Retrospectivă 2023:

SANITAS este pentru tine, SANITAS esti tu!

Anul 2023 a început într-o notă mai degrabă optimistă pentru sindicatele din Sănătate şi din Asistenţă socială. Finalul anului anterior adusese deja o nouă lege a dialogului social care a mai îmbunătăţit, într-o oarecare măsură, cadrul legal al interacţiunii dintre partenerii sociali. Se profilau condiţii reale pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă „Sănătate” şi se avansase deja ideea începerii negocierilor pentru unul similar în „Asistenţă socială”. Autorităţile păreau a vorbi serios despre o nouă lege a salarizării în sectorul bugetar, deşi faptul că nu au fost capabile să asigure aplicarea în totalitate a vechii Legi 153/2017 ridica semne reale de întrebare asupra intenţiilor lor. Ştiam că nu va fi un an uşor iar colegii noştri erau gata să înceapă 2023 cu o nouă serie de proteste pentru a ne cere drepturile legale. Ceea ce, de fapt, s-a şi întâmplat. SANITAS-ul este singura federaţie reprezentativă din Sănătate şi Asistenţă socială care a încheiat 2022 cu proteste, a început 2023 cu pichetări, marşuri şi mitinguri şi a reuşit să obţină o serie de drepturi pentru cei pe care îi reprezintă! Este adevărat că „după război, mulţi viteji se arată”: sindicate „online” se bat cu pumnii-n piept şi îşi asumă pseudo-victorii, în condiţiile în care membrii lor beneficiază tot de drepturile câştigate de SANITAS; aşa-zişi lideri de organizaţii sindicale nou apărute, care racolează membri de sindicat cu promisiuni goale dar care, în realitate, nu-şi doresc decât o vizibilitate publică suficient de mare pentru a obţine un loc „călduţ” pe listele vreunui partid (extremist?) la viitoarele alegeri parlamentare… Însă realitatea anului 2023 nu poate fi contestată: tot ceea ce au obţinut angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială este rezultatul negocierilor şi al presiunilor SANITAS, al membrilor noştri care au fost solidari la toate acţiunile de protest şi cărora le mulţumim pentru eforturile şi pentru înţelegerea profundă a ideii de solidaritate sindicală. Am reuşit, printr-un efort comun al membrilor noştri de sindicat, al liderilor din organizaţiile de bază şi al echipei de conducere a Uniunii, să apărăm drepturile celor pe care îi reprezentăm, să ne păstrăm credibilitatea şi să limităm, pe cât posibil, riscul de abuzuri şi inechităţi la care puteau fi supuşi angajaţii din Sănătate şi din Asistenţă socială.

Anul 2023 debutează cu o serie de pro­teste SANITAS, în efortul de a obliga autorităţile să aplice integral Legea-cadru 153/2017 pentru toate categoriile de an­gajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială şi să demareze negocierile pe proiectul noii legi a salarizării (lege asumată de guver­nanţi prin P.N.R.R.)

18 ianuarie 2023:

Consiliul Naţional SANITAS a hotă­rât declanşarea protestelor în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschi­derea necesară pentru următoarele re­vendicări: (a) creşterea veniturilor tutu­ror salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei; (b) de­clanşarea, de urgenţă, a negocierilor între Guvernul României şi parte­nerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice; (c) asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale, de asistenţă so­cială şi medico-sociale.

6-8 februarie 2023:

Protest SANITAS în Piaţa Victoriei şi în faţa marilor spitale din Bucureşti

În fiecare dintre cele trei zile de protest, peste 2000 de mem­bri SANITAS s-au reunit în Piaţa Victoriei, cerând public respectarea drepturilor angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, aplicarea corec­tă şi echitabilă a prevederilor Legii salarizării bugetare, creşterea veni­turilor tuturor angajaţilor din cele două domenii cu minim 15% pen­tru acoperirea inflaţiei şi declanşa­rea de urgenţă a negocierilor între Guvernul României şi partenerii so­ciali, pe proiectul noii legi a salari­zării personalului plătit din fonduri publice. „Sunt multe mai multe tipuri de probleme, însă numitorul comun este finanţa­rea deficitară a celor două sisteme”, declara la acel moment preşedintele U.S.S.B. „Această finanţare deficitară se răsfrânge în special asupra pacienţilor şi pot enumera lip­sa materialelor sanitare (în multe unităţi sa­nitare), a aparaturii de ultimă generaţie, a medicamentelor eficiente, a condiţiilor hoteliere (dotările din saloane, lipsa băilor, lipsa căldu­rii etc.). Tot finanţarea deficitară a dus şi la neaplicarea legii salarizării, astfel că sunt ca­tegorii profesionale, de exemplu asistenţii me­dicali care de cinci ani nu au mai avut nicio creştere salarială. Nu este normal, în condiţi­ile în care numai în acest an creşterea inflaţi­ei este preconizată a fi de peste 15%! O altă prevedere a legii, cea care limitează sporurile la 30% pe ordonator principal de credite a dus la o situaţie tensionată şi discriminato­rie; salariaţii din marile spitale subordonate Ministerului Sănătăţii având venituri cu până la 30% mai mici decât spitale mai mici, afla­te în subordinea autorităţilor locale, ceea ce a făcut neatractive spitalele mari şi mulţi sala­riaţi s-au transferat către acestea din urmă.”

Din Piaţa Victoriei, membrii SANITAS au continuat proteste­le în faţa spitalelor şi a centrelor de asistenţă socială din Bucureşti, unde angajaţii s-au solidarizat cu colegii veniţi din ţară. În 6 februarie, mar­şul SANITAS s-a desfăşurat pe trase­ul Piaţa Victoriei – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – strada Doctor Calistrat Grozovici nr.1, cu oprire în faţa ur­mătoarelor spitale: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, Spitalul Clinic Colentina şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

7 februarie: Piaţa Victoriei – bd. Ion Mihalache – str. Alexandru Constantinescu – bd. Mărăşti – bd. Mareşal Alexandru Averescu, cu oprire în faţa următoarelor instituţii: Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi DGASPC sector 1.

8 februarie: Piaţa Victoriei – bd. Aviatorilor – str.Arhitect Ion Mincu – şos. Pavel D. Kiseleff, cu oprire la Institutul Naţional de Endocrinologie „Dr. C.I. Parhon” şi la sediile celor două partide aflate la guvernare – PSD şi PNL.

„O altă problemă majoră este menţinerea tarifelor pe baza cărora spitalele fac contrac­tarea cu casele judeţene de asigurări de sănă­tate. Anual, spitalele „negociază” contracte­le de prestări servicii cu Casa de Asigurări şi astfel, în teorie, primesc bani pentru câte servicii oferă, pentru câţi pacienţi internează sau mai bine spus externează, pe baza unei codificări numite DRG. Aceste tarife au ră­mas nemodificate de foarte mulţi ani şi astfel spitalele primesc cam aceiaşi bani an de an, cu toate ca utilităţile s-au scumpit, medicamen­tele sunt mai scumpe, materialele sanitare de asemenea etc. De undeva managerii trebuie să „taie” şi astfel scade calitatea serviciilor medicale. De asemenea, limitarea sumelor pe diferite articole bugetare ca de exemplu costul alocat hranei pentru fiecare pacient. Ce poţi oferi unui pacient de 22 de lei/zi ?”, a mai precizat preşedintele Sanitas.

Efecte ale protestului SANITAS:

8 februarie 2023: Membrii Biroului Operativ al Federaţiei se întâlnesc cu ministrul Muncii, Marius Budăi şi Cristian Vasilcoiu, secretar de stat care se angajează să stabilească un calendar de negocie­re a proiectului noii legi a salarizării bugetare, cu respectarea principiilor susţinute de SANITAS.

10 februarie 2023: reprezentanţii SANITAS se întâlnesc cu Ministrul Sănătăţii şi echipa sa de tehnicieni, în scopul constituirii unui grup de lucru comun cu federaţiile sindica­le reprezentative din sistemul sani­tar, pentru negocierea şi redactarea proiectului noii legi a salarizării bu­getare.

21 februarie 2023: are loc pri­ma întâlnire a grupului de lucru pe proiectul de lege a salariză­rii-componenta SĂNĂTATE, la Ministerul Sănătăţii. Toţi se anga­jează să susţină principiile susţinute de SANITAS care ar trebui să stea la baza noii legi:

  • Niciun salariat nu va suferi pierderi de venituri odată cu intra­rea în vigoare a noii legi.
  • Noua lege a salarizării per­sonalului bugetar va fi în aşa fel concepută încât toţi salariaţii din SĂNĂTATE şi Asistenţă Socială vor avea creşteri de venituri pre­dictibile.
  • Legea va avea în vedere co­rectarea inechităţilor apărute ca ur­mare a nepunerii în aplicare, în to­talitate, a Legii 153/2017.
  • Toţi salariaţii din SĂNĂTATE şi Asistenţă Socială se vor regăsi pe aceeaşi grilă de sa­larizare, inclusiv personalul TESA.
  • Grila de salarizare va avea în vedere reaşezarea coeficienţilor pentru profesioniştii/funcţiile din sistem care nu sunt corect clasifi­caţi/clasificate în Anexele la Legea 153/2017.
  • Angajaţii din sistem, cu ace­laţi nivel de pregătire/aceeaşi speci­alizare/aceeaşi complexitate a mun­cii/aceeaşi categorie de unitate sani­tară vor avea acelaşi nivel de veni­turi, oricare ar fi ordonatorul prin­cipal de credite.

21 martie 2023: grupul de lu­cru finalizează proiectul legii sala­rizării pentru angajaţii din secto­rul public de Sănătate. Discuţiile vor fi reluate, în etapa următoare, la Ministerul Muncii. Acolo se va negocia noua lege şi pentru colegii din Asistenţă Socială.

7 aprilie 2023:

Eveniment aniversar U.S.S.B., cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este responsabi­lă pentru gestionarea unor probleme de sănătate la nivel mondial, stabilirea agendei de cercetare în domeniul să­nătăţii, stabilirea normelor şi standar­delor, elaborarea de politici bazate pe dovezi. Totodată, ea ofera suport tehnic pentru ţări, monitorizează şi eva­luează starea de sănătate şi abordează cele mai complexe provocări ale stării de sănătate a populaţiei în secolul 21.

Sanitas obţine prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector de negociere colectivă ca această zi să fie zi liberă (platită) pen­tru angajaţii din sistem.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, U.S.S.B. orga­nizează, pentru al doilea an consecu­tiv, un eveniment de amploare dedi­cat membrilor SANITAS din insti­tuţiile de sănătate şi de asistenţă soci­ală din Bucureşti, eveniment care va deveni, dorim noi, o tradiţie pentru organizaţia noastră.

5 mai 2023:

A doua ediţie a Galei SANITAS

SANITAS este singura organizaţie sindicală din România care premia­ză anual performanţa în activitatea sindicală. Gala SANITAS este eve­nimentul dedicat recunoaşterii pu­blice a activităţii sindicale desfăşura­te de o organizaţie, de un lider sau de un membru de sindicat SANITAS. Recunoaştem public în acest fel va­loarea tuturor iniţiativelor luate de membrii Federaţiei SANITAS din România pentru îmbunătăţirea acti­vităţii sindicale şi promovarea drep­turilor angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială. La a doua ediţie a Galei SANITAS, votul masiv al membrilor noştri din Bucureşti şi din toată ţara a adus două premii în orga­nizaţiile membre ale U.S.S.B.:

  • „Premiul pentru cel mai activ membru de sindicat SANITAS”, a fost decernat domnului Cristian Piscureanu, membru al organizaţi­ei SANITAS din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
  • „Premiul pentru cel mai bun co­municator SANITAS”, a fost decernat doamnei Aurelia Constantin, vicepre­şedinte al organizaţiei SANITAS din Spitalul Clinic „Sf. Maria” Bucureşti.

18 mai 2023

A XXIV-a Conferinţă a Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti În Biroul Operativ al U.S.S.B. sunt aleşi, pentru un mandat de 4 ani: Viorel Huşanu, preşedinte; Eugenia Vochin, secretar general; Alexandru Giulea, coordonator CEx. În Consiliul Executiv sunt aleşi, pentru un mandat de 2 ani: Adrian Iaurum, vicepreşedinte; Diana Okafor, vicepreşedinte; Robert Radu, vicepreşedinte; Cristian Popescu, vicepreşedinte; Bianca Tănase, vicepreşedinte; Iulian Pope, vicepreşedinte; Răzvan Gae, vicepreşedinte; Romeo Sandu, vicepreşedinte; Daniel Cristea, şef comisie cenzori.

Şi acţiunile SANITAS continuă!

10 mai 2023: Consiliul Naţional ia act de tergiversarea negocieri­lor privind proiectul legii salariză­rii. Este nevoie de exercitarea unor presiuni suplimentare asupra deci­denţilor politici, astfel că Federaţia SANITAS decide declanşarea acţi­unilor de protest începând cu luna mai 2023.

12 mai 2023 – Se publică OUG 34/2023 cunoscută în spaţiul public ca „ordonanţa austerităţii”, docu­mentul prin care se blochează pos­turile în sistemul bugetar şi se re­duc cu 10% cheltuielile instituţiilor publice, inclusiv cele ale spitalelor, centrelor medicale şi ale celor de asistenţă socială.

15 mai 2023: SANITAS dă star­tul strângerii de semnături de la membrii de sindicat SANITAS pen­tru parcurgerea procedurilor legale în scopul declanşării grevei generale în cele două sisteme.

17 mai 2023: are loc întâlnirea între membrii Biroului Executiv SANITAS şi Ministrul Sănătăţii. În aceeaşi zi, Ministerul Sănătăţii a cerut DSP-urilor să facă situaţia numărului de posturi necesare în fiecare spital din ţară. A rezultat un necesar de 14.000 de posturi, 4.000 în subordinea Ministerului Sănătăţii şi 10.000 în subordinea Ministerului Dezvoltării.

23 mai 2023: Membrii U.S.S.B. împreună cu colegii veniţi din ţară pichetează sediul Ministerului Sănătăţii. SANITAS anunţă că ur­mătoarea etapă este greva de aver­tisment cu întreruperea activităţii timp de 2 ore, apoi greva generală.

24 şi 25 mai 2023: au loc în­tâlniri ale membrilor Biroului Executiv SANITAS cu viito­rul premier, Marcel Ciolacu şi cu vicepreşedinte PNL Cristian Buşoi. Sunt analizate revendicări­le SANITAS şi se identifică soluţii pentru rezolvarea lor.

25 mai 2023: SANITAS notifică Ministerului Sănătăţii asupra fap­tului că sunt întrunite premisele declanşării conflictului colectiv de muncă la nivelul sectorului de nego­ciere colectivă SĂNĂTATE.

30 mai 2023: SANITAS notifică Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale asupra faptului că sunt în­trunite premisele declanşării con­flictului colectiv de muncă la nive­lul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.

30 mai 2023: Membrii Biroului Executiv SANITAS au o primă întâlnire cu Primul-ministru al României, dl. Nicolae Ciucă şi cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl. Marcel Ciolacu, însoţiţi de Ministrul Sănătăţii, dl. Alexandru Rafila şi echipa tehnică.

8 iunie 2023 – Membrii U.S.S.B., în acelaşi timp cu toţi colegii din ţară declanşează GREVA JAPONEZĂ pe toată perioada negocierilor cu au­torităţile, pentru soluţionarea tutu­ror revendicărilor SANITAS.

9 iunie 2023: reprezentanţii Federaţiei SANITAS au o nouă în­tâlnire cu primul-ministru, Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vi­ceprim-ministrul Hunor Kelemen si secretarul general al guvernului, Marian Neacşu. Se analizează sta­diul soluţionării tuturor revendică­rilor, precum şi calculul influenţelor bugetare pentru rezolvarea solicită­rilor salariale ale SANITAS.

30 iunie 2023: Comisia pentru medici a Federaţiei Sanitas s-a reunit pentru a discuta probleme pe care colegii noştri medici le semnalează federaţiei, cu posibile soluţii de re­zolvare. Tot acum este aleasă noua structură de coordonare a comisiei, preşedintele şi unul dintre vicepre­şedinţi fiind colegii noştri din or­ganizaţia SANITAS de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, dr. Toni Popescu şi dr. Mihai Grigoriev.

4 iulie 2023: reprezentanţii SANITAS se întâlnesc cu cei ai Ministerului Muncii, subiectul întâl­nirii fiind viitoarea lege a salarizării bugetare – anexa pentru sectorul de Asistenţă socială. Dialogul pe această temă este, însă, suspendat câteva zile mai târziu, odată cu demisia minis­trului muncii.

8 august 2023: are loc întâlnirea reprezentanţilor SANITAS cu cei ai Cancelariei Primului-Ministru, în care au fost prezentate cele mai grave probleme cu care se confruntă siste­mul public de asistenţă socială – lipsa acută de personal calificat şi riscuri­le tăierii tuturor posturilor vacante; riscul major de destabilizare a aces­tui sector în condiţiile unui proces de reorganizare ineficient şi făcut în grabă, doar pentru a respecta nişte termene asumate prin PNRR; ne­cesitatea negocierii şi semnării unui CCM la nivelul sectorului de nego­ciere Asistenţă socială;

9 august 2023 – reprezentanţii SANITAS participă la prima discu­ţie oficială referitoare la viitoarea lege a salarizării cu noul ministru al mun­cii – Simona Bucura-Oprescu şi echi­pa sa de experţi.

29 august 2023 – Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii şi Andrei Baciu, preşedintele CNAS confirmă, într-o conferinţă online cu membrii Consiliului Naţional SANITAS, că spitalele vor primi banii pentru pla­ta voucherelor de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar la înce­putul lunii septembrie 2023, fapt care s-a şi realizat.

Efecte ale programului de proteste SANITAS din lunile iunie, iulie şi august:

  1. Începând cu 29 mai, s-au relu­at negocierile pe proiectul noii legi a salarizării bugetare la Ministerul Muncii. Totodată, autorităţile s-au angajat să refacă ierarhiile de perso­nal pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în vi­itoarea grilă. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul pro­gram de guvernare.
  2. Ministerul Muncii a solicitat să se definească componenţa echipei de negociere a CCM la nivel de sector de negociere colectivă „Asistenţă socia­lă”. (în ultimii 15 ani nu a mai existat un CCM la acest nivel)
  3. În 8 iunie 2023, guvernul a apro­bat Ordonanţa de Urgenţă prin care se realizează aducerea la nivelul ma­xim (nivelul anului 2022) a tuturor salariilor de bază pentru toţi anga­jaţii care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, din SĂNĂTATE şi Asistenţă socială.
  4. În 30 iunie s-a publicat în Monitorul Oficial textul O.U.G. nr. 63 din 30 iunie 2023, care legiferea­ză drepturile salariale ale angajaţilor, negociate de SANITAS.
  5. În 30 iunie a fost adoptat de gu­vern Memorandumul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin care sunt deblocate 14.000 de posturi din sistemul sanitar. În baza acestuia, în perioada următoare s-au derulat (parţial) concursurile de anga­jare, acoperindu-se în parte necesarul de forţă de muncă pentru instituţiile publice de sănătate
  6. În 11 septembrie s-a înregistrat la Ministerul Muncii noul Contract colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă „Sănătate”.
  7. S-a publicat în Monitorul Oficial nr. 722/2023 Ordinul comun nr. 2592/616/2023 al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care se poate pune în aplicare plata contra­valorii voucherelor de vacanţă pen­tru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, precum şi în cele care au ca asociat unic unităţile ad­ministrativ-teritoriale, aflate în rela­ţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, care se asigură de la buge­tul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către buge­tul Fondului naţional unic de asigu­rări sociale de sănătate.

31 august 2023: este adoptată OG nr 42 care stabileşte o serie de drep­turi salariale suplimentare ale perso­nalului din Sănătate şi din asistenţă socială.

10 noiembrie 2023: are loc întâlnirea de lucru a liderilor din Asistenţa Socială reuniţi în co­misia de specialitate a Federaţiei SANITAS. Cu această ocazie au fost discutate problemele cele mai stringente ale sistemului şi a fost stabilită o strategie sectorială care va fi supusă aprobării Consiliului Naţional.

Noiembrie 2023 – Membrii U.S.S.B., alături de toţi colegii SANITAS din ţară finalizează strân­gerea documentelor necesare declan­şării celui mai mare proces pe care o organizaţie sindicală îl intentează Guvernului României. Dacă aceasta este singura modalitate de a determi­na autorităţile să respecte legea şi să aplice în totalitate prevederile legii salarizării bugetare în vigoare, vom face şi acest demers pentru apărarea drepturilor membrilor noştri!

U.S.S.B. câştigă în instanţă drepturile personalului TESA

În toamna anului 2022, U.S.S.B. a sprijinit organizaţiile membre în vederea deschiderii de acţiuni în in­stanţă contra conducerii unor spi­tale, pentru drepturile personalului TESA. La acel moment, SANITAS a cerut ca salariile de bază pentru co­legii noştri din departamentele tehni­ce, economice şi social-administrative să se stabilească în conformitate cu prevederile din Anexa VII a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea persona­lului plătit din fonduri publice, înce­pând cu data intrării în vigoare a legii.

După mai bine de jumătate de an, demersurile SANITAS au pro­dus efecte: instanţele au decis că personalul TESA este îndreptă­ţit să-şi recupereze sumele rezulta­te din recalcularea drepturilor sa­lariale aşa cum sunt ele prevăzute în Anexa VII; evident, drepturile sunt câştigate doar pentru membrii SANITAS, căci aceştia sunt singu­rii pentru care SANITAS poate să-şi exercite dreptul de reprezentare. Reuşita SANITAS a dus anul acesta la o creştere a numărului membrilor de sindicat şi ne place să credem că aderarea lor nu a fost determinată exclusiv de interesul material ime­diat. Viitorul ne va arăta dacă noii veniţi ştiu să fie solidari atunci când este nevoie de prezenţa lor la acţiu­nile sindicale şi dacă înţeleg valoarea apartenenţei la SANITAS. Oricum, fiecare dintre angajaţii din Sănătate şi din asistenţă socială au puterea de a decide dacă vor să fie parte din­tr- o organizaţie sindicală care vin­de doar promisiuni, din una care nu face decât să folosească cotiza­ţia anuală pentru cadouri de Paşti şi de Crăciun sau să vină alături de SANITAS, care cunoaşte nevoile sa­lariaţilor şi care a dovedit că face tot posibilul pentru ca drepturile lor să fie respectate.

Continuă activitatea C.A.R. SANITAS

Şi pe parcursul anului 2023, Asociaţia C.A.R. SANITAS a con­tinuat să ofere membrilor de sindi­cat care participă la această formă de asociere posibilitatea de a bene­ficia de împrumuturi cu dobânzi mult mai avantajoase decât cele din sistemul bancar.

Pregătire profesională şi sindicală pentru membrii U.S.S.B.

Un obiectiv major al Strategiei de dezvoltare a U.S.S.B. vizează or­ganizarea unor activităţi de pregăti­re profesională şi sindicală destina­te membrilor de sindicat, fie prin proiecte cofinanţate din fonduri europene, fie în cadrul programe­lor de educaţie medicală continuă creditate de organismele profesi­onale (OAMGMAMR, Colegiul Medicilor, Colegiul Fizioterapeuţilor din România etc.), fie prin evenimen­te educaţionale derulate de U.S.S.B. şi de organizaţiile membre ale Uniunii.

În prima parte a anului 2023, re­prezentanţii U.S.S.B. au partici­pat la o întâlnire cu reprezentanţii RUNOS din spitale, eveniment la care au fost invitate Doina Tănase şi Marieta Bărduţ – specialişti cu care s-au dezbătut subiecte legate de orga­nizare şi salarizare în sistemul sanitar.

De-a lungul anului, organizaţiile membre ale U.S.S.B. au iniţiat cur­suri cu tematică profesională, prin­tre temele abordate numărându-se „Noţiuni fundamentale de igienă” şi „Curs de infirmiere”, în timp ce o serie de membri SANITAS din or­ganizaţiile bucureştene au luat parte, alături de colegi de sindicat din toată ţara, la cele două module ale cursului „Delegat sindical SANITAS” orga­nizat de Federaţie (modulul 1 în no­iembrie 2022 şi modulul 2 în prima jumătate a anului 2023.