INTERVIU CU DOMNUL IULIAN POPE, PRIM-VICEPRESEDINTE AL FEDERATIEI SANITAS, VICEPRESEDINTE AL UNIUNII SINDICALE SANITAS BUCURESTI
Sanitas da in judecata Guvernul României, documentul a fost deja inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti
După ce au fost epuizate toate celelalte variante de a convinge guvernul că trebuie să aplice în totalitate Legea salarizării bugetare, Federaţia Sanitas a decis să aducă autorităţile în faţa instanţei. Nu au fost suficiente nici discuţiile, argumentele sau petiţiile, nici pichetările membrilor noştri, mitingurile de protest sau greva japoneză: autorităţile nu s-au ţinut de cuvânt. Au dat o lege – 153/2017 – pe care nici până acum nu au aplicat-o complet.
Reporter: Federaţia Sanitas a făcut astăzi publică decizia de a chema în judecată Guvernul României. Ce v-a determinat să luaţi o astfel de decizie?
Iulian Pope: Epuizarea celorlalte soluţii viabile de a obţine drepturile legale pentru membrii noştri. În ultimii doi ani am încercat în mai multe runde de negocieri cu guvernul să obţinem aplicarea integrală a Legii 153, aşa cum a fost ea scrisă şi cum era firesc să se întâmple. Rezultatul negocierilor este public, guvernul nu s-a ţinut de cuvânt: n-am reuşit să obţinem ceea ce legea prevede ca fiind un drept al angajaţilor din cele două sisteme, respectiv creşterile salariale pentru toate categoriile profesionale. Atunci conducerea federaţiei a ajuns la concluzia că soluţia este instanţa şi am hotărât să începem acest proces pentru ca drepturile legale ale colegilor noştri să fie respectate, indiferent de profesie şi indiferent dacă lucrează în Sănătate sau în Asistenţă socială. E un demers care nu s-a mai făcut până acum în România, niciun sindicat naţional nu a deschis un proces de anvergura asta. Avem deja strânse aproximativ 75.ooo de semnături şi pentru perioada imediat următoare se mai pot strânge, mai aşteptăm colegi lucrători în cele două sisteme să se alăture demersului nostru.
Rep: De ce aveţi nevoie de aceste semnături?
Iulian Pope: În conformitate cu prevederile Legii 367 a dialogului social, organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă, însă pentru a ne putea reprezenta membrii într-o instanţă este nevoie de acordul lor direct. Practic, prin această semnătură, membrul de sindicat ne mandatează să-l reprezentăm în proces. Trebuie să adaug un lucru foarte important: organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă numai pentru membrii lor. Aceasta înseamnă că cei care doresc să se alăture demersului nostru trebuie fie membri Sanitas, iar dacă nu sunt, trebuie să se înscrie în organizaţiile sindicale de bază Sanitas.
Rep: Concret, ce v-aţi propus să obţineţi în urma acestui proces?
Iulian Pope: Procesul urmăreşte aplicarea integrală a Legii 153/2017. Iindiferent de profesie şi de instituţia în care angajaţii care s-au înscris în proces lucrează, vor avea de câştigat sume importante. Vom solicita aceste sume pe ultimii trei ani, este perioada maximă pe care o putem cere conform Codul civil. Bineînţeles că aceste drepturi, odată câştigate în instanţă, vor fi în valabile şi pentru viitor.
Şi aici vorbim despre stabilirea salariului de bază prin raportarea la salariul minim pe economie. Toată lumea ştie că Legea 153 a fost construită pe un sistem de coeficienţi de ierarhizare înmulţiţi cu 2500 de lei, atât s-a prognozat în 2017 că va fi salariul minim în 2022. Astăzi salariul minim în România este de 3300 lei şi din această diferenţă rezultă sume importante pentru toţi salariaţii.
Un al doilea lucru îl reprezintă raportarea sporurilor la salariul aflat în plată; este de notorietate faptul că majoritatea profesiilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială au sporurile pentru condiţii de muncă raportate la salariul din 2018; şi celelalte sporuri – cel de continuitate în zilele nelucrătoare, respectiv sâmbătă, duminică şi sărbători legale, cel pentru ore de noapte, sporul de tură, sporul de doctorat – toate sunt raportate la salariul din 2018, ceea ce este total anormal!
O a treia situaţie reclamată de mulţi membri de sindicat o reprezintă stabilirea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim pe economie actual, nu la cel din 2018 aşa cum se calculează în prezent. De la apariţia legii şi până acum, pentru lucrătorii din cele două sisteme indemnizaţia de hrană a rămas neschimbată. Am ajuns la situaţia penibilă ca indemnizaţia de hrană pe zi să fie la 9,3 lei, ceea ce e foarte puţin; şi de aici vor fi sume importante.
Vrem să se pună în aplicare Legea 153 şi în ceea ce priveşte indemnizaţia de vacanţă, nu cei 1400 de lei impozabili, iar aceasta să se calculeze prin raportare la salariul minim actual, nu cel din 2018. Nu trebuie să uităm gărzile, stabilirea tarifului orar pentru gărzi este o nemulţumire des exprimată în rândul colegilor noştri medici. Unii dintre ei ajung să efectueze gărzi suplimentare, uneori 6, 7 sau 8 pe lună şi acestea sunt plătite priin raportare la salariul din 2018, adică cel anterior Legii 153.
Acestea sunt câteva elemente foarte importante privind salarizarea. Calculând aceste sume, am hotărât că e necesar să încercăm să obţinem banii pentru colegii noştri. Mai mult, dacă vom reuşi să câştigăm acest proces, Guvernul României, indiferent care va fi el, nu va mai putea în viitor să scrie legi de salarizare frumoase, pe care apoi să nu le pună în aplicare niciodată.
Rep: Care vor fi etapele următoare?
Iulian Pope: Nu este un litigiu clasic de muncă, ne adresăm Curţii de Apel Bucureşti pentru început. Intenţia este de a declara neconstituţionale celebrele ordonanţe „trenuleţ”. Sunt motive serioase şi întemeiate din această perspectivă şi considerăm că avem şanse mari să câştigăm acest proces. El este împotriva Guvernului României, pe cale de consecinţă vor fi chemate în instanţă toate instituţiile angajatoare din cele două sisteme, cu obligaţia de a calcula drepturile salariale aşa cum sunt ele scrise în Legea 153 şi prorogate prin ordonanţele „trenuleţ” din fiecare an, începând 114 şi terminând cu ordonanţa 167.
Rep: Membii SANITAS care au mandatat prin semnătură Federaţia SANITAS să-i reprezinte în instanţă vor avea de suportat cheltuieli de judecată?
Iulian Pope: Nu vor avea nicio cheltuială, acest proces va fi suportat în totalitate din fondul central al federaţiei, adică nici membrul de sindicat, nici organizaţiile de bază nu vor trebui să contribuie financiar la acest proces, deşi este unul destul de costisitor pentru că un proces de anvergura asta nu s-a mai derulat în România până acum.