieze și personalul TESA, muncitorii și personalul de deservire care își desfășoară activitatea în autoritățile și instituțiile publice din sistemul sanitar și din asistența socială.
Solicităm aceasta deoarece în sistemul sanitar modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită și discriminatorie pentru diferitele categorii profesionale.
Să ne amintim că pentru medici, asistenți medicali și ambulanțieri / șoferi autosanitară, creșterea salariului de bază la nivelul celui din anul 2022 a avut loc începând cu luna martie 2018. Categoriile profesionale farmacist, biolog, chimist, biochimist, fizician, psiholog, fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut și profesonr CFM au beneficiat de creșterea salariului la nivelul anului 2022 începând din luna iulie 2020. În schimb, pentru toate celelalte categorii de personal cuprinse în Anexa II a Legii 153 – asistent social, infirmier, brancardier, îngrijitoare, bioinginer medical, precum și pentru personalul TESA, muncitori și alte categorii de personal, creșterile salariale etapizate au fost suspendate. Practic, aproximativ 80.000 de salariați – mulți dintre ei având cele mai mici venituri din sistem, au fost lipsiți de drepturile ce li se cuveneau pentru anul 2021. Și vedem că nici în acest an autoritățile nu se grăbesc să respecte legea!
- Sporul pentru condiții de muncă să fie raportat la salariul aflat în plată iar această prevedere să fie valabilă pentru toți angajații din Sănătate și asistență socială (pentru toată familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială”)
Atragem atenția autorităților că modalitatea de calculare a sporului pentru condiții de muncă este și ea inechitabilă. Sunt foarte multe categorii de angajați pentru care sporul încă se raportează la nivelul salariului din decembrie 2018!
Sanitas a transmis aceste propuneri tuturor parlamentarilor și Comisiilor raportoare (Comisia pentru buget, finanțe și bănci, respectiv Comisia pentru muncă și protecție socială).
Nu solicităm creșteri salariale nejustificate pentru cei pe care îi reprezentăm. Cerem doar să se respecte legea salarizării. Nu este o favoare, ci o revenire la normalitate! Cerem acordarea drepturilor prevăzute în Legea 153/2017 pentru toate categoriile profesionale, drepturi care de aproape trei ani au fost amânate sau anulate sub diferite pretexte!
Parlamentarii României au acum ocazia să corecteze inechitățile întreținute de toate guvernele care s-au succedat la conducerea țării în ultimii ani. Este nu numai o obligație legală, ci și una morală față de efortul uriaș pe care salariații din sănătate și din asistență socială l-au depus în perioada pandemiei. Este vorba de oameni care au fost aproape concentrați la locul de muncă; li s-a anulat dreptul de a beneficia de concediu de odihnă; au fost obligați să efectueze nenumărate ore suplimentare care nu au putut fi compensate financiar sau cu timp liber. Cu toate riscurile pandemice, cu toate problemele, personalul din sistemul sanitar și din cel de asistență socială a rămas la datorie și a făcut tot ceea ce este omenește posibil pentru a salva vieți și pentru a menține sistemul funcțional. Voi, politicienii, ce faceți pentru acești oameni?