INTERVIU CU DOMNUL IULIAN POPE, PRIM-VICEPRESEDINTE AL FEDERATIEI SANITAS, VICEPRESEDINTE AL UNIUNII SINDICALE SANITAS BUCURESTI

Sanitas da in judecata Guvernul României, documentul a fost deja inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti

După ce au fost epuizate toate celelalte variante de a convinge guvernul că trebuie să aplice în totalitate Legea salarizării bugetare, Federaţia Sanitas a decis să aducă autorităţile în faţa instanţei. Nu au fost suficiente nici discuţiile, argumentele sau petiţiile, nici pichetările membrilor noştri, mitingurile de protest sau greva japoneză: autorităţile nu s-au ţinut de cuvânt. Au dat o lege – 153/2017 – pe care nici până acum nu au aplicat-o complet.

Reporter: Federaţia Sanitas a fă­cut astăzi publică decizia de a chema în judecată Guvernul României. Ce v-a determinat să luaţi o astfel de decizie?

Iulian Pope: Epuizarea celor­lalte soluţii viabile de a obţine drepturile legale pentru mem­brii noştri. În ultimii doi ani am încercat în mai multe runde de negocieri cu guvernul să obţi­nem aplicarea integrală a Legii 153, aşa cum a fost ea scrisă şi cum era firesc să se întâmple. Rezultatul negocierilor este pu­blic, guvernul nu s-a ţinut de cuvânt: n-am reuşit să obţinem ceea ce legea prevede ca fiind un drept al angajaţilor din cele două sisteme, respectiv creşte­rile salariale pentru toate ca­tegoriile profesionale. Atunci conducerea federaţiei a ajuns la concluzia că soluţia este in­stanţa şi am hotărât să începem acest proces pentru ca drepturi­le legale ale colegilor noştri să fie respectate, indiferent de pro­fesie şi indiferent dacă lucrează în Sănătate sau în Asistenţă so­cială. E un demers care nu s-a mai făcut până acum în România, niciun sindicat naţional nu a des­chis un proces de anvergura asta. Avem deja strânse aproximativ 75.ooo de semnături şi pentru pe­rioada imediat următoare se mai pot strânge, mai aşteptăm colegi lucrători în cele două sisteme să se alăture demersului nostru.

Rep: De ce aveţi nevoie de aceste sem­nături?

Iulian Pope: În conformitate cu prevederile Legii 367 a dialo­gului social, organizaţiile sindi­cale au calitate procesuală activă, însă pentru a ne putea reprezenta membrii într-o instanţă este nevo­ie de acordul lor direct. Practic, prin această semnătură, membrul de sindicat ne mandatează să-l re­prezentăm în proces. Trebuie să adaug un lucru foarte important: organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă numai pentru membrii lor. Aceasta înseamnă că cei care doresc să se alăture deme­rsului nostru trebuie fie membri Sanitas, iar dacă nu sunt, trebuie să se înscrie în orga­nizaţiile sindicale de bază Sanitas.

Rep: Concret, ce v-aţi propus să obţineţi în urma acestui proces?

Iulian Pope: Procesul urmăreş­te aplicarea integra­lă a Legii 153/2017. Iindiferent de pro­fesie şi de instituţia în care angajaţii care s-au înscris în proces lucrează, vor avea de câştigat sume impor­tante. Vom solicita aceste sume pe ultimii trei ani, este perioada maximă pe care o putem cere conform Codul civil. Bineînţeles că aceste drep­turi, odată câştigate în instanţă, vor fi în valabile şi pentru viitor.

Şi aici vorbim despre stabili­rea salariului de bază prin rapor­tarea la salariul minim pe econo­mie. Toată lumea ştie că Legea 153 a fost construită pe un sistem de coeficienţi de ierarhizare înmul­ţiţi cu 2500 de lei, atât s-a progno­zat în 2017 că va fi salariul minim în 2022. Astăzi salariul minim în România este de 3300 lei şi din această diferenţă rezultă sume im­portante pentru toţi salariaţii.

Un al doilea lucru îl repre­zintă raportarea sporurilor la sa­lariul aflat în plată; este de no­torietate faptul că majoritatea profesiilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială au spo­rurile pentru condiţii de muncă raportate la salariul din 2018; şi celelalte sporuri – cel de conti­nuitate în zilele nelucrătoare, respectiv sâmbătă, duminică şi sărbători legale, cel pentru ore de noapte, sporul de tură, sporul de doctorat – toate sunt rapor­tate la salariul din 2018, ceea ce este total anormal!

O a treia situaţie reclamată de mulţi membri de sindicat o re­prezintă stabilirea indemnizaţiei de hrană prin raportare la sala­riul minim pe economie actu­al, nu la cel din 2018 aşa cum se calculează în prezent. De la apa­riţia legii şi până acum, pentru lucrătorii din cele două sisteme indemnizaţia de hrană a rămas neschimbată. Am ajuns la situ­aţia penibilă ca indemnizaţia de hrană pe zi să fie la 9,3 lei, ceea ce e foarte puţin; şi de aici vor fi sume importante.

Vrem să se pună în aplicare Legea 153 şi în ceea ce priveşte indemnizaţia de vacanţă, nu cei 1400 de lei impozabili, iar aceas­ta să se calculeze prin raportare la salariul minim actual, nu cel din 2018. Nu trebuie să uităm gărzile, stabilirea tarifului orar pentru gărzi este o nemulţumi­re des exprimată în rândul cole­gilor noştri medici. Unii dintre ei ajung să efectueze gărzi supli­mentare, uneori 6, 7 sau 8 pe lună şi acestea sunt plătite pri­in raportare la salariul din 2018, adică cel anterior Legii 153.

Acestea sunt câteva elemente foarte importante privind sala­rizarea. Calculând aceste sume, am hotărât că e necesar să încer­căm să obţinem banii pentru co­legii noştri. Mai mult, dacă vom reuşi să câştigăm acest proces, Guvernul României, indiferent care va fi el, nu va mai putea în viitor să scrie legi de salarizare frumoase, pe care apoi să nu le pună în aplicare niciodată.

Rep: Care vor fi etapele următoare?

Iulian Pope: Nu este un liti­giu clasic de muncă, ne adresăm Curţii de Apel Bucureşti pen­tru început. Intenţia este de a declara neconstituţionale cele­brele ordonanţe „trenuleţ”. Sunt motive serioase şi întemeiate din această perspectivă şi conside­răm că avem şanse mari să câşti­găm acest proces. El este împo­triva Guvernului României, pe cale de consecinţă vor fi chemate în instanţă toate instituţiile an­gajatoare din cele două sisteme, cu obligaţia de a calcula drep­turile salariale aşa cum sunt ele scrise în Legea 153 şi prorogate prin ordonanţele „trenuleţ” din fiecare an, începând 114 şi termi­nând cu ordonanţa 167.

Rep: Membii SANITAS care au mandatat prin semnătură Federaţia SANITAS să-i reprezinte în instan­ţă vor avea de suportat cheltuieli de ju­decată?

Iulian Pope: Nu vor avea ni­cio cheltuială, acest proces va fi suportat în totalitate din fon­dul central al federaţiei, adică nici membrul de sindicat, nici organizaţiile de bază nu vor trebui să contribu­ie financiar la acest pro­ces, deşi este unul destul de costisitor pentru că un proces de anvergura asta nu s-a mai derulat în România până acum.