INTERVIU CU DOAMNA EUGENIA VOCHIN, SECRETAR GENERAL AL UNIUNII SINDICALE SANITAS BUCUREŞTI

Toamna anului 2022 si intreg anul 2023 au insemnat o perioada foarte intensa pentru SANITAS

Reporter: Finalul anului este în­totdeauna şi un moment de bilanţ; ce aţi reuşit şi ce rămâne de făcut pentru anul care urmează. Aşadar, care sunt momen­tele-reper ale activităţii Uniunii Sanitas Bucureşti pentru 2023?

Eugenia Vochin: Ne-am atins un obiectiv esenţial al activităţii unei organizaţii sindicale, cel le­gat de negocierea şi semnarea con­tractului colectiv de muncă. În septembrie 2022 am înregistrat la Ministerul Muncii contractul cu A.S.S.M.B iar în septembrie 2023 s-a semnat, la nivel de federaţie, contractul colectiv de muncă pen­tru unităţile care ţin de Ministerul Sănătăţii. În acest moment, toţi membrii noştri de sindicat sunt acoperiţi de un CCM. Urmează sectorul Asistenţă socială, unde procedurile de negociere s-au de­marat din vara acestui an.

Rep: Anul 2023 a fost marcat de proteste intense ale membrilor Sanitas. Ce i-a nemulţumit şi cum s-au rezolvat revendicările?

Eugenia Vochin: Protestele s-au intensificat din toamna lui 2022 şi au continuat în tot acest an, motivele principale fiind ne­aplicarea în totalitate a prevede­rilor Legii salarizării bugetare şi finanţarea insuficientă a sistemu­lui public de sănătate şi a celui de asistenţă socială. Am început în Bucureşti şi în oraşele mari din ţară iar dacă vocea noastră nu a fost suficient de puternică în România, o delegaţie Sanitas a participat la Bruxelles în decem­brie 2022, alături de sindicatele din întreaga Europă cerând res­pectarea drepturilor salariaţilor din serviciile publice.

Anul 2023 l-am început tot în Piaţa Victoriei; în ianuarie şi fe­bruarie am fost sute de protesta­tari SANITAS în faţa guvernu­lui şi a ministerelor de resort; am organizat marşuri de protest în faţa spitalelor mari şi a centrelor de asistenţă socială unde colegii noştri aflaţi la muncă ne-au sus­ţinut din toate puterile, Am fost apoi în faţa sediilor partidelor de guvernământ cerând, practic, un singur lucru: respectarea LEGII. Este anormal, ca putere politică să dai o lege, apoi tot tu să nu o res­pecţi şi nimeni să nu te sancţione­ze pentru acest lucru! S-a adoptat o lege a salarizării, 153/2017, cu termene clare de aplicare până în 2022; s-a pus în practică primii doi ani, apoi au început problemele.

După toate aceste proteste în­tr-adevăr, Ministerul Sănătăţii a fost deschis la formarea unui grup de lucru pentru o nouă lege a sa­larizării, care să elimine discri­minările generate de Legea 153 şi să aplice tot ce am solicitat. Federaţia SANITAS face parte din acest grup şi, în urma unor discuţii şi negocieri care n-au fost deloc uşoare, s-a ajuns la un draft de lege care, spunem noi, este con­struit mult mai corect, mai echi­tabil.

Tot ca efect al demersurilor, negocierilor şi al protestelor SANITAS, am reuşit să obligăm autorităţile să finanţeze vouche­rele de vacanţă din fondurile Ministerului Sănătăţii, pentru ca spitalele să nu mai cheltuiască pentru ele resursele financiare ob­ţinute din contractul cu Casa de sănătate. În condiţiile în care în tot sistemul bugetar au fost blo­cate angajările, noi am obţinut re­luarea concursurilor de ocupare a unor posturi în Sănătate şi în Asistenţă socială, arătând facto­rilor decidenţi că lipsa acută de personal va conduce inevitabil la blocarea serviciilor acordate paci­enţilor sau beneficiarilor.

La reuşite trebuie să menţio­nez şi sumele pe care le-am ob­ţinut pentru diferite categorii de angajaţi, prin aplicarea OUG 63 şi a OG 42. Sunt voci care spun că cei 500 lei, 300 de lei sau 100 de lei în valoare brută care com­pletează lunar venitul salariaţilor din cele două sisteme sunt nesem­nificative. Este adevărat că poate nu sunt sume mari, dar ele repre­zintă diferenţa între suplimenta­rea de venit lunar pe care o au acum aceşti angajaţi şi lipsa orică­ror venituri suplimentare pe care o reclamă alte sectoare bugetare. Până la adoptarea noii legi a sala­rizării bugetare, aceştia sunt bani care vin lunar şi nu cred că este vreun salariat care să-i fi refuzat, pe motiv că sunt prea puţini…

Rep: Când va începe să se aplice noua lege a salarizării?

Eugenia Vochin: În Planul Naţional de Redresare şi Rezilenţă era stipulat că trebuie terminată legea salarizării până la sfârşitul lunii martie 2023. Apoi a fost amânată până în septembrie iar acum se pare că guvernul a obţi­nut o nouă amânare, până în 2024. Ca proiect de lege, ni se pare că e cea mai bună formă de până acum; ierarhizarea funcţiilor este făcută pe principii mai corecte, iar coefi­cienţii de ierarhizare vor fi calculaţi prin raportare la salariul minim pe economie al anului în curs, aşa cum este corect şi normal, nu la salariul din 2018 ca până acum. Sperăm că forma proiectului de lege la care s-a ajuns prin negocieri cu partenerii sociali va fi cea păstrată pentru a fi înaintată Parlamentului şi nu vor apărea intervenţii ulterioare, care să anuleze construcţia făcută înclusiv pe baza propunerilor SANITAS. Oricum, amânările repetate nu sunt ceva bun, se spunea că pro­iectul trebuie prezentat şi Băncii Mondiale, şi la Bruxelles. Vom ve­dea la începutul anului 2024!

Rep: Anul 2023 a adus şi schimbări în conducerea U.S.S.B. Ce şi-a propus noua echipă pentru perioada următoare?

Eugenia Vochin: Da, in mai 2023 am avut conferinţa de alegeri; echipa de conducere s-a schimbat parţial. Preşedinte a rămas dom­nul Viorel Huşanu, mie mi-au în­credinţat colegii un nou mandat ca secretar general al Uniunii iar co­ordonator al Consiliului Executiv este domnul Alexandru Giulea. Şi pe funcţiile de vicepreşedinţi au ve­nit unii colegi noi, sunt convinsă că echipa, în noua formulă, va fi cel puţin la fel de eficientă şi dedicată activităţii sindicale ca şi colegii din echipa anterioară, noi rămânem des­chişi oricăror discuţii şi propuneri în beneficiul activităţii U.S.S.B. şi a membrilor noştri. Obiectivele pentru perioada următoare se construiesc, aşa cum este şi normal, plecând de la pro­blemele semnalate de preşe­dinţii organizaţiilor de bază SANITAS. Ne-am întâlnit foarte des cu liderii noştri din Bucureşti şi principala nemulţumire este cea legată de tratamentul inegal între diferitele categorii profesi­onale şi devalorizarea mun­cii. De aici şi principalul obiectiv al nostru: indiferent dacă este vorba de sistemul de salarizare, de sporuri, organizarea activităţii în unităţile sa­nitare şi de asistenţă socială, de for­mare profesională, de orice priveş­te munca membrilor noştri, să fie respectaţi şi să fie trataţi cu aceeaşi unitate de măsură. Fie că vorbim de medici, de asistenţi medicali, infir­miere sau brancardieri, de personal TESA sau de oricare altă categorie de angajaţi, atât timp cât li se cere să funcţioneze ca echipă, să fie tra­taţi tot ca echipă, în mod echitabil, la adevărata valoare a muncii lor.

Rep: Alte obiective pentru 2024 în afa­ră apărarea unor drepturi salariale şi de ne­gocierea creşterii acestora?

Eugenia Vochin: Ne-am propus să punem accent pe consturirea sau consolidarea comisiilor profesiona­le în cadrul compartimentului edu­caţional al U.S.S.B. Am observat că este mai eficient să se întâlnească membri de sindicat cu preocupări profesionale comune, pentru că îşi identifică mai uşor problemele spe­cifice şi soluţiile, discută mai apli­cat de la om la om şi în felul acesta aduc şi membri noi. Vom dezvol­ta în continuare compartimentul destinat asistenţei sociale, cel des­tinat medicilor, kinetoterapeuţilor, biologilor, farmaciştilor, personalu­lui TESA şi în felul acesta suntem mai aproape de nevoile membrilor noştri. Tot pentru a aduce membri noi şi pentru a creşte reprezentati­vitatea SANITAS în organizaţiile sindicale de bază am conceput un sistem de beneficii destinate exclu­siv membrilor Sanitas, bazat pe re­duceri la achiziţia unor bunuri şi servicii. Am obţinut facilităţi de la firme care oferă uniforme medica­le, alimente, cosmetice, combusti­bil şi vom continua să dezvoltăm acest sistem incluzând o paletă cât mai largă, de la bunuri de larg con­sum până la servicii turistice, edu­caţionale sau de petrecere a timpu­lui liber.

Aşadar, dacă ne uităm în urmă la anul 2023, toate categoriile profesi­onale care sunt la noi in sindicat au avut de câştigat mai mult sau mai puţin, dar absolut toate au fost aju­tate de noi, Sanitas, în comparaţie cu alte sindicate care au făcut ceva mişcări de protest după ce ne-au vă­zut pe noi reacţionând, însă fără ni­cio finalitate concretă.