Am început anul 2021 așa cum l-am încheiat pe cel anterior: Suntem din nou în stradă!

Trecerea în noul an l-a rupt pe domnul premier Florin Cîțu de realitatea domnului ministru al Finanțelor Publice Florin Cîțu! S-a ales praful de asigurările sale de dinainte de validarea guvernului! Până în decembrie erau bani pentru tot – și pentru construcția de spitale noi, și pentru echipamente medicale, și pentru creșterile salariale prevăzute de Legea 153/2017 pentru categoriile profesionale discriminate – infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, personal din asistență socială care, oricum, nu-și primise drepturile salariale prevăzute de lege pentru perioada stării de urgență etc.

Cum s-a văzut instalat ”cu acte-n regulă” în scaunul de premier, nu au mai fost resurse! Bugetul pe 2021 trebuie să fie unul ”echilibrat”, fără creșteri salariale, bugetarii sunt niște ”mâncători de bani” iar bugetul Sănătății pentru acest an este cu 11,2% sub execuția pe 2020. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care subfinanțează sistemul de sănătate exact în an de pandemie!

Iată motivele pentru care Sanitas începe anul 2021 exact așa cum l-a încheiat pe 2020: protestând pentru drepturile sistemului de sănătate și de asistență socială! Ne opunem tuturor inechităților la care salariații din cele două domenii sunt supuși, inechități care sporesc odată cu schimbarea fiecărei echipe politice ajunsă la guvernare!

Nemulțumirile colegilor noștri sunt legate în principal de efectele Ordonanței de Urgență nr. 226/2020 care anulează creșterile salariale prevăzute de Legea 153/2017 pentru angajații cu cele mai mici venituri din sănătate! Nu cerem drepturi suplimentare, ci doar respectarea legii-cadru a salarizării. Solicităm, totodată, ca sporurile legale acordate personalului din Sănătate să se calculeze la nivelul actual al salariului de bază, nu la cel de acum trei ani!

Protestăm de asemenea pentru neacordarea stimulentului de risc angajaților din Asistența Socială care au fost carantinați la locul de muncă în prima parte a pandemiei. Sunt drepturi legale care au fost legiferate în prima jumătate a anului 2020 și care nu au fost respectate nici până astăzi!

12 ianuarie 2021 – Sanitas București protestează în Piața Victoriei iar în țară, organizațiile județene Sanitas pichetează sediile prefecturilor!

Dr. Mihai Alexandru Grigoriev, medic stomatolog, lider Sindicatul Sanitas ASSMB: ”În primul rând protestăm astăzi, în fața sediului guvernului, pentru faptul că guvernul a hotărât, printr-o decizie total nepotrivită în contextul crizei sanitare pe care o traversăm, să înghețe salariile. Suntem aici în semn de solidaritate cu colegii noștri din spitale, suntem aici pentru voucherele de vacanță care nu se vor mai acorda în 2021, ceea ce mi se pare o inechitate. În al doilea rând noi, medicina școlară suntem aici și pentru a atrage public atenția că în domeniul nostru  există o mulțime de probleme nerezolvate, care se acumulează de la an la an: lipsa de personal, în primul rând. Și din acest motiv, personalul medical este detașat peste tot, fără să se țină seama de specificul activității profesionale: medicii stomatologi sunt trimiși să facă triajul sanitar al elevilor, asistentele de stomatologie au ajuns să lucreze în grădinițe pe post de asistent generalist, e o debandadă totală. Și asta se întâmplă de ani buni, nu este doar acum, de când unitățile de învățământ lucrează în diverse scenarii epidemiologice. Apoi discutăm despre lipsa unor condiții elementare de desfășurare a activității medicale în școli. Medicii stomatologi din cabinetele școlare nu au contract de deșeuri, ceea ce este o încălcare gravă a regulilor sanitare de funcționare și de aceea nu funcționează la capacitate maximă niciun cabinet de sector, nici în acest moment.”

1 februarie 2021 – Aniversarea a 31 de ani de la înființarea Federației Sanitas din România. Prima aniversare prin proteste! Toți membrii Consiliului Național al Federației Sanitas pichetează sediul Guvernului României solicitând soluții reale pentru disfuncțiile grave ale sistemului de sănătate și asistență socială din România.

11 februarie 2021 – Peste 100 de membri Sanitas din spitalele, centrele de asistență socială și centrele medico-sociale ale Capitalei protestează în Piața Victoriei. Din păcate, aprobările legale pentru manifestări publice în perioada stării de alertă restricționează drastic numărul de participanți, pentru că altfel am fi fost aici, în Piața Victoriei, cu miile!

Iar în săptămânile următoare suntem alături de colegii noștri membri Sanitas veniți din țară, la pichetele organizate la sediile Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor și la Palatul Parlamentului.

2 martie 2021 – În ziua votului în plen pentru aprobarea bugetului de stat, suntem în fața Palatului Parlamentului pentru a cere reprezentanților acestei țări un buget corect pentru Sănătate și Asistență socială!

Magdalena Nicolae, coordonator CEx USSB, președinte al Sindicatului Sanitas din Institutul Clinic Fundeni:Protestăm în fața Parlamentului împotriva unui buget mic alocat de guvernanți Sănătății pentru anul 2021. Reprezentanții Federației Sanitas au discutat pe această temă chiar în decembrie 2020 și au primit asigurări din partea domnului premier Cîțu că bugetul va fi suficient și că angajații din Sănătate și din Asistență socială își vor primi toate drepturile salariale cuvenite. Ceea ce nu s-a întâmplat. A urmat acea ordonanță de urgență nr. 226/2021 care a contrazis toate promisiunile premierului și care a stopat creșterea salarială prevăzută în Legea – cadru 153/2017. Conform legii, o parte dintre colegii noștri – infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, liftieri și alte categorii de personal care au, în prezent, cele mai mici salarii din domeniu, ar fi trebuit să-și primească acea mărire etapizată a salariului, prevăzută pentru 2021 și 2022. Ei bine, OUG 226/2021 exact pe aceștia îi lovește! Pentru ei protestăm, dar și pentru subfinanțarea pe care o vor suporta sistemul public de Sănătate și cel de Asistență socială în acest an, dacă bugetul de stat va trece de Parlament în forma propusă de guvern”.

Eugenia Vochin, secretar general USSB, președintele Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic ”Dr. I. Cantacuzino”: ”Le cerem parlamentarilor să aibă respect pentru Sănătate și pentru legislație. Guvernul se află în situația în care încalcă Legea salarizării printr-o ordonanță! Prin blocarea creșterilor salariale prevăzute pentru acest an și prin celelalte prevederi ale OUG 226, de fapt scad veniturile celor din sistemul sanitar public! Pentru că stabilirea sporurilor în sumă fixă înseamnă scăderea veniturilor, voucherele de vacanță, care completau veniturile angajaților, nu mai există în 2021! Mai mult, prin bugetul de stat pe 2021 au scăzut bugetul alocat Sănătății, nu va mai ajunge nici pentru ceea ce avem nevoie în spitale acum, într-un an de pandemie! Ata este deja o amenințare voalată la adresa Sănătății exact în an de criză sanitară!  Noi, Sanitas, am venit aici să tragem un semnal de alarmă, căci pentru actualul guvern expresia ”sănătatea este pe primul loc” este doar un slogan! Pe când era ministru de finanțe, domnul Florin Cîțu a promis că, dacă vor exista înghețări de salarii, Sănătatea nu va fi afectată; după ce a devenit prim-ministru, l-a ”lovit amnezia”, nu mai ține minte ce-a promis...”

Rodica Lixandru, președintele Sindicatului Sanitas din Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan”: ”Cerem parlamentarilor să depună toate eforturile pentru respectarea Legii –cadru a salarizării bugetarilor. Dacă există o lege, ea trebuie respectată! Dacă alte categorii profesionale din Sănătate au deja salariile crescute, sunt angajații cu salariile cele mai mici din sistem – infirmierii, brancardierii, personalul TESA, statisticienii, registratorii medicali – cărora anul acesta nu le cresc salariile așa cum ar trebui, conform legii. Și nu este corect! Le cerem parlamentarilor, atât celor de la Putere cât și celor din Opoziție, să facă calcule și să vadă că suma necesară pentru plata acestor salarii nu ar fi un efort de nesuportat pentru bugetul țării. Mai ales că acești bani pot fi dați de la Casa de Asigurări de Sănătate, nu de la bugetul centralizat. De asemenea, avem revendicări legate de sporuri. Ele trebuie modificate în sensul că nu ar trebui să se facă diferențe între angajații din spitalele subordonate Ministerului Sănătății și cei din spitalele subordonate primăriilor. Este o nedreptate pentru că cele mai mari spitale din București, care primesc cei mai mulți pacienți din țară, dacă sunt subordonate Ministerului Sănătății atunci au cele mai mici sporuri! Dacă vrem să stimulăm munca, atunci trebuie să să asigure maximum de spor în aceste instituții. Și nu în ultimul rând, cerem respectarea drepturilor salariale și pentru colegii care lucrează în asistență socială!”