Adrian Iaurum, vicepreşedinte al Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, preşedintele Sindicatului Sanitas din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca

Actele normative au adus in 2023 un plus de venit personalului medical din institutiile de sanatate

Federaţia SANITAS este cea care a încheiat anul 2022 cu pro­teste, a început anul 2023 tot în Piaţa Victoriei, cerând autorităţi­lor aplicarea completă şi echitabi­lă a legii salarizării bugetare pen­tru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi din Asistenţă so­cială. În urma acestor presiuni, la sfârşitul lunii august 2023 au fost adoptate Ordonanţa de Guvern 42/2023 şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 63/2023, reglementări care au adus venituri suplimentare perso­nalului medical. „SANITAS a fost, practic singura federaţie sindicală care a re­uşit să obţină în acest an venituri suplimen­tare pentru personalul medical, în condiţiile în care autorităţile s-au dovedit incapabile să aplice o lege care este încă în vigoare”, a declarat Adrian Iaurum, vicepreşedinte al U.S.S.B. „Cele două reglementări – OUG 63 şi OUG 42 – au fost adoptate doar în urma presiunilor SANITAS şi, dacă cei care lucrează în Sănătate au primit o creştere de venituri în acest an, este doar efortul nostru, al celor de la SANITAS.

Fără membrii noştri de sindicat care au protestat în stradă în prima jumătate a anului, nimeni nu ar fi obţinut nimic! Guvernul nu acea nici cea mai mică intenţie să acorde ceva în plus la salariile bugetarilor, în acest an. Deci un avantaj este faptul că unele categorii de personal primesc măriri ale veniturilor lunare nete, de cel mult 500 lei pe lună. Nemulţumitor este că sunt categorii de personal din cadrul spitalelor cum ar fi brancardieri, infirmiere şi ingrijitoare, care nu primesc decât 100 lei pentru fiecare sâmbătă şi duminică lucrată, dar nu mai mult de 300 lei pe lună, ceea ce înseamnă un venit net, un plus de 100, maxim 150 lei lunar. Ori această creşte­re nu acoperă nici măcar rata inflaţiei, nici scumpiri, nici absolut nimic. Şi trebuie să spunem că ei sunt categoriile de personal cu cele mai mici venituri din sănătate. Mai sunt şi alte categorii de personal nemulţu­mite cum ar fi: biologi biochimişti, chimişti care nu fac gărzi, ci lucrează doar ture de sâmbătă şi duminică; au primit doar 300 lei brut lunar, ceea ce reprezintă aproxima­tiv 160 lei net, ceea ce evident că nu poate fi mulţumitor. Dar sunt venituri în plus, nu în minus şi atât s-a putut obţine la mo­mentul respectiv. Este o situaţie de tranzi­ţie, până la apariţia noii legi a salarizării”, a arătat Adrian Iaurum.

Guvernul a început de mai bine de jumătate de an negocierile cu partenerii sociali pentru contu­rarea viitoarei legi a salarizării per­sonalului bugetar. Este un obiec­tiv asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care ar fi trebuit să fie îndeplinit anul aces­ta. Autorităţile române au obţinut la Bruxelles modificarea lui, noile termene avansate fiind, pe rând, toamna anului 2023, apoi ianua­rie 2024 şi, în cele din urmă, 2025. „Avem speranţe mari la noua lege de sa­larizare, care să rezolve în primul rând acea problemă pe care noi, SANITAS, o semnalăm de fiecare dată – eliminarea ine­chităţilor din sistem. De cinci ani de zile argumentăm autorităţilor această problemă şi cerem prin toate mijloacele legale posibi­le – şi la negocieri, şi la proteste: angajaţii din spitalele care ţin de autorităţile publice locale au veniturile cele mai mari, iar spita­lele mari de urgenţă care ţin de Ministerul Sănătăţii au cele mai mici venituri din sis­tem. Nu neg profesionalismul sau activi­tatea colegilor din celelalte spitale, însă vo­lumul de muncă, numărul de pacienţi şi orice alt indicator în funcţie de care vrei să faci comparaţie arată acelaşi lucru: spitale­le mari de urgenţă nu se compară cu nicio altă instituţie medicală şi este foarte normal şi foarte corect ca acest lucru să se vadă şi în nivelul salarizării tuturor angajaţilor! Evident că ne dorim şi venituri mai mari pe viitor; vedem cum cresc continuu preţu­rile în piaţă, vedem cum ne scade nivelul de trai în condiţiile în care rata inflaţiei a ajuns la valori foarte mari şi probabil că ar creşte continuu dacă nu ar fi ţinută pe loc în mod artificial de guvern”, a explicat vicepreşedintele U.S.S.B.