INTERVIU CU DOAMNA GEORGETA BURLACU, ASISTENT MEDICAL PRINCIPAL, UNITATEA PRIMIRI URGENȚE – SMURD DIN SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ BUCUREȘTI

Din păcate, arsura rămâne una dintre cele mai frecvente traume la vârsta copilăriei și a adolescenței!

Georgeta Burlacu este asistent medical principal licențiat și își împarte activitatea profesională între pacienții care vin în Unitatea Primiri Urgențe – SMURD din Spitalul Clinic de Urgență București și studenții de la Facultatea de Asistență Medicală din cadrul Universității Bioterra București, instituție de învățământ unde, în prezent, este șef de lucrări. Și-a obținut titlul de doctor în științe medicale cu teza de doctorat “Asistența medicală de urgență a copilului ars”. Și pentru ca munca sa de cercetare să nu rămână doar o lucrare științifică disponibilă exclusiv profesioniștilor, a avut ideea unui proiect editorial care să transforme informația medicală într-una accesibilă marelui public: un manual pentru părinți și copii.

Manualul ”Focul: prietenul sau dușmanul oamenilor?” este, în egală măsură, rezultatul tezei mele de doctorat și al experienței profesionale pe care am dobândit-o pe parcursul activității mele medicale în cadrul UPU-SMURD din Spitalul Clinic de Urgență București. Din păcate, arsura rămâne una dintre cele mai frecvente traume la vârsta copilăriei și a adolescenței, deși, trebuie să recunoaștem, nici adulții nu sunt feriți de un astfel de pericol.  Provocată din neatenția personală sau a celor din jur, din curiozitate, teribilism sau din lipsa de informare, arsura aduce zilnic în unitățile de primiri urgențe și în camerele de gardă ale spitalelor pacienți de toate vârstele. Este vital să cunoaștem nu numai pericolele la care suntem expuși atât noi, adulții, cât și copiii noștri, în viața de zi cu zi, dar și modul de a reacționa. O reacție rapidă, corectă, ne poate salva viața, în timp ce una târzie și greșită ne poate pune în mare dificultate și poate avea urmări nedorite. Toată lumea, de la cei mici, până la cei mai mari, ar trebui să știe cum să procedeze corect într-o astfel de situație. Toți ar trebui să cunoaștem tehnici minime de supraviețuire, de prim ajutor, unde și pe cine să apelăm atunci când avem nevoie de ajutor. De la această necesitate s-a născut ideea manualului pentru părinți și copii”, ne explică Georgeta Burlacu, inițiatoarea acestui proiect editorial.

Manualul reprezintă un produs unic pe piață, destinat tuturor celor interesați, dar mai cu seamnă părinților, elevilor, profesorilor, factorilor responsabili etc., fiind un instrument util și o sursă de informare corectă pentru aceștia.

Echipa care a contribuit la realizarea lui este complexă: cadre medicale, autor de povești pentru copii, profesor, consultant strategii educaționale. ”Am realizat un produs care să aducă informațiile către copii conform vârstei, de la cei mici până la cei mari, fără ca ei să dea focului o conotație de monstru ci, dimpotrivă, de erou. Împreună cu echipa de designeri am creat personajul “Foculeț”, care îi poartă pe copii și pe adulti mai întâi printr-o poveste plină de informații de cultură generală, ca mai apoi să fie prezentată arsura: ce este, cum se produce, măsuri de prim ajutor, sfaturi pentru părinți dar și jocuri și exerciții pentru copii, toate scrise pe înțelesul tuturor. Ne-am referit inclusiv la repercusiunile pe termen lung, mergând până la situațiile de bulling ce pot surveni pentru cei cu cicatrice vizibile post trauma de arsură, odată reintregați în societate”.

Georgeta Burlacu este adepta prevenției și a rolului educației, fiind convinsă că educația este punctul zero în gestionarea oricăror situații de criză. Poate tocmai de aceea,  motto-ul acestei cărți este un citat al lui Nelson Mandela: ”Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea”.

De la nevoia de educație și, mai ales, de informare corectă au pornit și autorii  acestui proiect editorial. Într-o lume invadată de mituri și fake news-uri medicale, în care mulți oameni își dau cu părerea, indiferent de pregătirea lor în acest domeniu, este nevoie de surse de informare corecte și avizate. Mediul virtual nu este întotdeauna cel mai demn de încredere instrument de informare, presa scrisă, radio și TV rar abordează astfel de subiecte, iar majoritatea celor din jur, deși poate au cele mai bune intenții, nu sunt avizați să dea sfaturi de sănătate.

Dacă ar fi să facem un scurt sondaj în rândurile părinților sau al copiilor, mai toți vor dovedi că, teoretic, știu cum să prevină astfel de accidente și ce trebuie făcut în prima instanță, în cazul în care acestea se întâmplă. Totuși, realitatea din unitățile de primiri urgențe și din spitalele pediatrice demonstrează contrariul.

Timp de trei ani, în perioada 2015 – 2018 s-a derulat un studiu realizat pe un lot de 1.380 de pacienţi cu vârste cuprinse între o lună şi 18 ani, care a analizat, printre altele, împrejurările în care s-au petrecut accidentele de arsură (acestea oferind informații importante privind adoptarea și adaptarea măsurilor de prevenție), pentru a evidenția ce este corect și ce este dăunător. Pacienții, proveniţi din toate judeţele ţării au fost tratați în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică şi Arşi a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. În cadrul studiului s-a folosit și arhiva SMURD din aceeași perioadă, pentru ca să identificăm cât de bine cunosc aparținătorii măsurile de prim ajutor. Rezultatele studiului au arătat că măsurile de prim ajutor acordate de adulți – membri ai familiei nu sunt întotdeauna cele corecte și pot duce la agravarea rănilor provocate prin arsură; de asemenea, prevenția de cele mai multe ori nu există. Din nefericire, din 2018 și până în prezent numărul de prezentări la camera de gardă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a pacienților cu arsuri nu a scazut, astfel ca tragem un puternic semnal de alarmă că societatea românescă are mare nevoie de educație și prevenție în acest domeniu”, explică Georgeta Burlacu.

În calitate de părinți și de educatori este vital să cunoaștem la ce pericole suntem expuși atât noi, adulții, cât și copiii noștri, în viața de zi cu zi. Realitatea ne-a demonstrat că, în situații de criză, nu știm întotdeauna cum să procedăm pentru a gestiona efectele rezultate. Prezentul manual le explică celor mici, pe înțelesul lor și fără să îi sperie, cum să facă față unor întâmplări/accidente nedorite și, mai ales, cum să evite astfel de situații. Trebuie să conștientizăm că siguranța copiilor noștri se află, în primul rând, în educația pe care le-o predăm de la primii pași! Mulțumesc tuturor colaboratorilor pentru dedicație, domnului acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu fără de care nimic nu ar fi fost posibil și, nu în ultimul rând, domnului dr. Bogdan Mihai Opriță, medic șef UPU- SMURD, pentru susținerea acordată pe toată perioada doctoratului”.

(A consemnat Luminița Ciocan)